MTI/NSO 2016.12.15 18:12 Frissítve: 2016.12.16 12:34

Klub-vb: C. Ronaldóval az élen a Realnál kritizálták a videobírót

Zinédine Zidane, Cristiano Ronaldo és Luka Modric szerint is zavarokat okozhat a Japánban zajló labdarúgó-klubvilágbajnokságon alkalmazott videobírós rendszer.

 

Zidane, a Real Madrid egykori játékosa, jelenlegi vezetőedzője azt követően reagált a tornán tesztfázisban működő technológia használatára, hogy a Club América elleni találkozó utolsó percében a paraguayi Enrique Cáceres játékvezető alkalmazta azt annak eldöntésére, lesről indult-e a spanyolok második gólját szerző Cristiano Ronaldo. A partjelző nem intett lest, a bíró pedig röviden tanácskozott segítőivel, s végül megadta a mérkőzés utolsó másodperceiben esett találatot. A mexikói együttes játékosai azonban ezt követően is hevesen reklamáltak.

„Ez egy új technológia, és az igazat megvallva nem igazán tetszik. Úgy vélem, hogy zavarokat okozhat. Az első benyomásom az volt, hogy nem túl jó rendszer” – hangsúlyozta Modric, a Real középpályása.

„Én is azt gondolom, hogy zűrzavarhoz vezethet, viszont a döntés nem rajtunk áll. Ha így határoztak, nekünk meg kell szoknunk a rendszert” – nyilatkozta Zidane.

A négyszeres aranylabdás Cristiano Ronaldo is röviden elmondta véleményét az új technikáról.

„A televízió nem működik együtt a labdarúgással” – mondta a portugál sztár.

A szerdai elődöntőben – amelyen a házigazda Kasima Antlers 3–0-ra legyőzte a kolumbiai Atlético Nacionalt – a találkozót vezető Kassai Viktor videós visszajátszást alkalmazott annak a büntetőnek a megítélésénél, amelyből Doi Soma megszerezte a vezető találatot a 33. percben. Ez volt az első eset, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hivatalos tornáján igénybe vették a videós visszajátszást.

Az Atlético vezetőedzője, Reinaldo Rueda úgy fogalmazott, csapata az „új fejlesztés áldozata”.

A videobírót elsősorban góloknál, tizenhatoson belüli kérdéses helyzetekben, valamint azonnali piros lapoknál használják. A kétes szituációban hárman elemzik a felvételeket, melyek alapján a bíró megváltoztathatja korábbi döntését. A videóasszisztensek tanácsadó szerepet töltenek be, a végleges döntés minden esetben a játékvezetőé, aki a pálya szélén elhelyezett monitoron maga is újranézhet egy-egy esetet a végső döntés meghozatala előtt.

A klubvilágbajnokságon a hat kontinens legrangosabb klubsorozatának győztese, valamint a házigazda szerepel. A Real Madrid ellenfele a vasárnapi fináléban a japán bajnok Kasima Antlers lesz, amely első ázsiai csapatként jutott el a sorozat döntőjéig. Az América az Atlético Nacionallal mérkőzik a harmadik helyért, szintén vasárnap.