Gála: pécsi futballmeccsel emlékeznek idősebb Dárdai Pálra

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2019.06.22. 08:00
null
Dárdai Mártonnak (középen) biztosan lehetőséget ad a szombati meccsen édesapja, Dárdai Pál (Fotó: Földi Imre)
A jó futball garantálható szombaton Pécsen: a PMSC korábbi hírességeiből álló csapat és a Dárdai Pál vezette Dream Team lép pályára a Stadion utcában, ahol idősebb Dárdai Pálra emlékeznek.

Méltó főhajtás lesz, annyi bizonyos. December 8-án volt egy éve, hogy elhunyt idősebb Dárdai Pál. A pécsi futball legendájára szűkebb pátriájában emlékeznek szombaton – mi mással, mint focival.

A PMSC Öregfiúk Egyesület ugyanis emléknapot tart a klubhoz ezernél is több szállal kötődő Pali bácsi tiszteletére. Az egyéb programokkal összekötött est fő műsorszámának, a pécsi öregfiúk és a Dárdai Pál vezette Dream Team mérkőzésének természetesen a PMFC stadionja ad otthont. Legalább ennyire fontos információ, hogy a meccs 17 órakor kezdődik, a belépés ingyenes.

Mondanánk, felesleges névsorolvasásba kezdeni a találkozó előtt, de nem mondjuk, mert érdemes lejegyezni azoknak a nevét, akik első szóra vállalták a pályára lépést az idősebb Dárdai Pál-emlékesten. A pécsi labdarúgás hívei már a kezdést megelőzően dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen – mások mellett – Bodnár László, Tököli Attila, Tomka János, Jäkl Antal, Mészáros Ferenc, Lőrinc Antal, Turi Zsolt, Sólyom Csaba, Palaczky János is piros-feketébe bújik. S nem zárható ki, hogy Gera Zoltán is szerelést ölt.

A Hertha kispadjáról az idény végén távozó magyar edző 
Pécsen gólra törően lép majd pályára (Fotó: Török Attila)
A Hertha kispadjáról az idény végén távozó magyar edző Pécsen gólra törően lép majd pályára (Fotó: Török Attila)

„Nagyon bízunk benne, hogy sokan kimennek a meccsreidézte a bama.hu Mészáros Ferencet, a PMSC Öregfiúk Egyesület elnökét. – A visszajelzések alapján úgy tűnik, nagy az érdeklődés, ami nyilván elsősorban az »Öregnek« szól, de valószínűleg sokan kíváncsiak ránk is, no meg Dárdai Pali csapatára. Csodálatos érzés, hogy újra találkozunk, hogy újra játszunk, annak pedig különösen örülünk, hogy még húsz-harminc év után is érdekeljük ez embereket. Reméljük, sok olyan gyerek is kijön, aki annak idején nem láthatott minket futballozni. Most láthat, igaz, lassított felvételen.”

Azért erre, mármint a lassított felvételre ne vegyünk mérget. Már csak azért sem, mert a meghívottak között van a pécsi labdarúgás történetének egyik legnevesebb edzője, Garami József is. Aki egyfelől leülhet az öregfiúk kispadjára, másfelől alighanem örömmel konstatálja majd: ha korábbi játékosainak sebessége valamelyest meg is kopott, a tudásuk nem.

Persze lesz ellenfél is, nem akármilyen!

„Amikor megkerestek, hogy Pécsen rendeznének egy emlékestet apu tiszteletére, és szeretettel látnának, azt mondtam, szívesen megyek, de csak abban az esetben, ha nemcsak vacsorázunk és anekdotázunk, hanem játszunk egy meccset is – mondta lapunknak a Hertha kispadjáról négy és fél év után felálló, ezen a nyáron a Dream Team irányításával foglalkozó, mostanság a Balatonon pihenő Dárdai Pál.Minden évben részt veszünk két-három hírverő mérkőzésen, legutóbb Kakasdra voltunk hivatalosak. Jó hangulatban, jó pályán, jó ellenféllel játszottunk, a végén még élő zene is szólt a tiszteletünkre. Ha nem tálaltak fel ezerkétszáz adag töltött káposztát, akkor egyet sem.”

Idősebb Dárdai Pál büszkén nézheti odaföntről a fiát és unokáit
Idősebb Dárdai Pál büszkén nézheti odaföntről a fiát és unokáit

Hogy mi lesz a menü szombat este a „harmadik félidő” helyszínéül szolgáló Rundó étteremben, nem tudni, azt viszont igen, hogy a mérkőzést az idősebb Dárdai Pálra emlékező est követi. Jó esély van rá, hogy ez a bizonyos harmadik játékrész hosszabbra nyúlik, mint az első kettő: a tervek szerint a jelenlévők a korabeli fotók mellett idézik fel a Pécsen csak „Öregként” emlegetett Pali bácsi karrierjét. Minden fényképhez társul egy történet – így elevenedik meg egy nagyon jó ember élete.

„Nem csak nekem hiányzik apu – vett mély levegőt Dárdai Pál. – Bárkivel találkozom, azzal kezdi, mennyire hiányzik neki az »Öreg«. Ilyenkor annyit tudok felelni, hogy nekem mondod?! Köszönöm azoknak, akik gondoltak rá, és már előre köszönöm azoknak is, akik eljönnek a meccsre. Az eredmény természetesen nem számít, de azért megsúgom, hogy jó csapatunk lesz. A taktikát nem árulom el, de azt igen, hogy Király Gábor véd, őt a fia, Mátyás váltja. Számíthatok továbbá Lőw Zsoltra, Szélesi Zoltánra, Fehér Csabára és Fehér Attilára is, mint ahogy Kulcsár Árpi is játszik egy félidőt nálunk – egyet meg a hazai csapatban. S van egy titkos fegyverünk: Fogarasi Gergely, aki még futni is tud közülünk. Tibi nagybátyám is bevethető, örök cimborámról, Juhász Zsoltiról nem beszélve, »Baki« barátom pedig az ész ebben a csapatban.”

ÚJRA OTTHON
Immár tizenhét éve, hogy a PMSC-ben nevelkedő Dárdai Pál legutóbb a Stadion utca 2. szám alatt található sporttelepen futballozott. A 2002. május 8-án rendezetett Magyarország–Horvátország felkészülési mérkőzésen (0–2) végig pályán volt, 61 válogatott meccse közül ez volt az első, egyben az utolsó, amelyet szülővárosában játszott. Amikor az érintettet ezzel szembesítettük, mosolyogva így reagált: „Atyaég, de rég volt!”

A névsor persze még nem teljes: Dárdai Pál fiai is játszanak imádott nagypapájuk emlékmeccsén.

„Marci és Bence biztosan lehetőséghez jut, Palkónak sajnos begyulladt a füle – mondta Dárdai Pál, mintha csak a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón faggattuk volna. – Palkót Siófokon kezelik, ezúton is köszönöm doktor Czurkó Gézának, hogy mindent megtesz azért, hogy minél hamarabb rendbe jöjjön. Úgy lenne az igazi, ha még Palkó is beszállhatna. Tényleg örülnék, ha sokan kijönnének a meccsre, ki tudja, talán még hagyományt is lehetne teremteni belőle.”

Ha valaki, az „Öreg” megérdemelné.


Legutóbb Kakasdon játszottak hírverő mérkőzést Dárdai Pálék
Legutóbb Kakasdon játszottak hírverő mérkőzést Dárdai Pálék

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik