T. I. 2019.12.06 10:17 Frissítve: 2019.12.06 10:32

FIFA: így tennék érthetőbbé a VAR-ral hozott döntéseket

A bíróknak a jövőben el kellene magyarázniuk a VAR alapján meghozott döntéseiket a szurkolók felé – legalábbis a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Szabályalkotó Testületének (IFAB) új elgondolása szerint.

A Leicester–Watford mérkőzésen a Jamie Vardy elleni szabálytalanságot nézték vissza, majd nem adtak tizenegyest – a nézők nem tudták, miért nem (Fotó: AFP)


A Sky Sports számolt be az ötletről, mely alapján a jövőben kihangosítanák a bírót, akinek a szurkolók számára közérthetően el kellene magyarázni, mit néztek vissza a videobíró segítségével és miért ítéltek úgy, ahogy. A lap megjegyzi, a döntéshozatalról szóló belső kommunikáció továbbra sem lenne nyilvános, a játékvezetőknek csupán a végső döntést kell megindokolniuk nyilvánosán.

A cél az lenne, hogy érthetőbbé tegyék a VAR-használatot a drukkerek számára is, ugyanis sok kritika éri a rendszert amiatt, hogy nemcsak lassú, vagy körülményes, de a helyszínen nem is lehet tudni, egy-egy esetnél pontosan mit vizsgálnak, például egy sarokrúgás után meg nem adott gólnál a leshelyzet, vagy az esetleges lökdösődés, kezezés miatt annullálják a találatot.

A játékvezetői ítéletek ilyen jellegű megmagyarázása nem teljesen ismeretlen, az amerikai futballban, az NFL-ben már működik hasonló rendszer, a mintát részben ez szolgáltatná.

A játékvezetők kommunikációjának „kihangosítása” a stadionokban már korábban is szóba került, ám Mike Riley, az angol Premier League-bírók tevékenységéért felelős PGMOL általános menedzsere arról beszélt, ennek az elképzelésnek a következő öt évben nincs realitása.

Az IFAB egyelőre csak a széles körű egyeztetést kezdte meg a kérdésben, hogy döntés mikorra várható, azt egyelőre nem tudni.

2020.08.06 10:44:13

Minden más foci KOVÁCS GERGELY (Képes Sport)

Százgólos csapatok a Barcelonától a Juventuson és a Liverpoolon át a Bayern Münchenig.

2020.08.05 23:07:00

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Nem tudom értelmezni, amikor egy sikerekbe beleőszült világsztár futballista még egy bőrt lehúzandó gyakorlatilag begurul egy közép-kelet-európai bajnokságba.

2020.08.05 14:48:21

Minden más foci TŐKE JÁNOS

A TSC a 22. perctől kezdve emberhátrányban játszott, de így is nyert Belgrádban.

2020.08.05 15:41:00

Minden más foci BOROS MIKLÓS, BACSKAI JÁNOS

A Sepsi OSK megnyerte a fontos mérkőzést, hogy ez mire lesz elég, az pénteken derül ki.

2020.08.04 16:31:57

Minden más foci B. L.

Ha késve is, de véget ért minden topliga, ezzel pedig számos játékos egyezsége is a klubjával.