Kalmár gólja is kellett a DAC újabb győzelméhez

BALÁZS DÁVIDBALÁZS DÁVID
Vágólapra másolva!
2020.10.17. 16:53
A Fortuna Ligát vezető DAC a 10. helyen álló Zemplín Michalovcéhoz (Nagymihály) látogatott. Az első félidő kiegyenlített játéka után kiszakadt a gólzsák a második játékrészben, amiből a Dunaszerdahely jött ki jobban.

 

SZLOVÁKIA, FORTUNA LIGA
10. FORDULÓ
ZEMPLÍN MICHALOVCE (NAGYMIHÁLY)–DAC 2–4 (0–1)

Nagymihály, zárt kapus mérkőzés. Vezette: Marhefka
ZEMPLÍN MICHALOVCE: Markovic – Kolesár, Spoljarics, Soler, Vasko, Popovics (Méndez, 76.) – Neofytidisz, Zofcák, Trusa, Ivanov (Kunturiotisz, 84.) – Tandir
DAC: Jedlicka – Blackman, Maly, Beszkorovajnij, J. Müller – Njie (Nicolaescu, 68.), Friede (Sommer, 90+1.), Kalmár – Balic, Divkovic (Fábry, 84.), E. Ramírez
Gólszerzők: Trusa (50.), Soler (63.), ill. Divkovic (15.), Friede (55.), Kalmár (83. – 11-esből), Fábry (90+3.)

 

ÖSSZEFOGLALÓ

 

A hatályos előírások alapján Szlovákiában nézők nélkül zajlanak a sportesemények, ami ellen már hosszabb ideje tiltakoznak a futballszurkolók. Szombaton, amikor csapataik mérkőzéseire indultak, a pozsonyi pályaudvar előtt gyülekeztek a tüntetők, a négyszáz, főleg Slovan-drukker a kormányhivatal épülete felé vette az irányt, miközben Igor Matovic miniszterelnököt gyalázta. Az épület előtt a rendőrök állták a tüntetők útját, akik sördobálással válaszoltak erre a lépésre, és nem hiányoztak a füstbombák sem. Többen a hivatal kapuját rugdosták, néhányuk ellen a rendőrségnek könnygázt és vízágyút kellett bevetnie.

Ami a DAC-ot illeti, nos, a csapat már pénteken elutazott Nagymihályba a szombati bajnoki színhelyére, méghozzá három alapember nélkül, az egyik Schäfer András volt. A magyar válogatott labdarúgó lapunknak elmondta, negatív lett a koronavírus-tesztje, de megfázással bajlódik, s nem tudta vállalni a játékot.

Bernd Storck vezetőedzőnek jelentősen át kellett tehát szerveznie csapatát, ám a jelek szerint sikerült neki, hiszen a listavezető dunaszerdahelyiek 4–2-re megverték a Nagymihályt. Kalmár Zsolt ezúttal is vezére volt együttesének, a magyar válogatott középpályás remek labdákat adott társainak, voltak veszélyes távoli lövései, mígnem a 83. percben betalált, higgadtan értékesítve egy büntetőt.

„Borzasztó volt a pálya talaja – mondta a Nemzeti Sportnak Kalmár Zsolt, aki kilenc góljával vezeti a mesterlövészek listáját a Fortuna Ligában. – Küzdelmes, harcos meccs volt, erre is számítottunk, s bár ellenfelünk kétszer egyenlített, bíztunk magunkban és a győzelem megszerzésében. Kétségkívül sokat játszottam az elmúlt napokban-hetekben, hiszen a válogatottban is pályára léptem, de nem érzem magam fáradtnak, már most várom a szuperrangadót!”

Merthogy a következő fordulóban, jövő héten vasárnap DAC–Slovan a Fortuna Ligában!

PERCRŐL PERCRE

Véget ért a mérkőzés!

90+3: GÓL – A hat perce csereként beállt Fábry pontot tesz a mérkőzés végére. Egy az egyben megveri a védőjét, majd a jobb alsó sarkba helyezi a labdát. 2–4

90+2: A változatosság kedvéért Tandir is megkapta a maga sárga lapját.

90+1: Friede helyére Sommer állt be.

90. perc: három perc a ráadás.

89. perc: Beszkorovajnij is sárga lapot kapott, ez már az ötödik a mérkőzésen.

84. perc: Mindkét csapat cserél: Divkovic helyére Fábry érkezik a vendégekhez, míg a hazaiaknál Ivanov hagyta el a pályát, Kunturiotisz állt be a helyére.

83. perc: GÓLKalmár állt oda a megítélt tizenegyeshez és félmagasan a kapu közepébe vágta a labdát! 2–3

83. perc: Markovic sárga lapot kapott a buktatásért.

82. perc: Tizenegyeshez jut a DAC! A hazaiak kapusa Markovic buktatta a DAC-támadóját, amely után a labda ugyan a kapuba került, de a játékvezető már a sípjába fújt.

80. perc: Mindkét együttes próbálja begyötörni a harmadik gólját, hatalmas küzdelem folyik a pályán.

76. perc: A sárga lapos Popovics helyett Méndez érkezik a pályára.

72. perc:Ramírez lövésébe ért bele egy DAC-játékos közvetlenül a kapus előtt, akiről így a labda a kapuba vágódott, viszont les miatt annullálták a találatot.

71. perc: A történelem ismétli önmagát: Kalmár szabadrúgását ezúttal a jobb felső sarokból halászta ki a kapus.

69. perc: Kalmár állt oda elvégezni a szabadrúgást, akinek a lövése a bal felső sarokba tartott, de Markovic hatalmas bravúrral hárított.

68. perc: Njie helyére Nicolaescu állt be a vendég együttesbe.

