Háromnapos nemzeti gyász Eusébio halála miatt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.01.05. 16:23
null
Idős és fiatal egyaránt lerótta tiszteletét Eusébio előtt (Fotó: Reuters)
Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a portugál kormány a hetvenegy éves korában, vasárnapra virradóra elhunyt legendás futballista, Eusébio tiszteletére. A portugál futball legendáját hétfőn, a Lisszabon északi részében található Lumiar temetőben helyezik örök nyugalomra

A döntést Luis Marques Guedes kormányszóvivő jelentette be, aki újságíróknak többek között azt mondta: Eusébio „aranybetűkkel írta be a nevét a világfutball könyvébe”.

A mozambiki születésű „Fekete Párduc” holttestét vasárnap délután a lisszaboni Luz Stadionban helyezték el, ahol a szurkolók leróhatják kegyeletüket.

„Eusébio hozzájárult az ország fényének emeléséhez. Portugália sokat köszönhet neki mint nemzetközi sportnagykövetnek – fogalmazott Marques Guedes a Radio TSF-nek nyilatkozva. – A portugálok gyásza kiterjed az összes portugál nyelvű afrikai országra, akárcsak a világ mindazon pontjára, ahol portugál közösségek élnek.”

Anibal Cavaco Silva portugál államfő közölte, a kivételes, szerény és barátságos sportemberként ismert Eusébio a világ legjobbjaihoz tartozott, és hírnevet szerzett az országnak.

„Az ország siratja őt, az ország gyászba borult” – hangsúlyozta a 74 éves Silva az elnöki palotában mondott beszédében, amelyet élőben közvetített a televízió.

Idős és fiatal egyaránt lerótta tiszteletét Eusébio előtt (Fotó: Reuters)
Idős és fiatal egyaránt lerótta tiszteletét Eusébio előtt (Fotó: Reuters)

Antonio Costa, Lisszabon polgármestere ugyancsak méltatta az elhunyt futballcsillagot, egyúttal közölte, hogy a főváros lobogóit félárbocra eresztik. A Portugál Labdarúgó-szövetség (FPF) egyperces gyászszünetet rendelt el vasárnap sorra kerülő összes futballmérkőzésre.

„Eusébio soha nem hagy el bennünket. Egyedülálló alakja ő a portugál labdarúgásnak” – jegyezte meg Fernando Gomes, az FPF elnöke, megemlítve még, hogy Eusébio – akinek a tiszteletére ünnepséget terveztek – a szövetség fennállásának századik évében távozott el.

Egykori klubja, a Benfica közlése szerint a hétfői temetést megelőzően, közép-európai idő szerint 17 órától egy a Luz Stadionhoz közeli templomban lesz a búcsúztatás. Eusébio kívánságának megfelelően koporsóját kora délután körbeviszik az arénában, hogy a szurkolók végső búcsút vehessenek tőle.

Rajongói ugyanakkor már vasárnap délután is leróhatják kegyeletüket, Eusébio földi maradványát ugyanis gyertyás ravatalban helyezték el a Luz Stadionban.

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke „egy legenda elvesztéséről” írt Twitter-oldalán Eusébio halálhírére reagálva, míg Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke szerint „a futballtörténelem egyik legnagyobb játékosa távozott”.

Blatter a bejegyzésében leszögezte: Eusébio „örökre megőrzi helyét a legnagyobbak között”.

„A gyepen Eusébio legendává vált, akár a portugál válogatottban, akár a Benficában játszott” – fogalmazott Platini. – Ezen túlmenően a portugál labdarúgás nagyszerű nagyköveteként is tevékenykedett. Nemcsak egy labdarúgó, hanem jó és elbűvölő ember is volt egyben. Hiányozni fog nekünk.”

José Mourinho, a Chelsea portugál vezetőedzője hazája egyik meghatározó alakjának nevezte az elhunytat.

„Úgy gondolom, ő halhatatlan. Fontos viszonyítási pont volt még pályafutása után is az értékeket, az alapelveket, a lelkesedést illetően. Ha a mai labdarúgásban próbálnánk elhelyezni, a legjobbak szintjén lenne. Húsz- vagy harmincévesen napjainkban is hihetetlen színvonalon játszott volna.”

Eusébio da Silva Ferreira halálát a szív és a légzőszervek leállása okozta. Az utóbbi években már többször kórházba került különböző egészségi problémákkal. A 64 válogatott meccsén 41 gólt szerző futballista a Benficával 1962-ben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját, a BEK-et. A portugál nemzeti együttest 1966-ban a harmadik helyhez segítette az angliai világbajnokságon, amelynek a gólkirálya lett kilenc találattal. 1965-ben ő érdemelte ki az Aranylabdát, és pályafutása során kétszer volt Európa legeredményesebb góllövője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik