MOLNÁR PÉTER, SCHLEINIG ÁDÁM 2016.03.07 10:35 Frissítve: 2016.03.07 10:37

Futsal: a torna, amely egy zárthelyinél is fontosabb – videó

Öt ország tizenhat csapata vett részt az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Atlétikai Club szervezésében megrendezett VII. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája elnevezésű futsaltornán, amelyen a sporton túl a nemzeti összetartozás érzésének erősítése volt a cél. A kiváló hangulatú versenyt a Budapesti Műszaki Egyetem együttese nyerte meg, a legjobb határon túli csapat az Erdélyből, Kolozsvárról érkező Góbék lett.


A 2016-os KEK-döntőt a BME csapata (pirosban) nyerte meg (Fotó: Simó Szabolcs)

2010-ben rendezték meg Budapesten először a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját (KEK), méghozzá az Erdélyben 1990-től kezdve minden évben megtartott Erdélyi Labdarúgó-diákkupa mintájára. Azóta évente négyszer rendeznek KEK-et, egyszer-egyszer Révkomáromban, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, illetve Budapesten, és a futsaltorna mára a Kárpát-medence legtöbb egyetemistát megmozgató eseményévé vált. A viadal a kezdetektől fogva a határokon átívelő magyar közösségek erősítését szolgálja, s ez a hetedik budapesti megméretésen sem volt másképp: Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról és Délvidékről is érkezett csapat.

A március 3-án, csütörtökön megtartott megnyitó és sorsolás után pénteken reggel kezdődött a küzdelem, a tizenhat csapat négy csoportba osztva mérkőzött, majd szombaton minden kvartett első két helyezettje a felső ágon, a második kettő pedig az alsó ágon folytatta a sorozatot. Az elmúlt öt évben egyaránt erdélyi gárda győzött Budapesten, ám ezúttal már az elődöntők után biztossá vált, hogy határainkon belül marad a trófea, ugyanis a finálét a Budapesti Műszaki Egyetem és a Debreceni Egyetem vívta.A torna csúcspontját azonban a bronzmérkőzés tartogatta. Ekkorra csaknem telt ház volt a BEAC Sportcsarnokban, a versenyt már befejező csapatok a lelátón foglaltak helyet, sőt, az erdélyiek szurkolótábort alakítottak, és honfitársaiknak, a Góbéknak szurkoltak. Zúgott a csarnok, fantasztikus hangulat uralkodott, 4–1-es győzelmével mégis a Corvinus ért oda a harmadik helyre. A lefújás után az erdélyi csapat a szurkolók elé vonult, összeölelkezett, és minden jelenlévővel együtt elénekelte a székely himnuszt. Megindító, könnyfacsaró pillanatok voltak, amint több százan, magyarok és határon túliak közösen énekeltek Erdélyért.

A döntő ehhez a felfokozott lélekállapothoz képest már visszafogottabb hangulatban zajlott, noha Baumstark Tibornak, a Digi Sport riporterének szavai olykor tapsra, szurkolásra késztették a nagyérdeműt.

A pályán a döntővel látszólag már amúgy is kissé megelégedő Debreceni Egyetem ellen simán nyert a BME, amelynek legjobb játékosai az NB II-es futsalbajnokságban edződnek, s amely a torna egésze alatt kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, így kétség sem férhetett végső sikeréhez. 2010 után lett ismét magyar csapat első helyezett a budapesti KEK-en – érdekesség, hogy akkor is a BME tudott révbe érni. A torna legjobb játékosának Weinmann Richárdot (BME), a legjobb kapusnak pedig Bálint Lehelt (Góbék) választották meg, a gólkirályi címet Kántor Tamás (Debrecen) érdemelte ki kilenc góllal.

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.12 22:04:22

Minden más foci BABJÁK BENCE

„Az ifiktől elküldtek, mondván: túl kicsi vagyok, ő azonban támogatott, pontosan tudta, hogyan készítsen fel.”

2018.02.12 23:14:13

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ebbe a sorozatba pedig bőven beleillene azoknak a magyar neveknek és a hozzájuk fűződő teljesítményeknek a köztudatba emelése, illetve visszaemelése, akik, amelyek nélkül az elmúlt száz esztendő Romániája – és az egyetemes magyar sport is – sokkal szegényebb lenne.

2018.02.11 10:49:38

Minden más foci BABJÁK BENCE

Buzsáky Ákos portói emlékeit elevenítette fel a portugál szakember kapcsán.

2018.02.09 08:50:00

Minden más foci CSILLAG PÉTER

„A végeredmény az lett, hogy feladtuk az identitásunkat, eldobtuk, ami a lényegünk.”

2018.02.09 09:40:12

Minden más foci nemzetisport.hu

Úgy tűnik, amíg nekünk nincs szerencsénk, addig másnak…