Hová lett Peter Schmeichel?

Bacskai János Bacskai János
Vágólapra másolva!
2011.11.13. 13:32
null
Schmeichel 1999-ben (Fotók: Action Images – archív)
Címkék
„Hová tűnt Damon Hill?" – röppent a magyar légtérbe 1997-ben egy mára szólássá váló kétségbeesés, amely megihlette szerkesztőségünket is, hiszen a tavasszal induló sorozatunkban egykori kedvencek visszavonulás utáni sorsával foglalkozunk. Postás, színész, alkoholista, szakértő, kommentátor, feltaláló, punkzenész és szexipari munkás: bizony, változatos ösvényeken vonulnak az örök sportpályák felé az egykori közönségkedvencek.

Minden idők egyik legjobb kapusát tisztelhetjük a dán óriásban, akinek neve szinte egybeforrt a Manchester Uniteddel és annak menedzserével, Sir Alex Fergusonnal. A lengyel gyökerekkel rendelkező Peter Boleslaw Schmeichel 1963 végén született Gladsaxéban, és ott, a helyi Heroban lett profi kapus. A kontinens szakértőinek a Bröndbyben tűnt fel, amelyben kiválóan védett, a Ferencvárossal vívott UEFA-kupa-beli párbajban mi is rácsodálkozhattunk, előtte pedig a felejthetetlen Uche Okechukwu fogott embert. 1987-ben az A-válogatottba is bekerült, és a mieink ellen debütált, 1991-ben pedig potom 750 ezer mai euróért az MU-hoz igazolt, és ezzel a klubbal mindent elért, amit csak érdemes a klubfutballban.

PETER SCHMEICHEL LEGSZEBB PILLANATAI

ÚJSÁGKIHORDÓ VOLT
Játékosként Tejesembernek becézték, egy reklámszerződése miatt, és mielőtt profi labdarúgóvá vált, újságkihordóként kereste kenyerét.

A Bajnokok Ligája-győzelem után, 1999-ben tett némi üdülési célzatú kitérőt a Sportingba, de szíve nemsokára visszahúzta a Premiershipbe, amelynek jellegzetes figurája ma is: levezetésképpen az Aston Villában és a Manchester Cityben védett. Innen vonult vissza 2003-ban, később fia, a szintén kapuvédő Kasper is megfordult a „polgároknál", de nem tudja azt a pályát befutni, amit a nagybecsű papa.

Schmeichel senior a dán válogatottban 2001-ig 129-szer szerepelt, és akárcsak a „vörösök ördögök" színeiben, itt is eredményes tudott lenni. 1988-tól 2000-ig négy Eb-n is tiszteletét tette, legjobban az 1992-esen szerepelt, amikor minden fogható mellett néhány lehetetlen labdát is megfogott vagy kiütött, többek között Marco van Basten tizenegyesét. Klubjaival tíz bajnoki címet szerzett, háromszor az UEFA, kétszer az IFFHS választotta meg az adott évben a legjobb kapusnak, háromszor volt odahaza az Év játékosa, ami kesztyűs embertől raritás. 1992-ben ötödik az Aranylabda-választáson.

SCHMEICHEL ÉS A FELFUTÁSOK
Peter Schmeichel sokszor futott fel utolsó perces szögletekhez gólra éhesen. Egyik alkalommal rosszul sültek el a dolgok, az elveszített labda után úgy faultolta Dennis Bergkampot, hogy térdsérülést okozott saját magának.

Játékosként nevezetes volt XXXL-es hatalmas mezeiről, amelyeket később Angliában könnyedén alakítottak át Mini-garázsokká, illetve méreten felüli kesztyűiről, amelyekben később kisállatokat lehetett tartani fagyosabb napokon. A gyepgondozók nem különösebben kedvelték, hiszen belemelegítéskor hatalmas pusztítást végzett az ötösön belül közel száz kilogrammos habtestével.

Schmeichel visszavonulása után felcsapott klubtulajdonosnak a Hvidovre IF-nél, fiatalkori egyesületénél (ahol 1985-ben hat találatával házi gólkirály volt), közben Angliában a BBC-nél a bajnoki mérkőzések szakértője volt, odahaza pedig a BL-ben magyarázott. A kis Kasper mellett sokáig futballpapaként tevékenykedett, jótékonysági mérkőzéseken fellép még ma is, és mivel Angliában hatalmas népszerűségnek örvend, különböző show- és TV-műsorokba rendszeresen meghívják; sőt, szappanoperákban, kisfilmekben is kipróbálta már magát. 2007-ben kevés híján a Bröndby sportigazgatója lett, de ez meghiúsult, és azóta is távolságtartó maradt a futball gyakorlati részétől – noha elképesztő tudását, tapasztalatát kár parlagon hagyni.

Legutóbb a Discovery Channelen láthattuk őt különböző, irigylésre éppen nem méltó körülmények közepette a Piszkos munkák Peter Schmeichellel c. pompás sorozatban.

Schmeichel manapság is jár meccsekre
Schmeichel manapság is jár meccsekre
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik