FIFA: alapszabályt módosítanak, Kínáé lehet a centenáriumi vb

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.05.03. 16:32
Megnőhet Kína rendezési esélye a 2030-as világbajnokságra, ha a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) módosítja alapszabályát.

A szervezet a jövő heti, bahreini kongresszusán tárgyal arról, hogy a jövőben rugalmasan kezeljék a kontinensekről érkező pályázatokat, „ha a körülmények úgy kívánják”.

A FIFA korábban úgy döntött, hogy a vb-rendező ország kontinensén nyolc évig nem rendezhetnek újabb világbajnokságot. A mostani alapszabály értelmében tehát – Katar 2022-es rendezése miatt – 2030-ban nem lehet ázsiai ország a házigazda.

Az első vb-nek 1930-ban otthont adó Uruguay (Dél-Amerika) várhatóan szeretné megrendezni a 2030-as, centenáriumi tornát, azonban a tervezett változtatással a FIFA „helyzetbe hozza” Kínát, amely még nem volt vb-házigazda.

Az ázsiai ország egyre nagyobb összegeket fektet a sportágba, kínai cégek pedig a FIFA támogatásából veszik ki a részüket.

Mint ismert, 2018-ban Oroszországban lesz a világbajnokság, míg 2026-ra a közös észak- és közép-amerikai pályázat lehet a favorit az Egyesült Államokkal, Kanadával és Mexikóval.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik