Gyász: elhunyt a vb-történelem legbizarrabb tettének elkövetője

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.09. 11:07
null
Ilunga akrobatikus mentési kísérlete a Jugoszlávia elleni vb-mérkőzésen (Fotó: AFP/dpa)
Hatvanhat éves korában elhunyt Joseph Mwepu Ilunga, a zairei (Kongói DK-beli) labdarúgó-válogatott egykori védője. Ilunga az 1974-es világbajnokságon szerepelt a csapatával, és nevét egy igen bizarr cselekedete tette ismertté.

A zairei válogatott tisztes vereséggel kezdte a világbajnoki szereplést (Skóciával szemben maradt alul 2–0-ra), majd kikapott 9–0-ra Jugoszláviától. Mint utólag kiderült, a helyi labdarúgó-szövetség nem fizette ki a zairei futballistákat, akik a déli szomszédainkkal játszott mérkőzés előtt már sztrájkkal fenyegetőztek. Zaire diktátora, Mobutu Sese Seko a 9–0-s vereség után üzent a csapatnak, tudatva: ha négy vagy több góllal veszítenek Brazília ellen, baj lesz.

„Elküldte a személyes testőreit, hogy megfenyegessenek. Azt mondták, hogy ha kikapunk négy nullra, senki sem megy haza közülünk” – nyilatkozta 2002-ben Ilunga a BBC-nek. A brazilok elleni meccsen (melyen a selecao 3–0-ra győzött) a jobbhátvéd egy szabadrúgásnál különös cselekedetre ragadtatta magát: kirohant a sorfalból, majd irgalmatlan nagyot bikázott a labdába, a pályán levők és a közönség teljes megrökönyödésére. Tettéért sárga lapot kapott.

„Szándékosan tettem, tisztában voltam a szabályokkal. Ki akartam állíttatni magam, hogy ezzel is tiltakozzak: én a sérülésveszéllyel küzdve a pályán voltam, akik pedig lenyúlták a pénzünket, a lelátóról néztek. A játékvezető elnéző volt és csak sárga lapot adott" – mondta.

A hazájában a Mazembe csapatában futballozó Ilunga hosszú betegeskedés után május nyolcadikán hunyt el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik