Hollandia: teherautóból befújt büntető? Valóság lehet a videobíró

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.21. 17:19
Két éve tesztelik, 2015-ben pedig élesben is alkalmazhatják a videobírót a holland labdarúgó-bajnokság játékvezetőinek támogatására és a bírói hibák minimalizálására.

Hollandia lehet a világon az első nemzet, ahol hivatalosan is közreműködik egy videobíró a pályán szolgálatot teljesítő játékvezető és asszisztensei mellett. Erről a Holland Labdarúgó-szövetség (KNVB) elnöke, Michael van Praag beszélt Groningenben.Hollandia lehet a világon az első nemzet, ahol hivatalosan is közreműködik egy videobíró a pályán szolgálatot teljesítő játékvezető és asszisztensei mellett. Erről a Holland Labdarúgó-szövetség (KNVB) elnöke, Michael van Praag beszélt Groningenben.

A tesztelések már 2013-ban megkezdődtek, és a 2014–2015-ös szezonban folytatódtak. Utolsó simításként a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szabály-előkészítő és -alkotó testületeként működő IFAB engedélyére lesz szükség ahhoz, hogy hivatalosan is alkalmazásba álljon a videobíró.

„A stadionon kívül egy technikailag tökéletesen felszerelt, több képernyővel, több kameráról érkező képi anyaggal ellátott teherautóban ülne a videobíró. Egy headset segítségével lenne összeköttetésben a játékvezetővel, így kvázi asszisztensként működhetne. Miközben az azonnali lassításokat nézi, már adhatja is az információkat a játékvezetőnek, hogy a kérdéses szabálytalanság sárga vagy piros lapot ért, egy játékos színészkedett vagy jogos a büntető. A bíró erre alapozva hozhatja meg ítéletét” – nyilatkozta Van Praag.

A tesztelések során a játékvezető és a videobíró nem volt kapcsolatban egymással, illetve azt is érdemes tudni, hogy a már meghozott döntéseket a videobíró sem tudja „visszafújatni”, például egy les miatt tévesen megállított akciónál.

Így nézne ki működés közben a holland videobíró.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik