Hangulatos, de vesztes mérkőzésen adták át a Mol Arénát Dunaszerdahelyen

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2019.02.16. 15:53
Vereséggel avatta fel csodálatos új arénáját a dunaszerdahelyi DAC, a vendég Slovan Bratislava egy büntetőből szerzett góllal elvitte a három pontot a szlovák élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Fortuna Liga 19. fordulójában.
Hangulatos stadionavató, DAC-vereséggel a végén – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Török Attila)
Hangulatos stadionavató, DAC-vereséggel a végén – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Török Attila)


SZLOVÁK FORTUNA LIGA
19. FORDULÓ
DAC Dunaszerdahely–Slovan Bratislava 0–1 (Sporar 78. – 11-esből)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

„Istenem, hálát adok a Te ajándékodért, hogy a dunaszerdahelyi csapat a legjobbak között szerepelhet (…) Őrizd minden lépésüket, s add nekik erődet és bölcsességedet, hogy a Gonosszal mindig dacoljanak, és a Jó harcot megharcolva elnyerhessék a győzelmi koszorút. Segíts nekik, hogy a meccseken sportemberhez méltóan tudjanak küzdeni, s mindig emelt fővel hagyhassák el a pályát. Légy Te a csapat tizenkettedik játékosa, és vezesd el őket egykor az örök győzelemre! Ámen.”

Ez az ima olvasható a Dunaszerdahelyi AC 2015 szeptembere óta épülő, és véglegesen szombaton átadott új stadionjának, a Mol Arénának a kápolnájában – merthogy miközben Nyugat-Európában tombol a szekularizáció, a csallóközi futballszentélyben ilyen is van. Az avatóünnepséget a klub – jó dramaturgiai érzékkel – a legnagyobb rangadóra tartogatta: a listavezető pozsonyi Slovan vendégeskedett Dunaszerdahelyen a szlovák bajnokság 19., első tavaszi fordulójában.

Ateistának lenni sem lehetett tehát könnyű szombat délután Dunaszerdahelyen ebben a közegben, de a vegetáriánusokat még kevésbé irigyeljük, merthogy a nagy mérkőzést felvezető egész napos programsorozat fókuszában a „malacságok” álltak: a Mol Aréna parkolójában reggel óta egymást érték a disznóölések, zajlott a nagy presztízsű disznótoros káposztafőző-csapatverseny, a sátrakból visszautasíthatatlanul csábította folyamatosan a szurkolókat a véres és májas hurka, a sült kolbász, a töpörtyű ínycsiklandó illata, és akadtak, akik a kukkóniai almapálinkát sem voltak restek megkóstolni. A hurka- és kolbásztöltésben a DAC korábbi közönségkedvenc játékosai közül többen – Novota János, Straka Gábor és Szabó Ottó – is szerepet vállaltak, és sztárvendégként közreműködött a Tankcsapda zenekar is. A telt háznak tekinthető, az új rekordnak számító 12 135 néző előtt játszott mérkőzést Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke és Marco Rossi szövetségi kapitány – aki tavaly a DAC kispadját cserélte a válogatottéra – is a helyszínen nézte meg, a kezdőrúgását a jelenkori magyar sportélet ikonikus alakja, a háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka végezte el, a DAC érzelemdús, a magyarság határokon átívelő összetartását megéneklő himnuszát, a Nélküled című dalt pedig Tóth Attila, a Pokolgép együttes énekese adta elő különleges, szimfonikus kísérettel.

A klub és a város mindent elkövetve igyekezett tehát örökké emlékezetessé tenni a harmincnégy év utáni első dunaszerdahelyi stadionavatást, amelyet a sárga-kékben pályára kifutó labdarúgók szerettek volna még nagyobb ünneppé tenni. A csapathoz nemrégiben csatlakozó fiatal Csóka Dánielt leszámítva a DAC mindegyik magyarja, így Kalmár Zsolt, Vida Kristopher és Vida Máté is ott volt a hazaiak kezdőcsapatában, a vendégeket honfitársaink közül Holman Dávid erősítette, a télen Kínából Európába visszatérő Guzmics Richárd a cserepadon kapott helyet (aztán a hajrában váltotta Holmant). A keret téli átalakulásának, illetve Martin Bednár és Marko Divkovic sérülésének, továbbá a panamai színekben tavaly vb-szereplő Eric Javier Davis eltiltásának hozadékaként újszerű felállásban küldte pályára csapatát Peter Hyballa vezetőedző: a 4–1–2–3-as szisztémában Vida Máté volt a szűrő középpályás, Kalmár Zsolt a csatárok mögött játszott, a center pedig az újonnan érkező Abdulrahman Taiwo volt, akinek két szélső csatártársa, Makszim Tretjakov és Vida Kristopher azért gyakran visszazárt a középpályára.

Az első félidő parázs csatákat, férfias küzdelmet hozott, de a játékrész hajrájáig a kapuk nem forogtak nagy veszélyben. Az utolsó öt percben viszont három gól is születhetett volna. Először a 40. percben Vida Kristopher lőtt ballal 22 méterről, Dominik Greif kapus – a vendégek egyetlen szlovák játékosa – vetődve védte a bal alsó sarokba tartó labdát. Három perccel később ugyancsak a DAC veszélyeztetett: Tretjakov tíz méterről kevéssel pörgetett a jobb kapufa mellé. A 45. percben pedig a túloldalon Holman Dávid szöglete után Kenan Bajric fejelt hajszállal a kapu mellé.

A szünetben a játékoskijárónál megszólaltatott Hosszú Katinka 5–0-s DAC-győzelmet jósolt, ezt talán a legvérmesebb hazai drukkerek sem merték remélni, de abban azért bízni lehetett, hogy egy góllal jobb lehet a sárga-kék együttes.

Ehhez képest óriási Slovan-ziccerrel indult a második félidő: Mohammed Rharszalla, művésznevén Moha egy az egyben állt szemben Martin Jedlickával, de a kapusba lőtte a labdát. Aztán a 60. percben Artem Szuhockij szabadrúgása borzolta a kedélyeket, mivel a labda a hálóban kötött ki, de aztán a játékvezető nem adta meg a gólt les miatt. Néhány perccel később Cesar Blackman közeli lapos lövését kellett védenie a pozsonyi kapusnak.

Sokkal nagyobb bajt jelentett a DAC szempontjából, hogy Blackman a 77. percben kézzel ért a labdába a saját tizenhatosán belül, és bár onnan az ellenfél támadójához, Andraz Sporarhoz került a labda, aki ziccerben a hazai kapusba lőtt, a játékvezető a lövés után inkább büntetőt ítélt. Azt Sporar értékesítette. Két perccel később el is dőlhetett volna a meccs, amikor Holman Dávid beívelt szabadrúgása után Marin Ljubicic a lécre fejelte a labdát. Az utolsó öt percet a teljes hazai közönség felállva szurkolta végig, de ez is kevés volt az egyenlítéshez.

A Slovan győzelmével 11 pontra növelte előnyét a tabellán, és bár az ima szavainak megfelelően a közönség most is a DAC tizenkettedik játékosa volt, ezúttal a lelátóról érkező hitet és erőt nem lehetett pontra váltani.

Nélküled, gyönyörű élőkép, himnusz és 12 ezer ember – ünnep a Csallóközben

Kijött az egész magyarság, remélem, sokan látták és példát vesznek – Vida Máté

A mérkőzés előtt (Fotó: Török Attila)
A mérkőzés előtt (Fotó: Török Attila)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik