Korrupt Copa – Somogyi Zsolt jegyzete

Vágólapra másolva!
2019.07.07. 23:21

Budapest megint szóba került: 2005-ben, első válogatott meccsén a Puskás-stadionban állították ki Lionel Messit (lekönyökölte az őt kétségkívül visszahúzó Vanczák Vilmost), és tessék: 136. válogatott mérkőzésén második piros lapját is megkapta – ezt Sao Paulóban. Tizennégy év eltelt a kettő között, az ifjú tehetségből a világ valaha volt egyik legjobb játékosa lett (talán minden idők legjobbja, sokak szerint ez sem túlzás, de ez már ízlés kérdése), noha az argentin válogatottat nem tudta győzelemre vezetni – sem vb-n, sem Copa Américán.

És akkor mi van? – kérdezem, ez azért nem egyéni sport, a társakon, az edzőn is sok múlik, meg azt se felejtsük el, kiemelt figyelmet kap az ellenfelektől. A Nemzeti Sport internetes oldalán (nso.hu) kifejező képet láthatnak: a játékvezető felmutatja a piros lapot, de Gary Medel orra még akkor is Messi szakállát birizgálja, a chilei az ítélet után tovább provokálja az argentint. Oké, mondja a laikus, ő a legjobb, tűrnie kell, többet, mint az átlagnak, de hadd kérdezzek vissza: nem lehet, hogy időnként elszakad a cérna?

Nézzük csak meg, Messi a világon semmit sem csinált, feltett kézzel jelezte, nem érti, Medel miért lökdösi, erre őt is kiállítják – mutassanak a megye kettőből egy fedezetet, aki elviselné az ilyesmit! Rudi Völler jutott eszembe az esetről, akit 1990-ben lezavartak a hollandok elleni vb-meccsen Milánóban, mert visszafogottan sportszerű módon többször is leköpte őt Frank Rijkaard... Szóval Messi kiakadt, az éremátadáson sem vett részt, mondván, nem adja a nevét ahhoz az arcpirító korrupcióhoz, amely az idei Copa Américát átitatta. Tény, az argentinok Brazília elleni ütközete nem volt könnyű meccs játékvezetői szempontból, rugdalták egymást szépen a felek, ilyenkor több hiba is becsúszhat, és bizony lehet, lejtett a hazai pálya, mint ahogyan Uruguay kiejtése sem volt éppen szép munka – nem tudom, mennyi igazság van Lionel Messi kifakadásaiban, attól tartok, nem kevés („Tolják a brazilokat” – hőbörgött), ezért felháborodott, tiltakozik, nem tesz lakatot a szájára.

Kiderült, ő is csak ember.

A játékát nézve eddig mást hittem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik