FIFA: Blatter ötödször is indul az elnökválasztáson - hivatalos

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.09.08. 12:52
Joseph Blatter megerősítette, hogy ismét, már ötödik alkalommal pályázik a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki posztjára.

A 78 éves svájci sportdiplomata, aki 1998 óta irányítja a FIFA-t, hétfőn azt is közölte, a FIFA végrehajtó bizottságának szeptember 25–26-i ülésén jelentkezik hivatalosan.

Amikor 2011-ben ismét őt választották meg a FIFA első emberének, akkor azt mondta, minden bizonnyal ez lesz az utolsó elnöki ciklusa. Ezen elképzelésén változtatott, és ismét kandidál a posztra.

NOVEMBERBEN LEHET A 2022-ES VB

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) munkacsoportjának elképzelése szerint a január-februári vagy a november-decemberi időszakban lehetne megrendezni a 2022-es katari világbajnokságot.

A FIFA hétfőn, azt követően hozta nyilvánosságra a terveket, hogy illetékesei egyeztettek a hat kontinentális szövetség, illetve a játékos-szakszervezetek, a klubok és a nemzeti bajnokságok képviselőivel a világ minden részéről.

A két időpont közül valószínűleg a novemberinek van nagyobb esélye, ugyanis a téli olimpiákat hagyományosan februárban rendezik meg, és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke korábban arra kérte Joseph Blattert, a FIFA vezetőjét, hogy a két kiemelkedő sportesemény ne ütközzön.

A munkacsoport második összejövetelére novemberben kerül majd sor, a döntés pedig jövő márciusra várható.

Blatter korábban kijelentette, hogy ésszerűtlen lenne a hagyományos június-júliusi időpont, mivel Katarban akkor a 40 fok fölötti hőmérséklet sem ritka. A svájci sportvezető a novemberi rendezést tartaná ideálisnak, ám ahhoz a kupasorozatok és bajnokságok két hónapos szüneteltetésére volna szükség.

Sajtóértesülések szerint Blatter azért érezheti úgy, hogy jó esélyei vannak egy újabb négyéves ciklus elnyerésére a 2015 májusi választáson, mert a nyári, brazíliai világbajnokságot a nehézségek ellenére sikeresen megrendezték, továbbá Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke végül nem indul ellene.

A FIFA-elnökségre eddig egyetlen hivatalos jelölt a francia Jérome Champagne, a szervezet korábbi főtitkár-helyettese és nemzetközi igazgatója.

Hosszú televíziós interjújában Blatter arra a felvetésre is reagált, mely szerint bojkottálni kellene a 2018-as oroszországi világbajnokságot az ukrán–orosz válság miatt. A sportvezető úgy gondolja, hogy ezt a véleményt európai bürokraták fogalmazták meg, s egy ilyen lépés sehova sem vezet.

„Figyeljük az ukrajnai eseményeket, de nem akarunk beavatkozni. A bojkott a sportban sosem vezet eredményre" – mondta Blatter, hozzátéve, hogy három hete járt Oroszországban, és úgy látja, a szervezők jól állnak az előkészületekkel.

A 2022-es katari vb-vel kapcsolatos korrupciós vádakat szintén elhárította a 78 éves FIFA-elnök, egyben jelezte, hogy a szövetség etikai bizottsága jelenleg is vizsgálja a 2010 decemberi helyszínkijelölés körülményeit. Jelentését várhatóan még ebben a hónapban vagy októberben elkészíti a testület.

„A rotációs elv miatt egyértelmű volt, hogy rendezőként egyszer az arab világra is sor kerül. Demokratikus szavazás során nyerte el Katar a jogot. Most meg kell mutatni, hogy egy ilyen kis ország is képes a lebonyolításra, ami egyébként komoly kihívás" – nyilatkozta Blatter.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik