Kínai Szuperliga: a tiltás ellenére jó 400 millió eurót költöttek

Vágólapra másolva!
2019.03.08. 14:24
null
A Párttal, a néppel egy az útjuk (Fotó: AFP)
Március elejére befejeződött az átigazolási időszak a kínai futballbajnokságban, a Kínai Szuperligában. Érdemesnek tűnik körülnézni ott, ahol ismét alacsonyan szálltak az évi tízmillió eurós fizetések és a tízmillió eurón felüli átigazolási díjak.

Ahhoz képest, hogy nem is olyan régen a Kínai Kommunista Párt is rádörrentett már a kínai futballcsapatokra az őrületes mértékű költekezés miatt, a 2019-es, új bajnokság előtt ismét beindult a pénzdaráló, erejük teljében lévő sztárok igyekeztek Ázsiába, ahol egy új szupercsapat is megszületik éppen. A pártvezérek után nem meglepő módon a Kínai Labdarúgó-szövetség, CFA is lépett, az új idényre korlátozta a fizetéseket és a prémiumokat is: a Sanghaj Senhua csapatánál például az argentin Carlos Tévez világrekordot jelentő 37 millió eurót keresett idényenként, de a havi egymillió euró körüli fizetések ma sem számítanak túl nagynak.

Az átigazolásokat azzal is igyekeztek visszafogni, hogy tavalyelőtt bevezették, hogy a hatmillió eurón felüli átigazolási díjakra százszázalékos különadót vetnek ki, a bajnokikra csak három légióst lehet nevezni, és kötelező a mérkőzéskeretbe két 23 év alatti játékost tenni, közülük egynek pályára is kell lépnie a kezdőben – ezt sokan úgy oldották meg, hogy még a félidő derekán lecserélték a fiatalt.

Az új idényben annyiban változott a szabály, hogy egy U23-as kínai játékosnak kötelező módon szerepelnie kell a kezdőben, sőt egy mérkőzésen három fiatalnak kell pályára lépnie. A klubok négy légióst nevezhetnek a bajnokságba, ám közülük továbbra is csak három vethető be mérkőzésenként (korábban annyi légiós lehetett a csapatban, mint amennyi hazai fiatal, de maximum három). A három nem ázsiai légiós mellett egy nem kínai, de ázsiai kvóta is létezik, s kapus továbbra sem lehet külföldi. Érdemes tehetséges fiatalokat a csapatba építeni, mert ha behívják őket bármelyik korosztályos válogatottba, akkor ők „kiesnek a keretből”, azaz annyival kevesebb U23-ast kell becserélni vagy eleve kezdetni.

Természetesen a kiskapu adott: néhány csapat máris talált nagy hirtelen egy-két kínai származású külföldi játékost, akit nagy sietve honosított is.

 

 

 

Nagy futballbarát a kínai államelnök-pártfőtitkár, Hszi Csin-ping,aki 2015-ben átfogó futballprogramot indított,mára azonban kiderült, hogy ugyan egyre népszerűbbé vált a futball, maga a kínai válogatott nem profitált a pénzszórásból, az utánpótlás fejlődése sem sikertörténet (felmerült, hogy az U23-as, vagy akár a kínai felnőttválogatott is nevez a bajnokságba), márpedig az elnöki ukáz szerint Kínának belátható időn belül Ázsia vezető futballhatalmává kell válnia, majd jöhet a nagyvilág meghódítása. Még hogy nincsenek ismétlődések a történelemben…

Az előző, az ősszel véget ért bajnokságot a Hulkot és Oscart is foglalkoztató Sanghaj SIPG nyerte, meglepő módon a portugál vezetőedző, Vítor Pereira egyetlen játékost sem vett a télen, csak elengedte kétmillió euróért az Espanyolhoz a támadó Vu Lejt, az előző idény aranylabdását, akinek bemutatkozását 40 millió kínai figyelte figyelemmel a tv-ben. A nagy célpont Marko Arnautovic, a West Ham United játékosa volt, akit azonban nem engedtek el az 52.3 millió eurós ajánlat ellenére sem, Thiago Silva is maradt Párizsban – sokat elmond a SIPG anyagi lehetőségeiről, hogy Oscar évente 25 millió eurót keres, Hulk meg húszat…

Második lett a Fabio Cannavaro vezette Kuangcsou Evergrande, amely alaposan belecsapott a transzferlecsóba az arany visszaszerzéséért: megvette két korábbi kölcsönjátékosát, Paulinhót és Taliscát, összesen 61.2 millió euróért (plusz büntetés, aláírási pénz, ügynöki költség…), a liverpooli születésű, volt angol korosztályos válogatott Tyias Browningban felfedezték a kínai vért (az egyik nagyapja tényleg kínai), és öt kínai fiatalt vettek egyenként 2.6 millió euróért, közöttük a szupertehetség Vej Sihaót, 1.76 millióért jött még egy dél-koreai középső védő is. André Ayew azonban csak óhaj maradt, mint ahogyan az 50 millió euróért megvenni akart Malcom is. Elhagyta még a nyáron a mézes bödönt a középpályás Nemanja Gudelj, aki hétmillió eurót keresett évente, nettóban, és csak a nyáron tér vissza kölcsönből, a Portimonensétől a 45 millióért vett Jackson Martínez, akinek minden egyes kínai pályára lépése négymillió eurójába került a klubjának – Paulinho évi 15 milliót keres, majdnem kétszer annyit, mint Barcelonában, a hat évvel ezelőtt Brazíliában havi 50 eurót kereső Talisca, amikor meglátta a kínai ajánlatot, azonnal a szekrénye mélyébe dobta a Manchester Uniteddel aláírt előszerződését…

Mint láthatjuk, csak a hazai játékosokra vonatkozik a fenti fizetési limit, amely egyébként 1.2 millió euró, évente, egyébként a szövetség harcot hirdetett a „yin-jang szerződések” ellen, azaz amikor készül egy külön szerződés az adóhivatal részére, meg egy másik a játékos és a klub számára…

„A mi csapatunknak nincs költségvetése – mondta néhány évvel ezelőtt aFourFourTwo magazinnakGabriel Skinner, a Tiencsin Csüancsien brazil segédedzője. – Ha pénzre van szükségünk, továbbítjuk a kérésünket az elnöknek, aki eddig minden segítséget megadott. A felkészülési időszakban Brazíliában edzőtáboroztunk, amihez összesen egymillió dollárra volt szükségünk. Egy telefon és néhány perc kellett ahhoz, hogy a vágyunk teljesüljön.”

Az is csoda érdekes, hogy a sokszor ennél sokkal többet érő játékosaikat az európai klubok sorra eladják a mágikus hatmillió eurós összeg alatt, de ha összeadunk minden vételárat, büntetést, egyéb költséget, és saccolunk egy aláírási pénz-hányadot, akkor jó 400 millió eurót költöttek a télen a kínai csapatok!

Visszatérve a Kuangcsou Evergrandére: a klub kemény szabályokat vezetett be az új idényre, csak két légióst küld pályára, a 18-as meccskeretből legalább hárman nem lesznek ott a következő keretben, és havi értékelés végén a két leggyengébb játékost leküldik a tartalékok közé.

 

A bronzérmes Santung Luneng nagyot fogott Marouane Fellaini megvételével, aki holmi 11 millió eurót fog keresni 2021 végéig – évente, nettóban! Ez bruttóban kétszer annyi, plusz a 12 milliós eurós vételár luxusadója is 12 millió euró, a belga tehát az aláírási pénzzel együtt jó százmillió eurójába kerül a klubnak!

De mit szóljon akkor a Talien Jifang, amelyik 20+20 millió eurót fizetett a Napolinak Marek Hamsíkért, ő szintén 2021 végéig írt alá, évi kilencmillió euróért, nettóban, plusz bónuszok, szakmányban, és a vételi összegek különbözőségéből kikalkulálható hétmillió eurós aláírási pénzért. Hamsík Nápolyban harmadennyit keresett, a nyáron már 32 éves lesz. Érdekes, hogy két új csapattársa, Yannick Carrasco és Nicolás Gaitán az egész télen tárgyalt az Európába való visszatérése kapcsán, de sikertelenül – magas bérük miatt is, Carrasco például mindennel együtt havi egymillió eurót keres, ettől az összegtől az égnek állt a topligás sportigazgatók haja. A belga a legközelebb az Arsenal, Manchester United, AC Milan hármashoz állt.

Igaz, Gaitán előtt nyitva az ajtó: a tavaly 5.8 millióért vett szélső szerződését a minap felbontották.

A pekingi Kuoan az új idők szellemében vett egy angol szűrőt, a büntetőhatár alatt, és Nico Yennaris anyai ágon kínai származású, honosítható, az olcsóbb, egymillióért vett John Hou Saeter pedig ugyan norvég U21-es válogatott, de január óta norvég-kínai kettős állampolgár.

 

A Hopej China Fortune visszafogta magát, zsákmánya csak a Dél-Koreában már bizonyító, ott kétszeres gólkirály Marcao, a Sanghaj Senhua szintén egy csatárt vett, a nigéria Odion Ighalót – ő két éve a Watfordtól szolid 23.3 millióért került a Csangcsun Jatajhoz, évi kilencmilliós bérrel, de mára sokat esett az ára, ő lesz a Törökországba elengedett Demba Ba utóda, akinek fizetése évi 6.5 millióról 2.5 millióra csökkent.

A Kuangcsou R&F a Tottenhammel üzletelt, a 31 éves középpályás, Mousa Dembélé ráadásul mélyen áron alul érkezett, miközben az ismeretlen izraeli karmesterét, Dia Szabáért szemrebbenés nélkül kifizettek 4.37 millió eurót. A Jifang vett Hamsík elé egy ghánai csatárt, Emmanuel Boatenget, a Honan Csienje megszerezte a 2017-es brazil gólkirályt, Henrique Douradót, az egyik újonc, a Vuhan Zall 5.8 millió euróért megvette Diego Simeone egykori felfedezettjét, Leo Baptistaót, a másik, a Sencsen meg húszmilliónál is többért igazolgatott az élvonalra.

Csoda-e, ha Sandro Wagner is fogta magát, és a Bayern München kispadjáról Kínába települt át, évi nettó 7.5 milliós eurós fizetésért? A klubja kapott 5.8 millió eurót, Uli Stielike mester meg egy új gólgépet, aki annyit keres most, mint Münchenben Robert Lewandowski. Hogy ne legyen túl sok légiósa, klubja, a Tiencsin Teda elengedte a 31 éves John Mikel Obit, aki a Chelsea-nél heti 87 ezer eurót keresett, Kínában heti 163 ezret.

Négy, nagyon jellemző érdekességet említenénk meg a cikk végén: a Manchester City anyavállalata, a City Football Group vett magának egy harmadosztályú kínai klubot, a La Liga együttműködési és fejlesztési szerződést kötött a Kínai Szuperligával, a másodosztályú kínai klubok már csak tízmillió eurót költöttek játékosvásárlásra a két évvel ezelőtti 50 millió helyett, a nagy ujgur tehetség, a húszéves Erfan Hezim pedigelhagyhatta az átnevelőtábort, és visszatért csapatához, a Hszincsiang Tiensanhoz. Ezért természetesen nyilvánosan köszönetet mondott a Kínai Kommunista Pártnak.

Az első forduló nézőszámai

 

 

KÍNAI SZUPERLIGA, ÁTIGAZOLÁSOK

KUANGCSOU EVERGRANDE (a csapat neve ez a Nemzeti Sportnál is bevett magyar átírás értelmében, angolul így ismerheti: Guangzhou Evergrande)
Érkezett (a legfontosabb érkezők): Paulinho (Barcelona, kölcsön után végleg, 42 000 000 euró), Talisca (Benfica, 19 000 000, kuv.), Tyias Browning (Everton, 4 600 000)
Távozott (a legfontosabb távozók): Alan (Tiencsin Tienhaj, kölcsönbe), Ricardo Goulart (Palmeiras, k.)
A csapat edzője: Fabio Cannavaro (olasz)
Légiósok: Paulinho, Talisca (brazilok), Browning (angol), Pak Dzsi Szu (dél-koreai)

SANGHAJ SIPG CSÜANCSIEN (Sanghai SIPG)
Érkezett:
Távozott: Vu Lej (Espanyol, 2 000 000)
A csapat edzője: Vítor Pereira (portugál)
Légiósok: Oscar, Hulk, Elkeson (brazilok), Odil Ahmedov (üzbég)

SANTUNG LUNENG (Shandong Luneng Taishan)
Érkezett: Marouane Fellaini (Manchester United, 12 000 000)
Távozott: Diego Tardelli (Gremio, ingyen)
A csapat edzője: Vej Sihao
Légiósok: Fellaini (belga), Roger Guedes, Gil (brazilok), Graziano Pelle (olasz)

KUOAN (Beijing Guoan)
Érkezett: Nico Yennaris (Brentford, 5 500 000), Kim Min Dzse (Csonbuk, 5 250 000), John Hou Saeter (Stabaek, 1 000 000), Csang Juning (West Bromwich)
Távozott: Jonathan Soriano (al-Hilal, ingyen)
A csapat edzője: Roger Schmidt (német)
Légiósok: Cédric Bakambu (Kongói DK-beli), Renato Augusto (brazil), Jonathan Viera (spanyol), Yennaris (angol), Kim Min Dzse (dél-koreai)

CSIANGSZU SZUNING (Jiangsu Suning)
Érkezett: Ramires (Csiangszu Suning II)
Távozott: Benjamin Moukandjo (szerződését felbontották)
A csapat edzője: Cosmin Olaroiu (román)
Légiósok: Alex Teixeira, Ramires (brazilok), Éder (olasz), Gabriel Paletta (argentin)

HOPEJ CHINA FORTUNE (Hebei China Fortune)
Érkezett: Marcao (Gyeongnam, 5 300 000)
Távozott: Hernanes (Sao Paulo, 3 000 000)
A csapat edzője: Chris Coleman (walesi)
Légiósok: Andy Russel (hongkongi-angol), Ezequiel Lavezzi, Javier Mascherano (argentinok), Ajub el-Kaabi (marokkói), Marcao (brazil)

SANGHAJ SENHUA (Shanghai Greenland Shenhua)
Érkezett: Odion Ighalo (Csangcsun Jataj, 5 850 000)
Távozott: Demba Ba (Basaksehir, i.), Obafemi Martins (sz. f.)
A csapat edzője: Quique Sánchez Flores (spanyol)
Légiósok: Ighalo (nigériai), Fredy Guarín, Giovanni Moreno (kolumbiai), Óscar Romero (paraguayi)

PEKING ZSENHO (Beijing Renhe)
Érkezett: Sone Aluko (Reading, kölcsönbe)
Távozott: Benjamin Moukandjo (Csiangcsu Szuning, kölcsönből vissza)
A csapat edzője: Alekszandar Sztanojevics (szerb)
Légiósok: Aluko (nigériai), Makhete Diop (szenegáli), Augusto Fernández (argentin), Ayub Timbe Masika (kenyai)

TIENCSIN TIANHAJ (Tianjin Tianhai, korábban Tiencsin Csüancsien)
Érkezett: Geuvanio (Flamengo, k. v.), Renatinho (Kuangcsou R&F, k.), Alan (Kuangcsou Evergrande, k.)
Távozott: Geuvanio (sz. f.)
A csapat edzője: Sen Hsziangfu
Légiósok: Alexandre Pato, Alan, Renatinho (brazilok), Kvon Kjung Von (dél-koreai)

KUANGCSOU R&F (Guangzhou R&F)
Érkezett: Mousa Dembélé (Tottenham, 5 350 000), Dia Szaba (Hapoel Beer-Seva, 4 370 000)
Távozott: Renatinho (Tiencsin Tianhaj, kölcsönbe), Júnior Urso (Corinthians, i.)
A csapat edzője: Dragan Sztojkovics (szerb)
Légiósok: M. Dembélé (belga), Eran Zahavi, Szaba (izraeli), Dusko Tosics (szerb)

TALIEN JIFANG (Dalian Yifang)
Érkezett: Marek Hamsík (Napoli, 20 000 000), Emmanuel Boateng (Levante, 5 000 000)
Távozott: Nico Gaitán (sz. f.)
A csapat edzője: Csou Kang Hui (dél-koreai)
Légiósok: Hamsík (szlovák), Carrasco (belga), Nyasha Mushekwi (zimbabwei), E. Boateng (ghánai)

HONAN CSIENJE (Henan Jianye)
Érkezett: Henrique Dourado (Flamengo, 5 200 000), Franck Ohandza (Sencsen, i.)
Távozott: Eddi Gomes (sz. f.), Borek Dockal (Sparta Praha, 1 300 000), Ricardo Vaz Te (Csingtao Huanghaj, i.)
A csapat edzője: Vang Posan
Légiósok: Christian Bassogog, Ohandza (kameruniak), Henrique Dourado, Fernando Karanga, Ivo (brazilok), Tim Chow (tajvani)

CSUNGCSING LIFAN (Chongqing Dangdai Lifan)
Érkezett: Adrian Mierzejewski (Csangcsun Jataj)
Távozott: Sebá (Olympiakosz)
A csapat edzője: Jordi Cruijff (holland)
Légiósok: Mierzejewski (lengyel), Alan Kardec, Fernando Conceicao, Fernandinho (brazilok)

TIENCSIN TEDA (Tianjin Teda)
Érkezett: Sandro Wagner (Bayern München, 5 000 000)
Távozott: John Mikel Obi (Middlesbrough, i.)
A csapat edzője: Uli Stielike (német)
Légiósok: Wagner, Felix Bastians (németek), Frank Acheampong (ghánai), Johnathan (brazil)

VUHAN ZALL (Wuhan Zall) – újonc
Érkezett: Leo Baptistao (Espanyol, 5 800 000), Stéphane Mbia (Toulouse, i.)
Távozott: Pedro Júnior (Kasima Antlers, k. v.)
A csapat edzője: Li Tie
Légiósok: Leo Baptistao, Rafael Silva (brazilok), Mbia (kameruni), Jean Evrard Kouassi (elefántcsontparti)

SENCSEN FC (Shenzhen FC) – újonc
Érkezett: Ole Selnaes (Saint-Étienne, 5 500 000), Cheikh M'Bengue (Saint-Étienne, 4 000 000), Ola Kamara (LA Galaxy, 3 080 000), Rossi (Internacional k. v.)
Távozott: Rossi (Vasco da Gama, k.), Franck Ohandza (Honan Csienje)
A csapat edzője: Juan Ramón López Caro (spanyol)
Légiósok: Selnaes, O. Kamara (norvégok), Harold Preciado (kolumbiai), M'Bengue (szenegáli)

AZ ELŐZŐ BAJNOKSÁG BEHARANGOZÓJÁT ITT OLVASHATJA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik