Játékvezetés: eldől, elbírja-e a futball – Kassai a videobíróról

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.12.20. 13:41
null
Kassai Viktor szerint a gyakorlatban dől el, hogy ront-e a futball élvezhetőségén a várakozás a videoelemzésre (Fotó: AFP)
Kassai Viktor futballtörténelmet írt a klubvilágbajnokságon – a magyar játékvezető volt az első, aki egy FIFA-tétmérkőzésen videobíróra támaszkodva ítélt meg egy tizenegyest. A magyar bíró – aki Ring Györggyel és Tóth Vencellel dolgozott a klubvilágbajnokságon – az MLSZ hivatalos honlapjának adott interjút.

„A videobíráskodás gyakorlati bevezetését igen komoly előkészítő munka előzte meg a FIFA szakbizottságai és a kint tartózkodó játékvezetők részéről egyaránt. A játéktéren szereplő játékvezetőktől az elvárás az volt, hogy dolgozzanak ugyanúgy, mintha nem lenne meg ez a segítség a hátunk mögött: teljes figyelemmel és felelősséggel. A videobíró gyakorlati használatát egy közel ötvenoldalas dokumentum feketén-fehéren konkretizálta, hogy milyen esetben mit lehet, illetve mit kell tenni, továbbá a helyszínen, az edzéseken, a gyakorlatban is teszteltük, hogy mi a teendő kétes szituációk elbírálása esetén” – mondta az újítás bevezetésének hátteréről Kassai Viktor az mlsz.hu-nak.

Az Atlético Nacional–Kasima Antlers elődöntőn (0–3) a 29. percben Kassai Viktor videoelemzés után ítélt büntetőt, melyet (négy perccel később) Doi Soma gólra is váltott. A bíró elmondása szerint kollégáival azt látták, hogy vitatott körülmények között esett el egy japán játékos – és jöttek az elemzők. Három játékvezető figyel a videós szobában, az egyik a vitatott eseteket nézi vissza, a másik az élő képet figyeli, a harmadik regisztrálja a legfontosabb eseményeket. Az elemzők határozott döntést is közölhetnek a mérkőzés játékvezetőjével, de javasolhatnak video-visszanézést is.

„A videobíráskodás használati protokollja szerint amennyiben kontratámadás következett volna a pályán a kolumbiaiak részéről, akkor kénytelenek lettünk volna azonnal megszakítani a játékot a döntés meghozatala érdekében, ám mivel a japán együttes birtokában maradt a labda, így várhattunk a következő játékmegszakításig. A képernyők előtt is aktív, magasan kvalifikált játékvezetők figyelték a mérkőzéseket, így tudtam, hogy ha javasolnak valamit, azt komolyan vehetem, számíthatok a döntésük megalapozottságára. A videobírók javaslatát követően azonban a végső döntés meghozatala továbbra is a játéktéren dolgozó játékvezető feladata” – magyarázta Kassai, aki szót ejtett arról is, milyen nyitott kérdések vannak a technológia jövőjével kapcsolatban.

„Gyakran halljuk a videobíró intézményét támogató véleményeket, de a labdarúgás folyamatosságának megőrzése is fontos feladat. Igazán azokban a helyzetben nehéz ezt a rendszert optimalizálni, amikor nem áll meg a játék egy kérdéses szituáció után. Majd a gyakorlati alkalmazás után dől el, hogy elbírja-e a futball közege a megfelelő döntéshez szükséges idő kivárását, adott esetben fél, egy vagy másfél percet, vagy ez már túl sok, és ront a futball élvezhetőségen. Mindezeket most a klub-vb tapasztalatai alapján elemzik a FIFA szakemberei, és átgondolják a kezdeményezés jövőjét. Annak mindenesetre örülünk, hogy magyar trióként részt vehettünk ebben a kétségtelenül fontos folyamatban.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik