FFT: tíz világbajnoki diktátor

Vágólapra másolva!
2020.02.07. 17:21
Mussolini, Hitler és társaik megmutatták, hogyan lehet összekeverni a futballt a politikával.

Ízelítő a FourFourTwo gyűjteményéből: Ízelítő a FourFourTwo gyűjteményéből:

Mobutu családi fenyegetése
„Ha három gólnál többel kaptok ki a braziloktól, sosem látjátok újra a családjaitokat” – dühében így fogalmazott a jugoszlávok elleni 9–0-s vereség alkalmával Mobutu, Zaire zsarnok elnöke 1974-ben. Zaire 0–3-ra állt a brazilokkal szemben, amikor nem sokkal a vége előtt a jobbhátvéd, Mwepu Ilunga félelmében kifutott a sorfalból, és elrúgta Rivellino elől a szabadrúgást.

Kim Ir Szen Gulagja
Észak-Korea 1966-os, 1:0-s győzelme az olaszok felett a bizonyítéka annak, hogy a játékosok követték elnökük, Kim Ir Szen taktikai tanácsait, miszerint „fuss gyorsan, és rúgj pontosan”. Ám ha hinni lehet a szóbeszédnek, néhány játékos megengedhetetlen módon ünnepelte a sikert, amiért visszatérésük után munkatáborba száműzték őket.

Médici lesújtott
A brazil elnök, Emílio Garrastazu Médici megparancsolta Joao Saldanha edzőnek, hogy válogassa be az 1970-es keretbe kedvenc támadóját, Dariót. Ő ezt megtagadta, mondván: „Nem én választom az elnök minisztereit, és ő sem az én játékosaimat”. Bátor szavak voltak, de néhány nappal később Saldanhát leváltották a jóval moderáltabb Mario Zagallóra, s Dario – bár nem lépett pályára – a keret tagja lett.

A teljes cikk elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik