nemzetisport.hu 2017.02.01 09:00 Frissítve: 2017.02.01 09:31

Itt áll majd a déli félgömb első Puskás-szobra!

Szombaton, az ausztráliai Melbourne-ben, Puskás Ferenc edzői sikereinek egyik helyszínén leleplezik a déli félteke első Puskás-szobrát!

A szobor egy fantasztikus presztízsű helyen, az Olimpiai Parkban fog állni (Fotó: Robert Belteky)

 

Már Ausztráliában van Domonkos Béla alkotása, a felcsúti Puskás Akadémiára készült Puskás-szobrának pontos másolata, az életnagyságú bronzszobor, a bal lábát lövésre (vagy passzra?) lendítő Öcsi 10-es mezbe bújt alakja. A szobor egy fantasztikus presztízsű helyen, az Olimpiai Parkban fog állni, ott, ahol az a stadion állt, amelyben Puskás Ferenc edzőként megnyerte csapatával az ausztrál nagydöntőt, ott, ahol most a Melbourne Victory futballcsapata edz és játszik, és nagyon közel ahhoz a helyhez, ahol a legendás 1956-os magyar–szovjet vízilabdameccset rendezték.

A mecénás Bélteky Róbert a szobrot készítő
Domonkos Béla társaságában (Fotó: Mravik Gusztáv)

A szobrot a legnagyobb magyar sportlegenda özvegye, Erzsébet asszony által létrehozott Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány kuratóriumi tagja, Robert Belteky (avagy Bélteky Róbert) finanszírozta, aki az igen nehezen megszerezhető ausztrál hatósági engedélyeket is kijárta. Segítségére volt Magyarország Külügyminisztériuma, a helyi követség és konzulátus támogatása révén is, valamint Orbán Viktor miniszterelnök – Jakab János, a Puskás Akadémia felügyelőbizottsági elnöke kérésére – Ausztráliába eljuttatott támogató levele.

Robert Belteky három éve elhunyt édesapja 1956-ban hagyta el Magyarországot, és fiára hagyományozta  a magyar futball szeretetét. Az ügyvéd végzettségű üzletember, aki parkolóházak százait működteti Délkelet-Ázsiában, Új-Zélandon, Ausztráliában és Európában, korábban a Melbourne Victory egyik tulajdonosa volt, most pedig a magyar NB III egyik éllovasa, a Magyar Kupában még álló (korábban a Videotont búcsúztató) Budafok fő támogatója, aki az elmúlt években kétszer is elhozta az ausztrál U17-eseket a Puskás–Suzuki-kupára. Melbourne-ből, ahol Puskás Ferenc az akkor még létező helyi görög csapattal megnyerte a kontinensnyi ország bajnokságát (NSL) és az Ausztrál Kupát is, amikor 1989 és 1991 között a városban dolgozott végleges hazatelepülése előtt.

Szállításra előkészítve (Fotó: Museum Complex Kft.)

A szobrot Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke leplezi majd le február 4-én Melbourne-ben a Robert Belteky által szervezett nagyszabású ünnepségen, magyar kulturális programsorozat keretében, a Melbourne Victory–Melbourne City derbi napján, amikor Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője Puskásról szóló életrajzi könyvét, annak magyar és angol kiadását is bemutatják az ausztrál városban.

Exkluzív képeink a szoborállítás előkészületeit, a talapzat felállításához végzett földmunkákat és a szobor szállításának, megérkezésének pillanatait örökítik meg. A szombati ünnepségről is a helyszínről számolunk be olvasóinknak.

2020.08.01 17:52:23

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A csoport éllovasa ellen idegenben tudtak Fülöpék diadalmaskodni, remek első félidő után.

2020.07.30 11:36:05

Minden más foci SZALAY ATTILA (Képes Sport)

A díj 1956 óta íródó történetében idén először nem talál gazdára, a döntés legnagyobb vesztesei a labdarúgók.

2020.07.31 16:39:12

Minden más foci TŐKE JÁNOS

Szilágyi Vladimir a meccs végén betalált, ezzel ikszre mentette a Vojvodina elleni találkozót.

2020.07.30 10:55:57

Minden más foci GALAMBOS DÁNIEL (Képes Sport)

Lionel Messi 300 gólpassz felett jár, s jó néhányan sorakoznak 200 fölött is. Íme, a legjobb tíz.

2020.07.28 15:15:17

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. De Coutinhót és James Rodríguezt is hívja Leonardo, sőt egy magyar játékos is szóba került!