68. perc: Popovics csúszott rá ellenfelére, ő is megkapta a jogos sárga lapját.

63. perc: GÓL – Egy begyakorolt szabadrúgás-variáció után Zofcák tekert középre, s labdájára Soler érkezett, aki átfejelte a kapus felett a labdát! 2–2

60. perc: Friede nevét újfent felírhatjuk a jegyzőkönyvbe, ugyanis sárga lapos figyelmeztetésben részesült.

59. perc: Ismét a vendég DAC játszik mezőfölényben.

55. perc: GÓLFriede kapott labdát a tizenhatoson belül, majd üggyel-bajjal megtartotta azt és a kapus lábai között helyezett a kapuba! 1–2

54. perc: Újabb DAC-átlövés, mely végén a hazaiak kapusának, Markovicnak kellett nyújtózkodnia.

50. perc: GÓLTrusa góljával egyenlített a Nagymihály! Tandir közeli lövését még hatalmas bravúrral védte Jedlicka, de a kipattanónál már nem volt esélye, Trusa bombázott közelről a jobb alsó sarokba. 1–1

48. perc: Szép összjáték után Balic elől mentett az utolsó pillanatban egy hazai véd, így nem léphetett ki ziccerbe a DAC-játékos.

46. perc: Elkezdődött a második félidő, a hazaiak indították útjára a labdát!

45. perc: Nincs hosszabbítás, így véget ért az első játékrész! 0–1

43. perc: Kalmár forgolódott a tizenhatos környékén, majd passzolt Divkovicnak, aki lövésre szánta rá magát, de kísérletét blokkolták a hazaiak.

41. perc: A félidő hajrájához érve szép lassan átvették a hazaiak a kezdeményezést.

39. perc: Ivanov bolondította cseleivel a vendég védőket, majd lőtt, de kísérletét sikeresen blokkolták a DAC-játékosok.

37. perc: Zofcák beadására Tandir érkezett, de a fejesébe ő sem tudott erőt beletenni.

33. perc: Trusa védővel a nyakán fordult be a tizenhatoson belül, de lövésébe már nem tudott erőt tenni, Jedlicka könnyedén fogta a középre guruló labdát.

30. perc: A Nagymihály 20 méterről, a tizenhatos sarkához közel végezhetett el szabadrúgást, de Ivanov fölé tekert.

27. perc: Ramirez vezette komótosan a labdát, miközben társat keresett, majd gondolt egyet és 25 méterről elemi erővel lőtt kapura, de nem született gól, a bal kapufán csattant az átlövés.

25. perc:Njie becsúszása után előkerült a mérkőzés első sárga lapja.

23. perc: Ivanov lódult meg egy labdaszerzést követően, majd jobbra, Trusának passzolt, aki éles szögből kapura lőtt, de lövése célt tévesztett.

22. perc: Egy beadást húzott le könnyedén a vendégek kapusa, Jedlicka.

18. perc: A hazaiak szöglete után a vendégek kontráztak, de a Nagymihály-játékosok időben visszazártak és elhalt az akció.

15. perc: GÓL – Divkovic cselezte be magát jobbösszekötő-pozícióból és lőtt hatalmas erővel a rövid felsőbe! 0–1

13. perc: A Nagymihály először veszélyeztetett: egy középre gurított labdáról maradtak le a hazai játékosok a DAC tizenhatosán belül, így lövés nélkül zárult a kontra.

11. perc: A vendégek rövid és hosszú labdákkal is operálnak, de helyzetbe eddig nem tudtak kerülni kidolgozott akcióból.

8. perc: DAC-mezőnyfölénnyel indul a találkozó.

5. perc: Oldalszabadrúgást végezhettek el a vendégek, mely után egy DAC-játékos fejelt, de csúztatást könnyedén fogta a hazaiak kapusa.

3. perc: A DAC szögletet végezhetett el, de a hazaiak tisztáztak.

1. perc: A Nagymihály sárga-kékben, míg a DAC feketében látható.

Elkezdődött a mérkőzés!

ELŐZMÉNYEK

A dunaszerdahelyi együttes az előző fordulóban elszenvedte első vereségét a bajnokságban Zsolnán, de így is két ponttal vezeti a bajnokságot. A DAC számára némi nehézséget jelenthet, hogy a földrajzilag legtávolabb fekvő ellenfele otthonába látogat a csapat közvetlenül a válogatott szünet után, amely során kilenc játékos is meghívót kapott a különböző nemzeti együttesekbe.

Az első nyolc fordulóban aratott nyolc győzelemmel új szlovák élvonalbeli rekordot állított fel a DAC, amely először csak a 9. fordulóban Zsolnán veszített pontokat.

A vendégek vezetőedzője, Bernd Storck épp a Nagymihály ellen ülhetett le először a kispadra júniusban, s azon a mérkőzésen csapata magabiztos 5–0-s sikert aratott.

A Nagymihály a 20152016-os évadtól szerepel az első ligában, legjobb eredményük egy 5. hely a 20182019-es idényből. Tavaly is sikerült bejutniuk a rájátszás felső hatosába, ahol végül a hatodik helyen végeztek. Idén sem kezdték jól a bajnokságot: az első góljukra és pontjukra is a 4. fordulóig kellett várniuk. Eddig a pontvadászatban ők szerezték a legkevesebb és kapták a legtöbb gólt, igaz, utolsó két meccsükön négy pontot szereztek, hazai pályán pedig az első forduló óta nem találnak legyőzőre.

Érdekesség, hogy a legutóbbi négy összecsapás közül három is a hazai együttes 50-s sikerével ért véget. Kétszer a DAC győzött ilyen arányban, tavaly novemberben pedig a Nagymihály.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik