FIFA-botrány: Platininek elege van, Ali herceget támogatja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.28. 15:31
Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az UEFA-tagállamok nagy többsége Ali bin al-Husszein jordán herceget támogatja Sepp Blatter ellenében a FIFA pénteki elnökválasztásán.

„A holnapi választáson az európai szövetségek nagy többsége Ali hercegre fog szavazni. Remélem, sikerül azokat is meggyőznöm, akik még nem sorakoztak fel mellette – mondta Michel Platini. – Új elnökre van szükség ahhoz, hogy a FIFA megváltozzon. Mostanság túl sok ügy nehezedik a világ labdarúgására, különösen a FIFA-ra. Ez a szervezet a futball édesanyjának tekinthető, és nem szabad, hogy egy anyával kapcsolatban ilyen dolgokról kelljen beszélni.” Michel Platini. – Új elnökre van szükség ahhoz, hogy a FIFA megváltozzon. Mostanság túl sok ügy nehezedik a világ labdarúgására, különösen a FIFA-ra. Ez a szervezet a futball édesanyjának tekinthető, és nem szabad, hogy egy anyával kapcsolatban ilyen dolgokról kelljen beszélni.”

Korábban olyan hírekről lehetett hallani, hogy az UEFA bojkottálni fogja a pénteki választást, de erről nincs szó.

RITKÁN ÜLNEK ÖSSZE

A szervezet sürgősségi bizottsága a legritkább esetben ülésezik, ráadásul két konföderáció eredeti delegáltja nem lehetett ott az ülésen, ugyanis az Észak- és Közép-Amerika tagállamait tömörítő CONCACAF kajmán-szigeteki elnöke, Jeffrey Webb, illetve a dél-amerikai szövetség első számú vezetője, az uruguayi Eugenio Figueredo is a szerdán letartóztatott hét FIFA-tisztviselő között van.

„Délelőtt a konföderációk elnökeinek találkozóján a FIFA elnöke elsőként nekem adta meg a szót, mire én javasoltam, hogy beszéljünk négyszemközt – folytatta Platini. – Ő ragaszkodott ahhoz, hogy a többi elnök előtt beszéljek. Kértem, hogy mondjon le, hogy távozzon a FIFA-tól. Később az irodájában négyszemközt is megismételtem, hogy muszáj távoznia, hiszen látnia kell, az események rossz irányba fejlődnek, és mind neki, mind a szervezetnek azzal tenne jót, ha lemondana."

Blatter nem fogadta el a javaslatot, ez vezetett ahhoz, hogy Platini sajtótájékoztatót tartott, amelyen többek között ezt is mondta:

„Mindannyian figyelemmel kísértük, mi történt az elmúlt napokban, és még nekem is elegem lett, még én is émelyegni kezdtem, aki pedig szeretem a FIFA-t, nagy csodálója vagyok a szervezet múltjának. De ami sok, az sok!"

Az afrikai szövetség eközben közleményt adott ki, melyben továbbra is ellenzi a péntekre tervezett elnökválasztás elhalasztását a FIFA csütörtökön kezdődő tisztújító kongresszusán, egyúttal támogatásáról biztosította az ötödik ciklusáért induló Blattert. Nem sokkal később az ázsiai szövetség is hasonló közleményt adott ki.

A pillanatnyi erőviszonyokból tehát az olvasható ki, hogy ha kitart eredeti terve mellett és elindul a pénteki választáson, akkor Blatter marad a FIFA elnöke. De mit tesz ez esetben az európai szövetség?

„Ha Blatter úr marad az elnök, akkor Berlinben összeülünk (vélhetően a jövő szombati BL-döntő idején – a szerk.), és eldöntjük, milyen viszonyt alakítsunk ki a FIFA-val a jövőben – mondta Platini. – David Gill FIFA-alelnök már bejelentette, hogy (Blatter maradása esetén) nem kíván a posztján maradni, és elképzelhető, hogy mások sem aspirálnak majd a végrehajtó bizottságba. Remélem, (Blatter) nem fog nyerni.”

Elhangzott a kérdés: elképzelhető, hogy az UEFA testületileg kiválik a FIFA-ból? Platini elgondolkodott, majd a következőket válaszolta:

„Nem beszélek jól franciául, vagyis angolul... A válaszom: of course (természetesen). De nem kívánom, hogy ez bekövetkezzen. Fontos lesz a berlini megbeszélés.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik