I. M. 2019.09.25 13:30 Frissítve: 2019.09.25 19:26

FIFA: küszöbön a reformok, az ügynökök és a nagy klubok „kárára”

A világfutballt jelentősen befolyásoló változtatásokat hagyott jóvá a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) sportág érintettjeit tömörítő bizottsága (Football Stakeholders Committee). A FIFA limitálni kívánja az ügynökök jutalékát, valamint az egy idényben kölcsönadható játékosok számát – utóbbival a nagy klubok, mint a Chelsea, a Manchester City vagy a Juventus járhat rosszul.

Gianni Infantino nagy reformokat ígért FIFA-elnökké való kinevezésekor (Fotó: AFP)

 

A FIFA elnöke, Gianni Infantino már jó ideje tervezi a fellépést az átláthatatlanná vált nemzetközi játékospiac történései ellen – különösen mióta a Football Leaks dokumentumaiból borzalmas részletek szivárogtak ki átigazolásokkal kapcsolatban. Az átigazolási iparág nagy hatalmú játékosügynökök szűk körét a labdarúgás legbefolyásosabb személyiségeivé változtatta, a gazdag klubok pedig felhalmoznak és profitálnak olyan futballistákból, akik az első csapatban valószínűleg sosem lépnek majd pályára.

Ékes példa Mino Raiola esete: az olasz-holland játékosügynök 40 millió eurót (!) kasszírozott Paul Pogba akkoriban világrekordot jelentő átigazolásából. Ugyanis 2016-ban az eladó Juventus, a vevő Manchester United és maga a francia középpályás is fizetett jutalékot a menedzsernek.

Infantino kollégáit tavaly arra kérte, hogy belső felhasználásra készítsenek egy kimutatást az átigazolási piac történéseiről. A New York Times két neve elhallgatását kérő informátora szerint eme riport alapján tervezi átalakítani a játékoskereskedelmet a FIFA, méghozzá két gócpont mentén – ezt később a szervezet hivatalos közleményben is megerősítette.

Az egyik a játékosügynökök jutaléka: a vevő klub és a futballista által fizetett jutalékot 3 százalékban, az eladó klub által fizetettet 10 százalékban maximalizálnák. Továbbá az sem lenne lehetséges, hogy egy transzfer során több fél is fizessen a közvetítőnek, ezzel megelőzve a Raiola-féle esetet.

A FIFA hivatalos kimutatása szerint 2014 és 2018 között a játékosügynökök összesen 2 milliárd dollár jutalékot vettek fel. Az átigazolások és különböző helyekre és jogcímeken utalt összegek kapcsán több országban pénzmosás és adócsalás vádjával nyomoznak a hatóságok – teszi hozzá a New York Times, amely a globális transzferpiacot évi 7 milliárd dolláros üzletként írja le.

A másik fontos reformjavaslat a kölcsönadott futballistákra vonatkozik. A nagy klubok tucatnyi, úgynevezett kiegészítő játékost igazolnak, amiből több előnyük is származik: egyrészt a riválisok elől halasszák el a tehetségeket (akik gyakran semmilyen szerepet nem kapnak az első csapatban), másrészt a kölcsönadási díjakból rendszeres jövedelemre tehetnek szert. A tervezet szerint a 2021–2022-es idénytől kezdve egy klub egy évadban maximum nyolc 21 év feletti, nem a klubnál nevelkedett játékost adhat kölcsön, majd a 2022–2023-as kiírásban már hatra redukálnák a számot (két klub között legfeljebb három játékos cseréjére van lehetőség mindkét irányban).

Az új szabályozás az olyan nagy klubokat érintené érzékenyen, mint a Chelsea, a Manchester City vagy a Juventus – eme három alakulatnak jelenleg több mint egy tucat labdarúgója szerepel kölcsönben másik csapatnál.

Az országon belüli kölcsönök esetében a tagországoknak három évük lenne összhangba kerülni a FIFA iránymutatásával.  

Az intézkedéseket még a FIFA tanácsának is el kell fogadnia soron következő, október 24-i sanghaji ülésén.

2020.07.09 15:17:45

Minden más foci SZALAY ATTILA (Képes Sport)

A Képes Sport összegyűjtötte azokat az együtteseket, akik saját országukban egyeduralkodónak számítottak az elmúlt 20 évben.

2020.07.09 21:36:00

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A Red Bull több magyarnak is szárnyakat adott, illetve adhat.

2020.07.09 19:33:13

Minden más foci BOROS MIKLÓS

A sepsiszentgyörgyi csapat 3–0-ra győzött a Poli Iasi ellen, s 8–1-es összesítéssel jutott be a Román Kupa-döntőbe.

2020.07.07 20:43:19

Minden más foci N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Mert a szeretet – tudhatjuk Szent Páltól – sosem kérkedik! Hallotta-e a »büszke vagyok arra, amit elértem« fordulatot Papp Lászlótól, Egerszegi Krisztinától vagy Balczó Andrástól valaha valaki?