B. Z. 2020.08.06 17:18 Frissítve: 2020.08.06 17:19

FFT: hogyan hatott a futballra az internet megjelenése?

A FourFourTwo első megjelenése óta eltelt negyedszázad során az internet vált a legjelentősebb befolyásoló tényezővé a médiában. De hogyan tudott hatni a csapatokra, szurkolókra és játékosokra? Bekapcsoljuk, bejelentkezünk, megmondjuk...

Tim Berners-Lee (Fotó: AFP)

 

Egy angol úriember, Tim az oka mindennek.

1989-ben egy oxfordi diplomát szerzett londoni vonatrajongó a hipertextet az egymással összecsatlakoztatott számítógépek rendszerével kombinálva létrehozta a világhálót. Miközben Michael Thomas az anfieldi hálóba bombázta a labdát, megszerezve a bajnoki címet az Arsenalnak, Tim Berners-Lee, a Nukleáris Kutatások Európai Szervezetének munkatársa keményen dolgozott a világ első weblapján. Akkoriban még senki sem tweetelt a kapu előtt búsan ülve, mint Bruce Grobbelaar. Senki sem nézte az akciókat kalózoldalakon.

Nem fejezték ki kárörömüket az Arsenal szurkolói a Facebookon, nem őrjöngtek a liverpooliak a fórumokon. Helyette másnap a munkahelyeken vagy az iskolában beszélték meg az eseményeket. De valami már készülődött.

Öt évvel később, 1994-ben, a FourFourTwo indulásakor jelentős fejlesztések voltak folyamatban. Abban az évben Berners-Lee megalkotta a W3C-t, az agytrösztöt azért, hogy találmánya célba érjen. Elindult a közbeszéd a világhálóról, amely tömegeket köthet össze egymással, egyúttal megalkották a Mosaicót, a grafikus böngészőt, amely a maihoz hasonló, felhasználóbarát weblapok megjelenítését tette lehetővé. De miközben félmilliárd ember nézte Roberto Baggio Rose Bowl-ban kihagyott büntetőjét, a világ lakosságának mindössze 0.4 százaléka – többségében vaskos szemüveget viselő műszaki szakember – használta a netet.

Az azóta eltelt két évtized alatt a dolgok gyorsan változtak. Az FFT megszületése utáni évben 16 millió ember volt online. Amikor a tizedik születésnapunkat ünnepelte a brit FFT, 2004-ben, már 817 millióan böngésztek. Napjainkban 2.937 milliárd ember, a Föld lakosságának 40.7 százaléka csatlakozott. Az Egyesült Királyságban a lakosság 89 százaléka használja az internetet. Vitathatatlan, hogy a találmány észrevétlenül megváltoztatta a világot. De mi a legnagyobb hatása a sport világára? Vajon hasznára vált-e?

Az ezt boncolgató teljes cikk elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

2020.09.13 21:36:28

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A sportban is létezik hierarchia, alá- és fölérendeltség, ennek klasszikus példája az edző-versenyző kapcsolat. Ha tetszik, ha nem, az a nagy helyzet, hogy az esetek döntő többségében a tréner áll feljebb.

2020.09.13 17:52:25

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Gyurgyevóban a hazaiak kétgólos játékosa, Gheorghe piros lapot kapott a hajrában, Safranko gólja pontot ért.

2020.09.12 17:26:12

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely)

A dunaszerdahelyiek már a 34. percben megfogyatkoztak, de így is legyőzték a mumus Rózsahegyet.

2020.09.12 14:43:04

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Kleinheislerék megverték odahaza a Rijekát, három szép gólt szereztek új mesterük nagy örömére.