Gyász: elhunyt a világbajnoki döntőt is dirigáló játékvezető

Vágólapra másolva!
2011.03.01. 16:02
Címkék
Kilencvennyolc esztendős korában elhunyt Maurice Guigue francia játékvezető, aki az 1958-as svédországi világbajnokság fináléjában is közreműködött.

Guigue mindössze nyolc évig volt FIFA-kerettag, és kevés nemzetközi meccset vezetett, amit elsősorban foglalkozásának „köszönhetett”. Az arles-i születésű sportember ugyanis civilben csendőr volt, így neki minden meccse előtt el kellett kéredzkednie az illetékes minisztériumtól, és akkor is csak a szabadsága terhére utazhatott.

A francia sípmester az 1958-as vb-n három csoportmeccset és a döntőt vezethette. A magyar válogatottnak egy évvel korábban a Bulgária elleni hazai 4:1-es vb-selejtezőn fújt, illetve találkozott a Vasassal is, amikor az angyalföldiek 1958 áprilisában 4:0-ra kikaptak a Real Madridtól a BEK elődöntőjében.

Guigue volt a második és mostanáig utolsó francia játékvezető, aki vb-döntőn dirigálhatott. Előtte 1938-ban Georges Capdevile-nek jutott ez a megtiszteltetés. Guigue személyében az utolsó olyan játékvezető is elhunyt, aki 1974 előtt világbajnoki döntőt vezethetett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik