FIFA: 11 személyt eltiltottak; az UEFA halasztást kér

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.05.27. 20:27
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) péntekre kiírt elnökválasztó, tisztújító kongresszusának elhalasztására szólított fel az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) azt követően, hogy az amerikai hatóságok kérésére szerdán Zürichben letartóztatták a FIFA hét tisztviselőjét korrupció gyanújával.

Gianni Infantino UEFA-főtitkár a szervezet varsói végrehajtó bizottsági ülése után bejelentette: az UEFA azt javasolja, hogy ne most, hanem hat hónapon belül válasszon elnököt a FIFA.

Ellenkező esetben az UEFA nem zárkózik el attól, hogy bojkottálja a péntekre tervezett kongresszust. A végrehajtó bizottság – amelynek tagja Csányi Sándor, a magyar szövetség (MLSZ) elnöke is – csütörtökön dönthet ebben a kérdésben.

Infantino kiemelte, a FIFA-hoz kapcsolódó korrupciós botrány, a nyomozás beszennyezi a labdarúgás egészét, és az UEFA végrehajtó bizottsága változást akar a nemzetközi szövetség vezetőségében. A testület Ali bin al-Husszein jordán herceget támogatja, aki egyedüli kihívója az ötödik ciklusára készülő elnöknek, a svájci Joseph Blatternek.

Blatter szerdán, egy nappal a FIFA tisztújító kongresszusának megnyitója előtt jelezte, üdvözli az amerikai és svájci hatóságok nyomozását, amelynek keretében Zürichben letartóztatták a FIFA hét tisztviselőjét korrupció gyanújával.

Hozzátette: együttműködnek a hatóságokkal.

Friss fejlemény, hogy a FIFA független etikai bizottsága tizenegy személyt (Jeffrey Webb, Eduardo Li, Júlio Rocha, Costas Takkas, Jack Warner, Eugenio Figueredo, Rafael Esquivel, José Maria Marin, Nicolás Léoz, Chuck Blazer, Daryll Warner) ideiglenesen minden, futballal kapcsolatos tevékenységtől eltiltott.

A felsorolt tisztségviselők érintettek a korrupciós botrányban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik