nemzetisport.hu 2020.08.12 13:15 Frissítve: 2020.08.12 14:11

FFT: top 10 aranyat érő csere a futballtörténelemben

A hirtelen jött főszereplő, az edzők álma egzisztenciákról is dönt. A kapus, aki mindent véd, a csatár, aki gólt rúg és gólpasszt ad – a FourFourTwo összegyűjtötte a 10 legemlékezetesebb esetet.

 

Ízelítő a gyűjteményből:

Kiss László (1982, vb, csoportmérkőzés, Magyarország–Salvador 10–1)
Nem mintha dadogott volna a magyar csapat, tényszerűen 5–1-re vezetett, de ha már ott ült a padon, Mészöly Kálmán gondolt egyet, és beküldte Salvador ellen a Vasas csatárát. Kiss László köszönte a lehetőséget, és máig megdönthetetlen vb-gólcsúcsot állított fel. Csereként beállva hét perc alatt három gólt szerzett. Az elsőt szöglet után félfordulattal bevarrta, a másodikat okosan beemelte, a harmadikat pontosan, laposan lőtte a kapuba.

Salvatore Schillaci (1990, vb, csoportmérkőzés, Olaszország–Ausztria 1–0)
Az 1990-es olaszországi vb-n a palermói születésű Totót küldte be Azeglio Vicini kapitány az osztrákok ellen, és nem kellett csalódnia. Andrea Carnevale cseréje vb-újoncként győztes gólt rúgott az osztrákoknak, aztán a csehszlovákoknak, majd minden további olasz meccsen beköszönt. Sorrendben Uruguay, Írország, Argentína és Anglia ellen is szerzett gólt. Ő lett a '90-es vb gólkirálya.

Oliver Bierhoff (1996, Eb-döntő, Németország–Csehország 2–1, h. u.)
Négy perce volt pályán, amikor fejjel egyenlített az Eb-döntő 73. percében. A sérülések miatt szinte csere nélkül játszó németek (egyedülálló módon pótlólag Jens Todtot nevezhették a döntőre, hogy egyáltalán legyen kispadjuk!) impotens támadójátékát volt hivatott felerősíteni, de Berti Vogts két csatárát fennhagyta a pályán, Stefan Kuntz és Jürgen Klinsmann helyett egy középpályás, Mehmet Scholl helyére állt be az akkor még alig ismert, az Udinesében játszó center. Bierhoff nem az egyenlítő fejesével írt történelmet, a hosszabbításban ugyanis ő szerezte a futballvilág első aranygólját.

A teljes cikk elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

2020.09.28 20:35:31

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Az Ajax negyedháznál is csak a jegyértékesítés elmaradása miatt meccsenként 400-500 ezer euróval kevesebbet könyvelhetett el. Nemhogy a zárt kapuk, de hosszabb távon még ez is fenntarthatatlan.

2020.09.27 23:46:59

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nem mellesleg szponzorom is volt, azaz inkább mecénásom, még ha nem is tudta. A nagyapámra mindenben számíthattam, visszatérően javasoltam neki, hogy kössünk üzletet, én adok neki öt forintot, ő ad helyette egy tízest.