Koronavírus: a FIFA felemelte a korhatárt a tokiói olimpiára

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.05.04. 22:32
Hétfőn is újabb halasztásokat, újratervezéseket és intézkedéseket jelentettek be a sport világában a koronavírus-járvány miatt.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bejelentette, hogy egy évvel felemelte a korhatárt a férfi játékosok esetében a jövő nyári, tokiói olimpián. A kereteket eredetileg 23 évnél fiatalabb futballisták alkothatják– három túlkorossal kiegészítve –, ezt módosították 24-re, tehát továbbra is az 1997. január 1. után születettek alkotják a mezőny jelentősebb részét, mivel az ötkarikás játékokat egy esztendővel elhalasztották.Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bejelentette, hogy egy évvel felemelte a korhatárt a férfi játékosok esetében a jövő nyári, tokiói olimpián. A kereteket eredetileg 23 évnél fiatalabb futballisták alkothatják– három túlkorossal kiegészítve –, ezt módosították 24-re, tehát továbbra is az 1997. január 1. után születettek alkotják a mezőny jelentősebb részét, mivel az ötkarikás játékokat egy esztendővel elhalasztották.

A Német Labdarúgóliga (DFL) arra kérte az első és másodosztályú klubokat: ne hozzák nyilvánosságra a vírustesztek eredményeit. A DFL azzal indokolta javaslatát, hogy központilag kívánja kommunikálni az egyértelműen bizonyosodott eseteket. Az ügy hátterében az áll, hogy pénteken kiderült, az 1. FC Kölnnél hárman is fennakadtak a szűrésen, két labdarúgó és egy gyógytornász. Mivel mindhárman tünetmentesek, ezért házi karanténra kötelezték őket. A 36 klubnál eddig összesen 1724 ellenőrzést végeztek el, ezek közül tíz lett pozitív. A liga abban bízik, hogy szerdán engedélyt kap a kormánytól zárt kapus meccsek lebonyolítására. A március 13-án felfüggesztett Bundesliga május 16-án vagy 23-án folytatódhat.

A La Liga bejelentése szerint a spanyol labdarúgó-bajnokság első és másodosztályában ezen a héten újrakezdődhetnek az egyéni edzések, a pontvadászat folytatásának céldátuma pedig június.

Hétfőn ismét edzésbe állt a szerb labdarúgó-élvonal mind a 16 csapata, mivel a kormány enyhített néhány óvintézkedést. A szerb szövetség szerdán dönt arról, mikor és milyen formátumban folytatódik a bajnokság. A tervek szerint a játék május végén vagy június elején kezdődhet újra, a lebonyolításba pedig a kluboknak is lesz beleszólásuk.

Ugyancsak megkezdték a tréningeket a portugál bajnokság együttesei, köztük a Porto és a Benfica is. A küzdelmek a jelenlegi tervek szerint május 30-án folytatódhatnak. Portugáliában március 18-án hirdettek veszélyhelyzetet, az országot a szomszédos Spanyolországhoz képest kevéssé érintette a világjárvány.

Szombaton kezdetét veszi a 27 fordulós labdarúgó-bajnokság Feröeren. A címvédő Klaksvík és a tavaly második helyezett B36 Tórshavn éppen egymással játszik a nyitányon. Az élvonal a jelenlegi tervek szerint november elején zárul. Fehéroroszország mellett Feröer lesz a második európai ország, ahol a járvány ellenére bajnoki futballmeccseket rendeznek. Ami a további kontinenseket illeti, Türkmenisztánban, Nicaraguában és Tajvanon is zajlik a játék, Dél-Koreában pedig pénteken kezdődik el a pontvadászat.

A Francia Labdarúgóliga (LFP) államilag garantált kölcsönt vesz fel azoknak az élvonalbeli és másodosztályú kluboknak a megsegítésére, amelyek a szezon befejezettnek nyilvánítása miatt elestek a televíziós jogdíjakból származó bevételtől. Ennek köszönhetően minden klub megkapja a teljes összeget, amire az idény kezdetén számított.

Az Európai Tornaszövetség (EG) új helyszínt keres az idei női Európa-bajnokságnak, mivel az eredetileg házigazdának kijelölt Párizs nem tudná máskor megrendezni. A kontinensviadalra április 29. és május 3. között került volna sor. Az EG egyúttal közölte, a férfi Eb és a ritmikus gimnasztika Eb házigazdája Azerbajdzsán és Ukrajna marad, de ezeknek a versenyeknek is keresik az új időpontját. Az ugróasztal kontinensviadalának Svédország helyett szintén új rendezőt kell találni, a májusra tervezett viadalt jövő év tavaszára halasztották.

Klaus Iohannis román államfő hétfőn bejelentette: május 15. után már nem hosszabbítja meg a kijárási tilalmat, így a sportcsapatok újra edzésbe állhatnak. A versenysorozatok folytatásáról egyelőre nem született döntés. A hivatásos labdarúgóliga azt tervezi, hogy négyhetes felkészülés után, június 13-án lehetne újrakezdeni a bajnokságot. Az élvonal felsőházi rájátszásból nyolc, az alsóházban 12 forduló van hátra, a Román Kupában pedig az elődöntők következnek. A Román Kézilabda-szövetség döntése szerint június közepétől folytatódnak a küzdelmek a férfi és a női első és másodosztályban is.

Az Egyesült Államok Teniszszövetségének jelenleg két forgatókönyve van az amerikai nyílt bajnokság idei megrendezésére, ha az eseményre nem kerülhet sor augusztus 31-től New Yorkban. Felvetődött a US Open novemberre halasztása, illetve az is, hogy augusztus végétől Indian Wellsben bonyolítják le a tornát. A döntést június 1-ig meghozzák.

Kijelölték a férfi kézilabda Német Kupa négyes döntőjének új időpontját: a THW Kiel, a TSV Hannover-Burgdorf, a TBV Lemgo és az MT Melsungen 2021. február 27-én és 28-án lép pályára Hamburgban. A jelenlegi tervek szerint a következő idény szeptember 2-án a düsseldorfi Szuperkupa-mérkőzéssel kezdődik a THW Kiel és az SG Flensburg-Handewitt részvételével.

Törölték Japán nemzeti sportjának, a szumónak egyik legjelentősebb tornáját, amelyet hagyományosan tavasszal a Császár Kupért rendeznek meg évtizedek óta. Idén előbb május 10. és 24. közötti időpontra írták ki, majd két héttel későbbre halasztották, míg most a lefújása mellett döntöttek a Japán-szerte dúló koronavírus-járvány miatt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik