Izrael: kikerekedett a tündérmese, megvan a történelmi aranyérem

Vágólapra másolva!
2012.04.02. 22:20
Címkék
Bár még öt forduló hátravan az izraeli labdarúgó-bajnokság rájátszásából, a Hapoel Ironi Kirjat Smona hétfő este biztossá tette, hogy fennállása során először megszerzi az aranyérmet.

A Kirjat Smona-i csapatnak legalább döntetlenre volt szüksége az őt üldöző Hapoel Tel-Aviv elleni hétfő esti rangadón, és el is érte a célját: a találkozó gól nélküli döntetlennel végződött, a két egylet között maradt a 16 pontnyi, teljes egészében immár ledolgozhatatlan különbség. immár ledolgozhatatlan különbség.

Valóságos tündérmesét írt az észak-izraeli klub, amely mindössze 2000-ben jött létre két helyi egylet, a Hapoel Kirjat Smona és Maccabi Kirjat Smona egyesítésével.

„Amikor megalapítottam a klubot, azt mondtam, eljön majd a nap, amikor bejutunk a Bajnokok Ligájába. Viccnek szántam, de tudják, alapjában véve minden vicc a valóságról szól" – idézte fel a napokban a kezdeteket a milliárdos klubalapító, Izzy Sheratzky, aki vagyonát lopott autók felderítésére kifejlesztett technikai eszközei révén alapozta meg.

A 21000 lakosú Kirjat Smona csapata Ran Ben Simon vezetőedző irányításával a 2006–2007-es szezonban jutott fel először az élvonalba, a következő idényben bronzérmes lett és kiléphetett az európai porondra, azonban egy évre rá ismét másodosztályú volt.

Az időközben a Maccabi Tel-Avivhoz szerződött sikeredző, Ben Simon visszatért, de ahhoz már későn, hogy megakadályozza a kiesést. A következő szezonban aztán újra ütött a csapat, visszakerült az élvonalba, és tavaly – miközben negyedik lett – elhódította a Ligakupát.

Ez a trófea az idén is meglett – az elnöki jutalom: minden játékos jegyet kap az idei BL-döntőre –, de a bajnoki cím elhódításával ezt jócskán sikerült felülmúlni.

A két argentin és egy-egy szerb, valamint zambiai labdarúgón kívül csupa izraeli játékost a soraiban tudó klub történetének legnagyobb sikere lesz, hogy nyáron indulhat a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik