Gyász: elhunyt a korábbi belga kapitány, Robert Waseige

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.07.22. 18:05
null
Robert Waseige (1939–2019)
A múlt hét végén életének 79. évében egy liege-i kórházban vese- és szívelégtelenség következtében elhunyt a korábbi belga szövetségi kapitány, Robert Waseige, aki a 2000-es Európa-bajnokságon és a 2002-es világbajnokságon irányította hazája labdarúgó-válogatottját.

 

Waseige játékosként az FC Liege-ben és az RW Brussels színeiben szerepelt, majd a hetvenes évek elején edzőnek állt, s a nyolcvanas években a Standard Liege-zsel bajnoki címet és szuperkupát nyert, a Liege-t pedig Belga Kupa-győzelemre vezette. A kilencvenes évek közepén egy ideig a portugál Sporting CP és többször a Charleroi vezetőedzője is volt.

A belga válogatott élére a 2000-es belga-holland közös rendezésű Európa-bajnokság előtt nevezték ki – Georges Leekens helyére –, s a 2002-es dél-koreai-japán közös rendezésű világbajnokság végéig irányította a „vörös ördögöket".

Később, 2004-ben Algéria szövetségi kapitánya lett, ám az az évi Afrika-kupán negyeddöntős válogatottal mindössze hat nyeretlenül megvívott mérkőzésig tartott a kalandja.

Az edzősködéstől 2005-ben visszavonult, azt követően hosszabb ideig televíziós szakkommentátorként dolgozott. Augusztus végén lett volna 80 éves.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik