Fogadási botrány: Miriuta a Pro Sport címlapján, Rakonczai Imrét is emlegetik

Vágólapra másolva!
2013.02.21. 08:41
null
Miriuta a Pro Sport címlapján
A román Pro Sport napilap szerdai számának címlapján Miriuta László szerepelt, akit a fogadási botrányról faggattak a lap újságírói. Az újság Rakonczai Imre nevét is megemlíti, akiről azt állítja, közvetítő szerepe volt az ügyben.

Nem tudjuk, volt-e már példa rá a román sportnapilap, a Pro Sport történetében, hogy majdnem a teljes címlapot egy magyar válogatott játékos fotója töltötte be, mindenesetre szerdán elérkezett a pillanat. A lepedőnyi újság borítójáról Miriuta László, a kilencszeres válogatott középpályás néz az olvasóra. A képen könnyed nyári viseletben, zsebre dugott kézzel áll egy épület falának támaszkodva, fölötte öles betűkkel ez a cím áll: „A bundák szimfóniája".

A nyolcadik oldal egészét betöltő cikk annak a riportsorozatnak a része, amely a Cottbus 2001-es, illetve 2002-es, fogadási csalással hírbe hozott mérkőzéseit igyekszik megvizsgálni, és amelynek elkészítéséhez a – témát már korábban feldolgozó – Nemzeti Sporttól is segítséget kértek (az írás többször hivatkozik is az információkhoz 2004-ben hozzáférő „magyar oknyomozó újságíróra”).

A Pro Sport a feltételezett csalással kapcsolatban öt személyt nevez meg az akkori Bundesliga-csapatból, Sebők Vilmost, Miriuta Lászlót, Tomislav Piplicát, Moussa Latoundjit és Laurentiu Reghecampfot, a Steaua Bucuresti jelenlegi vezetőedzőjét. Rajtuk kívül megemlíti Rakonczai Imrét, a „zongoristát”, Sebők egykori iskolatársát, aki a román forrás szerint a közvetítő szerepét játszotta a végeredmény megrendelői és a játékosok között. A szóban forgó két találkozó a Bayern München–Cottbus (3–1) és a Hertha–Cottbus (2–3), utóbbi esetben nem teljesült a döntetlenre vonatkozó igény, így az érintett futballistáknak a kapott összeg dupláját kellett visszafizetniük.

„Először is szeretném hangsúlyozni, hogy sem a Hertha, sem a Bayern München elleni mérkőzésen nem játszottam – mondta a Cottbus tartalékcsapatának edzőjeként dolgozó Miriuta a román újságnak adott interjújában. – Tizenöt éve vagyok Cottbusban, kétezer-négyben, kétezer-ötben és kétezer-hatban már megvizsgálták ezt az ügyet Németországban. Eleinte zavart, hogy az én nevem is felvetődött, de most már nem érdekel, mindenki írhat, amit akar.”

A nagybányai születésű, 44 éves sportembert faggató újságírók újra és újra szembesítették interjúalanyukat azzal a kérdéssel, hogy részt vett-e a mérkőzések manipulálásában. A kitartó tagadás nyomán a kollégák a beszélgetés végén tettek egy utolsó kísérletet: „Ha bundázott volna, bevallaná?”

„Először is nem bundáztam. Másrészt olyan kérdést tesz fel, amelyre senki sem felelne” – válaszolta Miriuta.

RAKONCZAI IMRE JOGI LÉPÉSEKET FONTOLGAT

A Blikk megkereste Rakonczai Imrét a Pro Sport cikkével kapcsolatban, aki elmondta, jogi lépéseket fontolgat az ügyben.

„Fogalmam sincs, ki az a Karesz – mondta Rakonczai Imre a Blikknek. – Több újságíró is hívott már. A cikket elolvastam, mindössze annyi valóságtartalma van, hogy Sebők Vilmos valóban gyerekkori jó barátom. Vannak ügyvéd barátaim, majd beszélek velük, hogy teszek-e jogi lépéseket.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik