Gazdálkodj okosan! – Vincze András jegyzete

VINCZE ANDRÁSVINCZE ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2018.11.06. 23:30

Hat euró van a világ egyik legnagyobb labdarúgójának, a brazil Ronaldinhónak a bankszámláján.

A hír végigsöpört az interneten: a laza, bokából indított cselek fejedelmét az ügyészség próbálta büntetni egy tiltott építkezés miatt, s az inkasszálás során ennyi aprót talált a megadott számlán.

Elgondolkodtatott, hogy a világ legnagyobb szórakoztató iparágában, a futballban milyen hajszálvékony ösvényeken egyensúlyoznak évtizedek óta azok a labdarúgók, akik a kivételes tehetségük révén szinte gyerekfejjel kerülnek az üzleti világ örvényének szélére – hiszen a sztárság a pénzről, fényűzésről, kivételezett helyzetről (is) szól –, s vajon mikor omlik össze ez a rendszer. A pénzügyi botrányok – be nem fizetett adók, gazdasági ügyeskedések, az aranyélethez tartozó ármánykodás – egyre szaporodnak, a millióeurós büntetések pedig ma már ugyanúgy hozzátartoznak a focihoz, mint a jobb belsővel passzolt labda: az ilyesmi ebben a játékban átlagos tett. Olyannak képzelem a fényűzésbe, a hirtelen jött gazdagságba rakétase-
bességgel becsapódó ifjakat, mint amilyen volt anno a Haller téri gyerek, a „kis Monyó”, akivel a nagymenő csibészek elhitették, hogy egyszer egy évben az ABC-áruházban lehet fizetni a "Gazdálkodj okosan!" nevű társasjáték pénzeivel. A „kis Monyó” szeme elhomályosodott, hazarohant, szó nélkül teletömte az értéktelen játék tízesekkel, húszasokkal, ötszázasokkal a zsebét, elviharzott a közértbe, ott pedig megvett mindent, amire vágyott: rúd téliszalámit, konzerveket, kólát, csokoládét, s az egészet megkoronázta az anyjának szánt ajándékkal, a régen vágyott habszifonnal és a tartalék patronokkal! A kosara annyira tele lett, hogy csak húzni tudta maga utána földön. A pénztáros nézte a csöpp, száznegyven centis, maszat kis kölköt, megkérdezte, tényleg van-e nála ennyi pénz, mire „Monyóka” bólintott, Manyika pedig elkezdte bevinni a tételeket. Akkoriban a nyolcezer forint – ami a végösszeg lett – kéthavi fizetés volt, úgyhogy képzelhetik, milyen, lakótelepre szóló cirkusz kerekedett, amikor a srác kiszámolta a Gazdálkodj okosan! forintjait (az ABC előtt leskelődő nagymenők persze röhögtek egy jót, s eltűntek a franzstadti szürkületben).

A „kis Monyó” legalább megtanulta a leckét, manapság menő befektetési tanácsadó, mellesleg remek amatőr focista, amikor pedig felhívtam a sztorival, hogy megkérdezzem a futballban örvénylő milliókról, sorsokról s persze a Ronaldinho-sztori tanulságáról, csak ennyit felelt: „Apukám, hát ma is tud cselezni ez a srác!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik