P. K. 2020.03.31 17:06 Frissítve: 2020.04.01 21:38

Horvátország: „Vége a játéknak” – botrány a Dinamónál

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Dinamo Zagreb Nenad Bjelica vezetőedző kivételével menesztette szakmai stábját (az edzőnek olyan szerződése van, hogy ezt nem tudták megtenni), miután a stáb és a csapat sem fogadta el a klub fizetéscsökkentési javaslatát. A horvát klub korábbi elnöke, a jelenleg tanácsadóként dolgozó Zdravko Mamic a Facebookon akadt ki, amiért a csapat nem vállal szolidaritást a koronavírus-járvány hatására kialakult helyzetben. 

Az alvilágban sem ismeretlen Zdravko Mamic szavára még mindig sokat adnak a Dinamónál (Fotó: facebook.com)

 

A horvát labdarúgó-bajnokságot 18 pontos előnnyel vezető Dinamo Zagreb a napokban elbocsátotta első csapatának teljes szakmai stábját, mert nem mentek bele a fizetésük csökkentésébe. A bajnokságot március 8-án állították le a koronavírus-járvány miatt, a klubnak azóta nincs bevétele. A vezetőség a vészhelyzetben a költségei csökkentéseként azt találta ki, hogy a játékosok és a szakmai stáb tagjai fizetésének harmadát utalja most át, másik harmadát fél év múlva, a harmadikról pedig le kell mondaniuk. Arijan Ademi csapatkapitány a futballisták, Nenad Bjelica vezetőedző a stáb nevében utasította vissza az ajánlatot.

A klub válaszlépése az volt, hogy a szakmai stáb tagjainak szerződését megszüntette. Bjelicán kívül mindenkivel azonnali hatállyal szerződést bontottak, míg a vezetőedző megállapodásában van egy kitétel, amely miatt erre nincs lehetősége a klubnak ilyen esetben. A horvát lapok szerint a játékosok éves bére 100 ezer és 800 ezer euró között van, ennek harmadáról kellene lemondania a játékosoknak.

A korábbi elnök, jelenleg tanácsadói szerepet betöltő Zdravko Mamic a Facebookon adta nemtetszését annak, hogy a játékosok és stáb nem mentek bele a csökkentésbe és posztjában részletezi, ki mekkora fizetést kapott a stáb tagjai közül a klubtól, ami kunában összesen 4.5 millió eurónak megfelelő összeg, aminek több mint a felét, 3 millió euró körüli összeget kapott a vezetőedző, Nenad Bjelica. Az nem derül ki a posztból, hogy ezt mennyi idő alatt fizette ki a klub.

„Messiék lemondtak a jövedelmük hetven százalékáról, belga labdarúgók havi 13 ezer kunából képesek túlélni ezt az időszakot, a szlovák bajnok MSK Zilina csődöt jelentett, Cristiano Ronaldo, a Juventus, a Bayern München és még sokan mások megmutatták a szolidaritásukat. A Dinamo a következő időkre készül, mindannyiunknak viselnie kell a terheket. A klub senkinek sem tartozott, olyan munkakörülményeket biztosított, amivel Európa ezen részén senki sem rendelkezik, és a jövőben is ezt fogja tenni. A játéknak vége” – fogalmazott fenyegetően a posztjában Mamic és egy grafikán tette közzé a fizetéseket.

Majd egy második posztban ennyit írt még: „Az élet és a halál közötti különbséget néha az jelenti, hogyan készültél fel a viharra. A Dinamo készen áll. Jó éjszakát.”    

 

2020.06.06 00:05:35

Minden más foci SZ. M.

2020.06.05 20:54:22

Minden más foci THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A szlovák államtól nagyobb szerepvállalást vár el.

2020.06.05 14:48:37

Minden más foci TŐKE JÁNOS (Újvidék)

A TSC szinte biztosan nem zár a negyedik helynél hátrébb, így jó eséllyel indulhat az El-selejtezőben.

2020.05.24 21:02:39

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

MAJDNEM-TRANSZFEREK. Guardiola a tükre miatt mondott nemet a Wigannek és a Man. Citynek. Vincze Ottó pénzfeldobással döntött.