FFT: CR a legprofibb, akivel valaha is dolgoztam – Deco

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.14. 16:02
null
Cristiano Ronaldo és Deco (Fotó: AFP, archív)
A középpályás játszott a Benficában, ragyogott a Portóban, majd a modern futball két legnagyobb labdarúgójának csapattársa lett.

 

Ízelítőként néhány részlet a FourFourTwo Decóval készített beszélgetéséből:

– Manapság ügynökként dolgozol. Természetes, hogy így alakult, miután 2013-ban vissza vonultál?
– Amikor az ember befejezi a pályafutását, el kell telnie egy kis időnek, amire megérti, hogy egészen más élet vár rá. Mindig is érdekelt a sportirányítás, és számos ajánlatot kaptam azt követően, hogy abbahagytam. Még arra is megkértek egy klubnál, hogy legyek az igazgatója, de jobban szerettem volna azt az életmódot folytatni, amelyet játékosként megszoktam. A másik lehetőségem az volt, hogy ügynöknek szegődöm, korábban ez is foglalkoztatott. Jobb is így, mert marad időm a családomra.

– A Portóba 1999-ben kerültél. Milyen figura volt José Mourinho akkoriban?
– Néhány évvel az előtt igazoltam oda, hogy kinevezték volna. Amikor átvette az irányítást, a Portónál generációváltás zajlott, éppen lezárult egy nagyon sikeres korszak. Öt egymást követő idényben nyerte meg a csapat a bajnokságot 1995 és 1999 között, de amikor ő érkezett, éppen nem mentek jól a dolgok. A legelső munkanapján nekilátott, hogy forradalmasítsa a klubot. Semmire sem hasonlított, amit korábban láttam, ez ugyanúgy igaz volt az edzésekre és az ellenfél elemzésére. Lenyűgözött.

– Mire emlékszel a visszavágóról, amikor Mourinho az Old Trafford oldalvonalán sprintelt végig?
– Nem olyan könnyű ám odahaza legyőzni a Manchester Unitedot, és azt hiszem, megérdemelten mentünk tovább. Portugáliában mi voltunk a jobbak, és Angliában is kiegyensúlyozott mérkőzést játszottunk. Mourinho futása emlékezetes kép arról az estéről. Amikor azt a mérkőzést emlegetjük, képtelenség nem felidézni.

– Amikor Lionel Messi bemutatkozott a felnőttek közt, a te helyedre állt be az Espanyol ellen. Mondtál neki valamit?
– Azt hiszem, nem. Valószínűleg csak nevettem. Amikor Frank Rijkaard lecserélt, ránéztem, és láttam rajta, hogy nagyon aggódik, miként fogok reagálni. Azt hitte, dührohamot kapok. Normál esetben így is lett volna, de nem aznap, amikor Messi állt be helyettem.

– Cristiano Ronaldo csapattársa is voltál a portugál válogatottban. Tényleg annyira jó?
– Fiatal volt, tele energiával, három mérkőzést is lejátszott egy nap. Ő a legprofibb, akivel valaha is dolgoztam, elképesztő, mennyire akart tanulni mindenkitől. Ilyen volt, ilyen is maradt, talán még megszállottabb lett.

A teljes interjút elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik