Hová lett Jordan Lecskov?

B. J.B. J.
Vágólapra másolva!
2011.10.20. 17:06
null
Lecskov (balra) a bolgár válogatott nagy alakja volt (Fotók: Action Images – archív)
„Hová tűnt Damon Hill?” – röppent a magyar légtérbe 1997-ben egy mára szólássá váló kétségbeesés, amely megihlette szerkesztőségünket is, hiszen a tavasszal induló sorozatunkban egykori kedvencek visszavonulás utáni sorsával foglalkozunk. Postás, színész, alkoholista, szakértő, kommentátor, feltaláló, punkzenész és szexipari munkás: bizony, változatos ösvényeken vonulnak az örök sportpályák felé az egykori közönségkedvencek.
FBI-ÜGYNÖKÖK VIGYÁZTAK RÁJUK
„A világbajnokság alatt az FBI ügynökei vigyáztak ránk. Velünk tartottak, bárhová is mentünk: jelen voltak, amikor buliztunk, látták, hogy cigizünk, hogy iszunk, és baromira jól érezzük magunkat. Amikor elutaztunk, a repülőtéren úgy búcsúztak tőlünk, hogy hiányozni fogunk nekik. Szemmel láthatóan nem tréfáltak” – emlékezett vissza Máris bá’ 1994-es amerikai kalandjaira. Ezt talán még Hufnágel Pisti is megirigyelte volna…

Minden idők egyik legmarkánsabb bolgár futballistája volt az 1967-es születésű nagy munkabírású középpályás, Jordan Lecskov, aki szülővárosában, Szlivenben lett profi labdarúgó. Innen emelte ki a nagynevű a CSZKA Szófia 1991-ben az ekkor már stabil válogatott és az előző idényben bolgár ezüstcipőt szerző szélsőt; de nem sok időt töltött el országa kirakatcsapatában Lecskov, mert egy év múlva a Hamburgba igazolt (miután ismét második lett a góllövőlistán). A védő Pavel Docsevvel együtt került a HSV-hez, később egy másik jeles honfitársa, Petr Hubcsev is követte őt. A nagy munkabírású, technikás, kiválóan cselező, irányító és pontos beadásokkal jeleskedő Lecskov hamar népkedvenc lett a kikötővárosban, a Bundesliga első bolgárja az év csapatába is bekerült, 1996-ban mégis áttette székhelyét Marseille-be.

Gérard Gili mester csapatában sem vallott szégyent, de John Toshack a Besiktashoz csábította (itt is volt egy honfi- és játékostársa Zlatko Jankov személyében). A török csapattal viszont kínos anyagi vitába keveredett, ezért nem szerepelt a nyári világbajnokságon (pedig stabil csapattag volt a selejtezők alatt), sőt mérgében visszavonult a labdarúgástól. Harmincéves volt ekkor... Nem sokáig bírta: 2001-ben visszatért a CSZKA Szófia színeiben, és nem is ment neki rosszul, majd még két idényt lehúzott a másodosztályú Szlivenben, egy időben játékos-edzőként.

Nevét az 1994-es világbajnokságon tette halhatatlanná, amikor a mára már legendássá vált válogatott eljutott a legjobb négy közé. A címvédő németek elleni negyeddöntőben vívta élete mérkőzését a középpályás. A találkozón – amelyen az egyik partjelző a magyar Márton Sándor volt – a papírformának megfelelően Németország szerzett vezetést, Lothar Matthäus révén. Bármennyire is arra játszottak a németek, az előny nem tartott ki a lefújásig. Negyedórával a vége előtt Hriszto Sztoicskov nagyszerű lövéssel egyenlített, szabadrúgásból. A meglepetést három perccel később Jordan Lecskov tette teljessé, aki Jürgen Kohler mögül kibújva befejelte a Mihajlov – Cvetanov, T. Ivanov, Hubcsev, I. Kirjakov – Lecskov, Balakov, Szirakov, Jankov – Kosztadinov, Sztoicskov csapattal felálló bolgárok győztes gólját. Ezen a tornán fedezte fel Knézy Jenő megdöbbentő hasonlóságát Máris szomszéddal, a legenda szerint pedig Lecskov társaival együtt végigcigarettázta, -itta a vb-t, de így is a bronzmeccsig jutott. Ott azonban elfogyott erejük – a rossz nyelvek szerint talán a szállodába rendre odarendelt prostituáltak miatt…

Az 1996-os Európa-bajnokságon is remekelt hősünk, a franciák elleni csoportmérkőzésen egyenesen a mezőny legjobbja lett a „Mágus”. A válogatott viszont már nem parádézott, a csoportból sem jutott tovább. A nemzeti csapatban mindössze 45 alkalommal szerepelt, betudhatóan annak, hogy állandó harcban állt szövetsége mindenkori vezetőivel.

Lecskov karrierje befejezése után
Lecskov karrierje befejezése után

Visszavonulása után különböző All-Stars-mérkőzéseken vett részt, Szlivenben üzleti központot és luxusszállodákat üzemeltetett, és létrehozott egy utánpótlás-akadémiát. Egy szakirányú televíziós sorozatban is szerepelt, olyan nagyságok mellett, mint Mario Kempes, Gary Lineker, Pelé, Michel Platini vagy Puskás Ferenc. 2003-ban szülővárosában polgármesterré választották, miután felcsapott politikusnak a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért nevű párt színeiben.

Mindeközben a helyi profi csapat elnökévé is megválasztották a sátáni mosolyú Lecskovot, a Bolgár Labdarúgó-szövetségnek pedig jelenleg is alelnöke, 2005-től. Nemrégiben ismét bejárta neve a világsajtót, ám negatív hírben: hároméves, öt évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, miután az ítélet szerint polgármesterként visszaélt hatalmával, és jelentős kárt okozott a térségnek. Lecskov szerint politikai ítélet született az ügyben. És hogy hová lett az ikonikus tincs, amely 1994-ben „a mennyországba repítette a bolgár aranygenerációt”? Jelentjük, Lecskov jelenleg kopaszon sármos.

LECSKOV MINT MÁRIS SZOMSZÉD

Érdekes módon a hatvanas években a kopaszodni kezdő futballisták nem kaptak rögvest borotva után, hanem vagy szépen oldalra-hátra fésülték a maradékot, mint Alfredo Di Stéfano, vagy szörnyűséges módon megpróbálták a megnövesztett hajat ráfésülni a kopasz fejtetőre, mint Bobby Charlton.

 

Hamar kiderült, ez utóbbi metódus sportolás közben nem éppen ideális, mert hamar úgy néz ki tőle az ember, mint Gollam rosszabb napjaiban. Később a hetvenes éveknek is megvolt a maga csakis oldalt bozontos zsenije a lengyel Grzegorz Lato személyében, ennek egy elöl tincses változatával hódított később a felejthetetlen bolgár, Jordan „Máris szomszéd” Lecskov. Utóbbira méltó válasz volt Ronaldo rettenetes 2002-es vb-frizurája. Az 1994-es bolgár csapatot egyébként minden idők legrettenetesebb kinézetű vb-bagázsának tarják a szakértők

 

A 1994-es vb-n résztvevő bolgár válogatott
A 1994-es vb-n résztvevő bolgár válogatott

 

1994, BULGÁRIA–NÉMETORSZÁG 2–1 – LECSKOV GYŐZTES GÓLT SZEREZ
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik