Fogadási botrány: a román bíró bolgárnak, szlovénnek és töröknek is kiadta magát

Vágólapra másolva!
2017.01.29. 16:01
null
Az „ezerarcú” román játékvezető egy héten belül bolgárnak, töröknek és szlovénnek is kiadta magát (Fotó: gsp.ro)
Dambovita dél-romániai megye labdarúgó-szövetségéhez vezetnek azok a szálak, amelyek a Cipruson és Törökországban edzőtáborozó román csapatok felkészülési mérkőzésein megalapozták a fogadási csalások gyanúját. Cristian Catana és Dan Petre játékvezetők, négy partjelző, valamint az eseményeket a lelátóról irányító Septimiu Burtescu korábbi nemzetközi futsal-játékvezető mind a Dambovita megyei szövetségéhez tartoznak, utóbbi emellett a megyei sportigazgatóság tanácsosa is – derül ki a Gazeta Sporturilor bukaresti sportnapilap oknyomozó riportjaiból.

 

A játékvezetőkről minden esetben a mérkőzéseket szervező helyi ügynökségek gondoskodtak, még a román csapatok vezetői sem tudták, hogy valójában honfitársaik vezetik a találkozókat. Cristian Catana például egy héten belül bolgárnak, töröknek és szlovénnek is kiadta magát, a kiutazás előtt szakállt növesztett, majd az első mérkőzés előtt lenyíratta a haját, hogy minél kevésbé legyen felismerhető – de a Gazeta Sporturilor riporterei a mérkőzéseken készült képek alapján azonosították.

Amikor pedig telefonon hívták, azt állította, hogy Romániában tartózkodik, a személyes találkozót viszont elfoglaltságra hivatkozva elutasította, majd kinyomta az újságírók hívásait. A Dambovita megyei szövetség elnöke, Emil Tudor pedig azt állította: Catana Londonban van – ezt viszont cáfolta a megyei játékvezetői testület vezetője, Ioan Negoescu, aki valóban a brit fővárosba utazott.

Dan Petre pedig úgy nyilatkozott a megkeresésre, hogy éppen Brassóban van, a további hívásokat azonban ő sem fogadta. Őt viszont Emil Tudor határozottan felismerte a ciprusi mérkőzéseken készült fotókon.

Egyedül az egyik partjelző, Cristian Grigorascu esetében bizonyított, hogy a mérkőzések idején Antalyában tartózkodott, akinek a csendőrség alkalmazottjaként a szabadságkérelmében meg kellett jelölje külföldi tartózkodásának helyszínét. A Gazeta Sporturilor forrásai szerint Grigorascu ezalatt többször is felhívta kollégáit, fogadási tippekkel látva el őket.

A játékvezetők, akiknek többsége csak megyei szinten vezethet mérkőzéseket (egyedül Catana rendelkezik Liga 3-as besorolással), a román szövetség Központi Játékvezetői Bizottságának (CCA) tudta nélkül utaztak külföldre mérkőzéseket vezetni. A CCA alelnöke, Alexandru Deaconu mindenesetre bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben. A mérkőzéseket szervező ciprusi Antonio Antoniu elismerte, hogy ő gondoskodott róla, hogy a találkozókon legyenek játékvezetők, de állítása szerint fogalma sem volt, hogy románok, hiszen nem is beszéltek románul.

A MEZŐKÖVESDIEK IS CSODÁLKOZTAK AZ ÍTÉLETEKEN
Vicces mérkőzést játszott a Belekben edzőtáborozó Mezőköved Zsóry is. A román élvonalban szereplő CFR Cluj elleni, 4–1-re elveszített múlt heti mérkőzés játékvezetője ugyanis két kabaréba illő 11-est is ítélt. Mint azt Molnár Gábortól, a mezőkövesdiek középpályásától megtudtuk, érezték, valami nincs rendben a bíróval.
„Az első félidő végén kapusunk Tomás Tujvel kezéről pattant az alapvonalon túlra a labda – mesélte az edzőtáborból szombat éjjel hazaérkező Molnár Gábor . – A bíró meglepetésre mégis a tizenegyes pontra mutatott, a büntetőt azonban kapusunk bravúrral védte, ám a bíró újra rúgatta, nem hittünk a szemünknek és a kolozsváriak is csak nevettek, s aztán az egyik játékos az ismétlésből szándékosan mellé rúgta a labdát. Azonban a második félidő végére is jutott büntető, akkor az egyik védő combján landolt a labda, amely a bíró szerint kezet ért, s ezt már berúgták a románok. Később mi is hallottunk Gyurcsóék meccséről, s tudtuk, ők is csalók karmai közé kerültek.”

A fogadásokat megfigyelő nemzetközi ügynökség, a Federbet szerint az adott mérkőzéseken elsősorban a magas összgólszámra érkező fogadások mennyisége ugrott meg gyanúsan a mérkőzések alatt. A nemzetiségüket eltitkoló, a mérkőzésekre csak közvetlenül a kezdésre megérkező bírók elsősorban tizenegyesek megítélésével próbálták befolyásolni az eredményeket, ám olyan feltűnően, hogy az edzők és csapatok is átláttak a szitán, ezért többen is szándékosan kihagyták a büntetőket, még akkor is, amikor a játékvezető megismételtette a végrehajtást.

A cikkekben gyanúsnak tekintett hat mérkőzés mindegyikén volt tizenegyes, ugyanakkor nem került szóba a január 20-án játszott CFR–Mezőkövesd találkozó, amelyen a kolozsváriak az első félidőben szintén kihagytak egy büntetőt, még akkor is, amikor a bíró újrarúgatta.

A Gazeta Sporturilor cikke végén megjegyzi, hogy az érintett román csapatok edzői közül háromnak már korábban is felvetődött a neve fogadással kapcsolatos botrányok kapcsán. Marius Sumudicát, az Astra edzőjét tavaly két hónapra eltiltotta a FRF, amiért futballmérkőzésekre fogadott, Flavius Stoican (Pandurii) neve szerepel az Országos Szerencsejáték Iroda adatbázisában, mint akinek számlája van egy sportfogadásokkal foglalkozó cégnél. A Gazeta Sporturilor Miriuta Lászlót (CFR) is megemlíti, mint aki az Energie Cottbus mérkőzései kapcsán korábban már gyanúba került.

A hírek szerint az ügyben érintett bírók 1000 és 2000 euró közötti értékben fogadtak a gyanús mérkőzésekre.

A GYANÚS MÉRKŐZÉSEK
Január 17: CFR–FC Ufa 2–0 (játékvezető: Dan Petre)
Január 19: Astra Giurgiu–Szpartak Moszkva II 4–0 (játékvezető: Dan Petre)
Január 20: Krilja Szovjetov–Pandurii 2–2 (játékvezető: Cristian Catana)
Január 22: Ural Jekatyerinburg–Astra Giurgiu 2–4
Január 25: Astra Giurgiu–Pogon Szczeczin 1–3 (játékvezető: Cristian Catana)
Január 25: FC Botosani–Amkar Perm 3–0 (játékvezető: Dan Petre)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik