Futballteremtés: Katar Messi felfedezőjével és honosításokkal készül

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2011.01.06. 18:12
null
A katari csapat felkészülési mérkőzés előtt: Soria (23), Kasola (3), Burhan (a kapus), César (11), Quaye (4), Madzsid (13) és Rizik (6) is honosított (Fotó: Reuters)
A pénz beszél, Katar vb-t kap – ez volt az általános vélekedés azt követően, hogy a kis arab állam megkapta a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. A katariak most a pénteken kezdődő Ázsia-kupa megrendezésével bizonyíthatnak. Feladatuk nem könnyű: említésre méltó futballhagyományok híján mindent be kell vetniük azért, hogy tíz éven belül ütőképes csapattal léphessenek ki a porondra. Tizenhat honosított játékos, egész világot behálózó megfigyelői rendszer, csodás sportakadémia, a stábban Messi felfedezője – teremtsünk futballnemzetet, katari módra!

Péntektől egy hónapig Katarban vendégeskedik Ázsia labdarúgóelitje: a 2022-es világbajnokság házigazdája rendezi meg a 2011-es Ázsia-kupát, amely így már az előkészületek fontos része is lesz.

Soha ilyen kis futballhagyományokkal rendelkező állam nem kapta még meg a vb-rendezés jogát, és Katarnak világranglista 114. válogatottból kell ütőképes csapatot formálnia. Alacsony szintről az Egyesült Államoknak kellett felépítenie futball-fejlesztési programot az 1994-es világbajnokság előtt, és a katari tervek sok ponton megegyeznek: hatalmas összegek tehetségkutatásra és -fejlesztésre, honosítások. Idő és pénz van bőven.

AMI ADOTT: A RENDEZÉS ÉS A PÉNZ

Katar helyzete kivételes abban, hogy 12 évre előre értesült arról: világbajnokságot rendezhet. Soha rendezőnek nem volt ennyi ideje a felkészülésre, és a pénz az arab országban egészen biztosan nem akadály. Rendezési jog és pénz van, csapat is alakul – hogy miként? Kezdjük a jelenlegi helyzet leírásával!

Kaszem Burhan, Mohammad Kasola, Meszad al-Hamad, Ibrahim Madzsid, Lawrence Quaye, Madzsdi Sziddiq, Veszam Rizik, Fábio César Montezine, Talal al-Blusi, Sebastián Soria. Mi a közös bennük?

Az említettek mind a katari labdarúgó-válogatott Ázsia-kupa-keretének tagjai, és egyikük sem az országban született. A katariak utóbbi hónapokban meghívott játékosai között tizenhat olyan labdarúgó van, aki nem a kis államban látta meg a napvilágot.

Honosított katariak a világtérképen
Honosított katariak a világtérképen
AZ AMERIKAI ÚT

Az Egyesült Államok hatalmas lehetőséget kapott labdarúgása újjászervezésére, és meg is ragadta azt: az 1994-es vb-rendezés, majd az azt követő másfél évtized megerősítette a futball helyzetét a hatalmas országban. Az amerikaiak példáját nyilván tanulmányozzák a katariak is, hisz az Egyesült Államok Labdarúgó-szövetsége (US Soccer) precíz tervvel dolgozott.


Az általános fejlesztő program a USSF Development volt, a játékosok közvetlenül a szövetséghez szerződtek, emellett az 1990-es vb-részvételt kiharcoló játékosok többsége teremlabdarúgóként is játszott. A keretet együtt tartották, hogy milyen erős volt a központosítás, arra jó példa, hogy 1993-ban, egy évvel a hazai rendezésű vb előtt 34 (!) meccset játszott a válogatott.

A honosítás sem volt persze idegen az amerikaiaktól: a 81-szeres válogatottként visszavonult, helyi labdarúgó Hírességek Csarnokába beválasztott Tabaré Ramos Uruguayban látta meg a napvilágot (de tini korától az Egyesült Államokban élt), Hugo Pérez Salvadorban, Roy Wegerle Dél-Afrikában, Fernando Clavijo szintén Uruguayban, „Preki" Radosavljevic Jugoszláviában – igaz, az említettek bevándorlók gyermeke, nem pedig „célzottan a válogatottba honosított" játékos volt. 1998-ban kisebb vihart keltett David Regis honosítása – a francia védő az utolsó pillanatban kapta meg az állampolgárságot a vb előtt.

Mindenesetre az amerikaiak munkájukkal megteremtették annak az alapját, hogy beérjen utánpótlásprojektjük: a 2010-es világbajnokságon látott amerikai csapatban már csak Stuart Holden és Benny Feilhaber született az Egyesült Államokon kívül, de mindketten gyerekkoruk óta az országban élnek.

