MTI 2020.09.18 21:25 Frissítve: 2020.09.18 21:39

FIFA: a klub-vb és a 2022-es világbajnokság selejtezőinek egy része is veszélyben

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke szerint valószínűleg idén év végén nem tudják megrendezni a klubvilágbajnokságot, illetve valódi problémát jelent és bizonyos esetekben a megszokott lebonyolítástól való eltérést eredményezheti, hogy a 2022-es katari világbajnokság selejtezőit a koronavírus-járvány miatt sorra halasztani kellett.

Infantino szerint még nagyobb lehet a baj, ha a pandémia nem szűnik meg (Fotó: AFP)

„Az egészségügyi hatóságok kezében vagyunk, és még nagyobb lesz a baj, ha a pandémia nem enyhül, vagy nem szűnik meg, és nem tudunk a megszokott módon játszani" – nyilatkozta az 50 éves sportvezető pénteken a FIFA online kongresszusa után.

A dél-amerikai vb-selejtezőknek márciusban kellett volna kezdődniük, de csak októberben indulhatnak el, míg az észak- és közép-amerikai, valamint karibi térség válogatottjainak selejtezősorozata szeptemberről márciusra került át. Az ázsiai kvalifikációból hat játéknapot kellett eddig elhalasztani.

Infantino jelezte, a FIFA 2022 januárjára további válogatott játéknapokat iktatott be a versenynaptárba, és hasonló lehetőségeket keres, de ez az európai egyesületeket „fel fogja bosszantani", mert el kell majd engedniük a futballistákat a nemzeti együttesekhez. Az elnök szerint alternatívát jelenthet, hogy ezeknek a játéknapoknak a keretében ne kettő, hanem három meccset játsszanak le a csapatok, vagy egy adott helyszínen kerüljön sor az összecsapásokra az oda-visszavágós párharcok helyett.

Infantino hozzátette, azzal, hogy a 2022-es katari vb-re a nyári időszak helyett novemberben és decemberben kerül sor, a FIFA nyert némi időt a versenynaptár kialakítása szempontjából.

A klubvilágbajnokságról úgy nyilatkozott, hogy valószínűtlen az esemény tervezett év végi megrendezése, de vizsgálják annak lehetőségét, hogy esetleg 2021 elején pótolják a hétcsapatos tornát.

„Egyes földrészeken a halasztások miatt valószínűleg nem ér véget a Bajnokok Ligája küzdelme decemberig” – indokolta a FIFA-elnök.

A klub vb-re 2019 után másodszor kerülne sor Katarban, ezzel is a közel-keleti ország felkészülését szolgálva a 2022-es vb-re, melynek szintén házigazdája lesz. A klub vb-n a hat konföderáció BL-győztesei mellett egy hazai csapat indulhat. Eddig csak a Bayern München biztosította a részvételét Európa képviseletében, valamint a házigazda jogán a katari bajnok al-Duhail.

2020.10.26 21:43:23

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Pépét a Lille 2017-ben mindössze tízmillió euróért vette meg az Angers-től, majd két évvel később nyolcvanért adta el az Arsenalnak. Hetvenmillió eurós tiszta haszon…

2020.10.26 12:16:23

Minden más foci TŐKE JÁNOS

Nem született gól Zentán, Szabó Zoltán együttese ikszelt a Csukaricskivel.

2020.10.24 20:00:22

Minden más foci B. O. M., T. D.

Achachbar nagy gólt rúgott, Fülöp I. a másodikban szép löbböléssel tette fel az i-re a pontot.

2020.10.22 09:19:01

Minden más foci L. PAP ISTVÁN

Jézus, a Coca-Cola és ő – szerinte ezt a hármat a világon mindenki ismeri…