nemzetisport.hu 2019.09.11 18:00 Frissítve: 2019.09.11 18:40

FFT: top 10 kínos baklövés a futballban

Észak-koreai helyett dél-koreai zászló, a Horthy-féle Magyarország koronás címeres trikolórja az angol–magyar műsorfüzet címlapján. Az FFT összegyűjtött tíz nem mindennapi baklövést. 

 

Ízelítőként néhány érdekes eset a FourFourTwo 10-es listájáról:

1. A francia–tunéziai kapcsolatok új szintje
A legendás francia kommentátor, Thierry Roland arról volt híres, hogy rengeteg ostobaságot csinált, de mindegyiken túltesz az, amikor a '80-as években megkérdőjelezte, alkalmas-e arra egy tunéziai bíró, hogy levezessen egy francia meccset. Erőltetetten bocsánatot kért aztán a tunéziai közösségtől, majd amikor a meccsen egyszer rosszul ítélt a játékvezető, megjegyezte: „Szeretem a tunéziaiakat. A fiam bébiszittere is az.” Meglepő módon megtarthatta az állását.

2. Mancini, a hazafi
Írország válogatottja Lengyelországgal játszott 1973-ban, és a QPR védője, Terry Mancini nem tudta felfogni, hogy csapattársa, Don Givens miért néz rá olyan megdöbbent arccal, mintha le akarná lőni, miközben ő szívből énekelte a himnuszt, ami harsogott a hangfalból. Hamarosan rájött. „Ez az ő himnuszuk, te idióta” – mondta Givens. Mancini beismerte, hogy csak néhány hete „fedezte fel” ír származását, még nem ismerte a himnuszt.

3. A Chelsea költséges sajtóhibája
A londoni „kékeknél” biztosra vették 2008-ban, hogy a klubhoz szerződik a brazil csatár, Robinho. A klub marketingosztálya azonnal akcióba lépett, és egy észak-koreai csapat elleni nyári felkészülési mérkőzésre már le is gyártották a Robinho feliratú mezeket, be is árazták. Amikor megérkeztek, be kellett vallani, hogy Robinho nincs a csapattal, és nem is lesz. Hatvanöt perc alatt sikerült meggyőzni az észak-koreaiakat, hogy játsszák le a meccset így is.

4. Nesze neked, imperializmus!
A londoni Évszázad mérkőzésére készülő magyar sport- és politikai vezetők főleg azért akarták legyőzni Angliát, hogy bizonyítsák a szocialista ember felsőbbrendűségét: a kis kommunista ország beveszi a nyugati imperializmus fellegvárát. Erre az angolok – talán tudatosan, talán tájékozatlanságból – a Horthy-féle Magyarország koronás címeres trikolórját tették a műsorfüzet címlapjára, mi több, ezt a zászlót húzták fel a Wembley legendás tornyára is. A 6:3 után ezért maradt keserű az elvtársak szája íze.

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

2020.10.20 23:30:51

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Legalább ilyenkor nincs igaza egy fiatal német játékvezetőnek, Simon Henningernek, aki szerint a futball legnagyobb baja, hogy a szekerét a játékosok, az edzők és a bírók nem ugyanabba az irányba tolják.