Burham szenegáli, Kasola kenyai, Quaye ghánai, Fábio César brazil, Soria uruguyai, al-Hamad jemeni, Madzsid, al-Blusi és Rizik kuvaiti, Sziddiq szaúdi származású, de a bő keretben vannak még további honosítottak – a brazil Marcone, a ghánai Kwasi, a guineai Goma, a szaúdi al-Samari és Szakr és a szenegáli Koni – vannak.

Mindez nem meglepő egy olyan országtól, amelyben a lakosság háromnegyedét a vendégmunkások adják. Állampolgárságot szerezni hagyományos úton igen nehéz – 25 év Katarban élés, lemondás a másik állampolgárságról, az iszlám hit felvétele, valamint a folyékony arab tudás a minimális követelmény –, de az uralkodócsalád gyakorlatilag bárkinek megadhatja saját elhatározásból az állampolgárságot. Sportolókat szerezni pedig stratégiai és presztízs kérdés...

Mielőtt azt hinnénk, hogy nyakra-főre megy a honosítás: a fent említett játékosok jó része (leszámítva a dél-amerikaiakat) hosszú ideje Katarban él, sokan itt is kezdték labdarúgó-pályafutásukat, vendégmunkások gyermekeiként.

Katar persze villogtatja pénzét meggyőzés céljából: néhány éve a FIFA-nál kiverte a biztosítékot, hogy több brazilt, többek között Aíltont dollármilliókkal igyekeztek meggyőzni a katari nemzeti csapat előnyeiről... A nemzetközi szövetség szabályzata most már többéves helyben élést ír elő feltételül egy honosításhoz, így a Katari Labdarúgó-szövetség is visszafogta magát – vannak persze más utak is.

AMIN DOLGOZNAK: TEHETSÉGKUTATÁS ÉS -NEVELÉS

A kézenfekvő út: ha nincsenek jó játékosaid, neveld ki őket, főleg, ha a körülmények parádésak, és a világ legjobb sportakadémiái közül is az országban van egy (Aspire Sports Academy)! Az Aspire első évfolyamából már megjelentek az „első fecskék" a válogatott keretében, és továbbiak várhatók – főleg, hogy Lionel Messi felfedezője, a katalán Josep Colomer az egyik fő tehetségkutató.

KATARI FUTBALL CÍMSZAVAKBAN
Világranglista-helyezés: 114. (2011. január)
Szövetségi kapitány: Bruno Metsu
Igazolt játékosok száma: 6556 (összehasonlításul: Magyarországon 127 226)
Legnagyobb sikerek: Öböl-kupa-győzelem (1992, 2004), ifjúsági vb-ezüstérem (1981), Arab Nemzetek Kupája 2. hely (1998), Ázsia-kupa negyeddöntő (2000), U17-es vb 4. hely (1991)

„Több mint százhatvan utam van egy évben, minden nap más faluban alszom, egész kis helyeket látogatok meg. Májustól decemberig folyamatosan úton vagyok" – mondta munkájáról Colomer.

Colomer és társai nem csak Katarban kutatnak: a 2005-ben indított ASPIRE Football Dreams tehetségkutató projekt négy kontinentális zónában és tizenöt országban működik. Ez a világ legnagyobb labdarúgó tehetségkutató programja, eddig több mint másfél millió gyereket néztek meg a játékosmegfigyelők. 

AZ ASPIRE FOOTBALL DREAMS ORSZÁGAI

Afrika: Szenegál, Kamerun*, Elefántcsontpart*, Kenya, Tanzánia, Uganda, Ruanda, Ghána, Mali, Nigéria*
Ázsia: Vietnam, Thaiföld*
Latin-Amerika: Guatemala*, Costa Rica, Paraguay*

 

*: FIFA végrehajtó bizottsági tagot adó ország. A vb-rendezést odaítélő bizottságban összesen 25 tag van, az elnök szavazategyenlőség esetén szavaz. A nigériai tag, Amos Adamu nem voksolhatott korrupciós ügy miatt,  de így is öt olyan végrehajtó-bizottsági tisztviselő volt a szavazásnál, akik kapcsolatban állnak rendszeresen a katariakkal. Saját emberük is a bizottságban ül – ha mindenkitől megkapták a támogatást, akkor már hat szavazatnál tartottak.

 

A vb-rendezési szavazás utolsó körében Katar 14:8-ra diadalmaskodott az Egyesült Államok ellen.

„Mindenhol lehetnek tehetségek, de sokszor kis falvakban, a városoktól messze élnek a srácok, és senki nem figyel fel rájuk. A családjuk szegény, nem engedhetik meg maguknak a képzést – ebben segítünk."

Hogy mekkora a merítési lehetőség és milyen nehéz bekerülni: a legutóbb megnézett félmillió (!) 13-15 év közötti labdarúgó-palánta közül 23 kapott ösztöndíjat az Aspire Akadémiára.

HONOSÍTÁS RG-SEKTŐL ATLÉTÁKIG

Katarban mintegy ötven élsportoló szerepel a honosítottak között – legismertebb közülük a 3000 méteres vb-aranyérmes akadályfutó, Szaif Szaid Sahin (eredetileg Stephen Cherono).


A honosítás nem csak a legnépszerűbb sportágakban divat (mint a labdarúgás, az atlétika, vagy a kosárlabda), a katari ritmikusgimnasztika-válogatott magyar edzője, Tettamanti Adrienne például kizárólag bevándorlók lányaival dolgozik – egyiptomi és szaúdi vendégmunkások gyermekeivel, akik a versenyekre kapnak katari útlevelet.


A sok honosítást kritikák is érik, legutóbb az atlétáknál verte ki a biztosítékot a drágán szerződtetett és sokszor keveset nyújtó kenyai „légióshad". A helyi edzők követelik, hogy biztosítsanak szabad utat a helyi tehetségeknek.

A program egyértelműen sikeres, és nem csak Katar profitál belőle: az Aspire-on nevelkedett több tagja a ghánai U20-as világbajnok csapatnak, a nigériai U17-es vb-ezüstérmeseknek, és a dél-afrikai U17-eseknek.

A Dél-afrikai Labdarúgó-szövetség képviselői szerint a Katarban pallérozódó fiatalok nagy hasznát látják a képzésnek: sokkal jobb körülmények között, jobb edzőkkel készülhetnek, otthon játszó társaiknál taktikailag és technikailag is jóval képzettebbek.

Hogy ezek a fiatalok maradnak-e szülőhazájuk nemzeti csapatában? Ez kérdés (a legjobbak minden bizonnyal igen), de ha a katariaknak csak egy-két játékos „leesik", akkor a helyben lakással és az állampolgársággal nem lesz gond. És a most 13-15 éves labdarúgók ideális korban lesznek 2022-re...

„A szerződések aláírásánál nem kötelezzük és nem is kötelezhetjük a fiatalokat arra, hogy a katari nemzeti csapatot válasszák. Meghagyjuk nekik a döntés jogát. Egy labdarúgó öt évet tölthet itt, majd meghozhatja döntését" – nyilatkozta az akadémia igazgatója, Andreas Bleicher.

Mindenesetre az Aspire honlapján most már kifejezetten jelzik: a programnak nem célja a katari válogatottba behívható játékosok „kitermelése". Az Aspire-nak már van válogatott kerettagja a katari csapatban – a guineai származású Daniel Goma, aki az al-Rajjan csapatánál kapott profi szerződést.

BURKOLT BEFOLYÁSSZERZÉS?

Az ESPN riportja szerint kérdés, hogy milyen hátsó szándékok húzódnak meg az Aspire programja mögött.

A KATARIAK LEHETSÉGES KEZDŐCSAPATA

Burhan* – Madzsid*, Kasola*, Mohammed, al-Ganim – Ibrahim, Quaye*, Fábio César* – Jasszer – Ahmed, Soria*

 

*: nem Katarban született játékos

A fekete-afrikai, nagy labdarúgó-hagyományú országok kiválasztása érthető, de Guatemala és Thaiföld nem épp logikus választás.

Mindenesetre mindkét országnak van képviselője a FIFA végrehajtó bizottságában, csakúgy, mint Paraguaynak, Elefántcsontpartnak, Kamerunnak és Nigériának a támogatott nemzetek közül.

Az  Aspire akadémia
Az Aspire akadémia

Az Aspire Football Dreams büdzséje nem nyilvános – nagyon könnyen lehet, hogy a katariak a FIFA-n belüli befolyásszerzést is segítik a programmal. Az valószínűleg sosem derül ki, hogy valóban ez történt-e, de ha igen, akkor a taktika bejött a vb-szavazás előtt...

Kérdés, lesz-e megfelelő minőségű válogatott is a szuperstadionok mellé 2022-re?

A katari Ázsia-kupa beharangozóját pénteken olvashatják a Nemzeti Sport Online-on!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik