Koronavírus: „Teljesen átalakulhat a futballpiac”

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.03.21. 12:55
Michael Rummenigge, gazdasági szakember, korábbi válogatott labdarúgó a nemzetközi futballpiac teljes átalakulását várja.

Az 56 éves, fiatalabb Rummenigge fivér – akinek testvére, Karl-Heinz a Bayern München vezérigazgatója – a sportbuzzer.de sportoldalon közzétett blogjában azt írta: „a koronavírus-járvány miatt viharos időket élünk át, és ha eljön a pillanat, amikor túl lesz rajta a világ, utána már semmi sem lesz úgy, ahogy azelőtt”.„a koronavírus-járvány miatt viharos időket élünk át, és ha eljön a pillanat, amikor túl lesz rajta a világ, utána már semmi sem lesz úgy, ahogy azelőtt”.

„Ez vonatkozik a mindennapi élet legtöbb részére, miként a futballra is. Különösen az átigazolási díjakra és a játékosok fizetésére” – közölte. Hozzátette: mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy minden egyes euró után futni kell majd a jövőben.

„A klubok sokkal gazdaságosabbá válnak, erre a jövedelem hiánya kényszeríti majd őket. Ennek eredményeként egy ideig nem hallunk majd átigazolási díjakról, különösen nem százhúszmillió euró felettiekről. Azoknak az időknek vége” – vélte.

Michael Rummenigge szerint a legjobban kereső labdarúgóknak tudomásul kell venniük, hogy klubjuk nem tudja majd kifizetni számukra a szerződésben foglalt teljes összeget.

„Mit számít, hogy tíz vagy »csak« nyolcmillió eurót kapnak egy évre? A kulcs most a szolidaritás. A sztároknak a klub többi alkalmazottja érdekében, a gondnoktól kezdve a klub shopjában dolgozó eladóig, le kell mondaniuk fizetésük egy részéről” – írta, majd utalt a Borussia Mönchengladbach csapatára, amelynél már megtették ezt a mások számára példamutató lépést.

„Egy dolog világos: ha egyik, másik klub anyagilag ellehetetlenül, akkor kilenc csapattal nincs értelme megrendezni a Bundesligát” – összegzett.

Michael Rummenigge kifejtette: egyébként sem tetszett számára az átigazolási összegek utóbbi években történt ugrásszerű növekedése, szerinte nincs olyan labdarúgó, akinek szerződtetése megérne akár 100 millió eurót. Hozzátette: a Neymarra kifizetett 222 millió euró pedig a mai gazdasági szempontból még nevetségesebbnek tűnik, mint 2017-ben, amikor a brazil támadó az FC Barcelonától a Paris Saint-Germainhez került.

Michael Rummenigge 1981 és 1993 között előbb a Bayern München, majd a Borussia Dortmund labdarúgója volt, a nyugatnémet válogatottban két alkalommal lépett pályára. A sporttól pályafutása végén sem szakadt el teljesen, végzett pénzügyi szakemberként egy sportmarketinggel foglalkozó céget irányít.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik