Kína: kétszeres átigazolási díjak; búcsút inthetnek a klasszisoknak?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.25. 11:03
null
Carlos Tévez a Sanghaj Senhuánál keres rengeteg pénzt (Fotó: AFP)
A Kínai Labdarúgó-szövetség (CFA) új adózási szabálya szerint külföldi játékos szerződtetése esetén az átigazolási díj 100 százalékának megfelelő összeget adóként a fiatal kínai futballisták segítésére kell fordítani.

 

Mindez gyakorlatilag annyit tesz, hogy a kluboknak az átigazolásra szánt keret duplájával kell számolni – kizárólag külföldi játékos szerződtetése esetén. Az adózási díj a Kínai Labdarúgás Fejlesztési Alapítványához kerül, amely a fiatal játékosok képzésére, az utánpótlás népszerűsítésére, valamint jótékony cselekedetekre fordítja majd a „pluszpénzt”.

A kínai szövetség elmondása szerint minderre azért volt szükség, hogy korlátozzák a külföldi játékosok számát, illetve a szerződtetésükre szánt pénzt. Kína az elmúlt években hatalmas pénzzel lépett ki a futball világszínpadára, és klasszis játékosokat csábított a hazai bajnokságba. Hogy csak néhány példát említsünk: a brazil Oscar a Chelsea-nél és az angol bajnoki aranyéremnél is vonzóbbnak tartotta a Sanghaj SIPG-t, a belga Axel Witselt hiába hívta a Juventus, inkább a Tiencsin Csüancsient választotta, míg Carlos Tévez nevelőegyesületét, a Boca Juniorst hagyta ott a Sanghaj Senhua kedvéért. Mondani sem kell, a fizetések is az egekbe szöktek, Tévez például – amennyiben hihetünk a híreknek – heti 650 ezer fontot tesz zsebre a Sanghaj Senhuánál.

Az új adózási szabály a kínai átigazolási időszak kezdetével, június 19-én lép érvénybe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik