Kapushiba és egy bombagól okozta Drogbáék vesztét

Vágólapra másolva!
2013.02.03. 18:07
null
Két gólszerző küzd egymással, Emenike (jobbra) és Tioté (Fotó: Reuters)
Nigéria jutott harmadikként a labdarúgó Afrika-kupa elődöntőjébe, miután a legjobb nyolc között 2–1-re legyőzte Elefántcsontpartot. A szünetben Emmanuel Emenike góljával vezetett Nigéria, majd Cheick Tioté egyenlített, Sunday Mba 78. percben szerzett találatára viszont már nem volt válaszuk az Elefántoknak, akik így kiestek. A negyeddöntő utolsó mérkőzésén Burkina Faso hosszabbításban legyőzte 1–0-ra Togót, ezzel története során másodszor bejutott a legjobb négy közé a kontinenstornán.

ELEFÁNTCSONTPART–NIGÉRIA

Elefántcsontpart kezdett jobban a találkozón, Drogbáék többet birtokolták a labdát a telt házasnak közel sem mondható stadionban. Az első nagyobb helyzet a 28. percben volt: Ideye Brown robogott előre egy eladott labdával, majd Emmanuel Emenikéhez passzolt, a Szpartak Moszkva csatára azonban fölé durrantott.

A 43. percben már nem tévedett Emenike, Boubacar Barry azonban hatalmasat: egy legurított szabadrúgást jó 30 méterről suvasztott kapura a nigériai csatár, az elefántcsontparti kapus nagyon elnézte a labdát, mellé nyúlt, így a labda hálóban kötött ki (0–1).

A szünetben megérdemelte vezetett Nigéria, a fordulás után nem sokáig tétlenkedett Elefántcsontpart: az 50. percben Cheick Tioté Didier Drogba szabadrúgása után fejelt a nigériai kapuba – a Newcastle United futballistája első gólját jegyezte a válogatottban (1–1).

Az egyenlítő gól után megérezte a vér szagát Elefántcsontpart, nagy nyomás alá helyezte a nigériai kaput. Ennek ellenére a 78. percben a „Szuper Sasok” szerezték meg a mindent eldöntő találatot, Sunday Mba 18 méterről kilőtte a felső sarkot (1–2).

Nigéria így kiejtette a favoritnak tartott Elefántcsontpartot, s a szerdai elődöntőben Malival csatázik a fináléba kerülésért.


BURKINA FASO–TOGO

Az esti mérkőzést a nelspruiti Mbombela Stadion borzalmas talajú pályáján játszották, és sokáig csak helyzeteket hozott. A kilencven (plusz néhány) perc alatt nem született gól, és úgy tűnt, a hosszabbítás első félidejében sem kerül a kapuba a labda. A 105. percben azonban egy Burkina Fasó-i szögletre a togói kapus, Kossi Agassa borzalmasan jött ki, és már nem ért vissza a Jonathan Pitroipa által megfejelt labdára, amely a lécről vágódott a gólvonal mögé (1–0).

Fújhatta a togói úr, csapata kikapott Burkina Fasótól
Fújhatta a togói úr, csapata kikapott Burkina Fasótól


A ráadás második 15 percében Emmanuel Adebayorék hiába támadtak az egyenlítő gólért, a Tottenham csatára is csak arra volt képes, hogy felöklelje a labdát már megszerző kapus. Burkina Faso így bejutott az elődöntőbe – ez eddig egyszer sikerült neki, 1998-ban házigazdaként negyedikként végzett az Afrika-kupán –, ahol Ghána vár rá szerdán.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, 2013
NEGYEDDÖNTŐ
ELEFÁNTCSONTPART–NIGÉRIA 1–2 (0–1)
Phokeng, Royal Bafokeng Stadion. Vezette: Hajmudi (algériai)
Elefántcsontpart: Barry – Eboué, Zokora, Bamba, Tiéne – Tioté, Romaric (L. Traoré, 83.), Yaya Touré, Gervinho – Kalou (Gradel, 69.), Drogba
Nigéria: Enyeama – Echiejile, Omeruo, Oboabona, Ambrose – Mba, Onanzi, Obi Mikel, Moses (Yobo, 90.) – Ideye, Emenike
Gólszerző: Tioté (50.), ill. Emenike (43.), Mba (78.)
BURKINA FASO–TOGO 1–0 (0–0, 0–0, 1–0) – hosszabbítás után
Nelspruit, Mbombela Stadion. Vezette: B. Diatta (szenegáli)
BURKINA FASO: D. Diakité – Koffi, B. Koné. P. Koulibaly, Panandétiguiri – D. Koné, Sanou (A. Traoré, 96.), Outtara (Nakoulma, 66.), Kaboré – Dagano, Pitroipa (Rouamba, 109.)
TOGO: Agassa – Mamah, Akakpo (D. Womé, 106.), Nibombé, Djené – Romao, Amewou (Salifou, 116.), Ayité (Segbefia, 67.), Bossou, Gakpé – Adebayor
G: Pitroipa (105.)
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Mali–Nigéria február 6., 16.00 Durban
Burkina Faso–Ghána február 6., 19.30 Nelspruit
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik