nemzetisport.hu 2018.12.05 11:34 Frissítve: 2018.12.05 11:57

FIFA: megvesztegették a volt elöljárót, de a pénzt sosem kapta meg

Több százezer dollárt ajánlottak a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) korábbi elöljárójának a 2018-as világbajnokság rendezésért zajló szavazás előtt – derült ki az egyik amerikai bíróság által kedden közzétett dokumentumból.

Rafael Salguerót csőbe húzták 2010-ben (Fotó: AFP)

 

Rafael Salguero, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja ellen többrendbeli korrupciós bűncselekmény miatt indult eljárás még 2016-ban. A guatemalai sportdiplomatát bűnösnek találta a brooklyni szövetségi bíróság, ítéletet a vádlott és tanúk keddi meghallgatása után a napokban hirdetnek. A bíróság által átdolgozott és közzétett vádiratból érdekes dolgok derültek ki...

A Guardian által feldolgozott vádirat szerint Salguero azt mondta kihallgatása során, hogy 2010-ben több százezer dollárt ajánlottak neki szavazatáért cserébe. A FIFA korábbi végrehajtó bizottsági tagját egy Guatemala és Mexikó közötti repülőjáraton kereste meg egy úriember, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra a vádiratban. Salguero többször is találkozott a férfivel, hogy egyeztessenek a kenőpénzről.

Azt sem hozták nyilvánosságra, hogy a sportdiplomatának kire kellett szavaznia a 2018-as világbajnokság odaítélése előtt – az Oroszországban megrendezett tornára még három kandidáló volt (Anglia, Spanyolország és Portugália, valamint Hollandia és Belgium).

Salguero arra adta le szavazatát, akire mondták neki, a beígért több százezer dollárt azonban sohasem kapta meg. „Három-négy héttel a szavazás után próbáltam hívni a férfit az általa megadott telefonszámon, de egyszer sem vette fel vagy hívott vissza. Szólni akartam neki, hogy leadtam a szavazatom a megbeszéltek szerint, és adja ide a pénzem” – mondta a bíróságon a guatemalai sportdiplomata.

Az amerikai igazságügyi minisztérium 2016-ban kezdeményezte azt az átfogó nyomozást, ami a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség korrupciós ügyeit vizsgálja. Az elmúlt két évben több mint két tucat FIFA-alkalmazottat nyilvánítottak bűnösnek, és bizonyítékot találtak arra is, hogy vesztegetés történt a 2022-es világbajnokság Katarnak való odaítélése során.

2020.02.27 22:02:00

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A szurkolói gyanút az táplálja, hogy a szentgyörgyi futballcsapatban négy olyan játékos is szerepel, aki korábban több-kevesebb időt töltött az egyik ellenlábasnál, az FC Botosani-nál.

2020.02.23 23:32:07

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. „Ahhoz, hogy valaki jó zsoké legyen, nem kell előtte lónak lennie.” „A fogorvosom a legjobb a szakmában, pedig sosem volt erősebb fogfájása.” „Nincs jó edző meg rossz edző, csak szerencsés meg szerencsétlen.”

2020.02.21 00:13:31

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Lassan eljutunk oda, hogy visszasírjuk a technológia­mentes játékvezetés korát. Azt, amikor egy bíró nem a tévedhetetlensége révén szerzett tekintélyt a futballisták körében, hanem az igazságosságra való törekvéssel, a csibészséggel.