nemzetisport.hu 2019.03.22 16:52 Frissítve: 2019.03.22 17:02

FFT: a WhatsApp hatása napjaink labdarúgására

Nemcsak csevegésre használjuk: az azonnali üzenetváltás megváltoztatta a játékosok életét, és véget vetett a határidőre érkező fax korának. Akkor ez most jó hír, vagy sem?

 

„Egy bűnöző kezében a kés ölni tud – mondja a magyar származású kanadai író, dr. Máté Gábor. – Egy sebész kezében azonban a kés életet menthet. Akkor most a kés jó vagy rossz?” A drámai hasonlat igen jól jellemzi azt a kódolt üzenetekre építő kis alkalmazást, amely mára meghódította az egész világot.

Bár a WhatsApp nevű alkalmazást többségében kedélyes csevegésre használjuk, olyan szinten és olyan mélyen forradalmasította a kommunikációt, hogy a társadalom még mindig nem tudta teljesen feldolgozni a hatását, legyen az pozitív vagy negatív. A WhatsAppon keresztül információhoz juthatunk, szórakozhatunk, nevethetünk, videót tehetünk közre, megoszthatjuk legbensőségesebb gondolatainkat és élményeinket, üzletet köthetünk, terméket adhatunk el, emberek becsületét építhetjük fel és rombolhatjuk porig. Ha csak a labdarúgás világát nézzük, a WhatsApp akkor is mindenütt ott van: átigazolásoknál elengedhetetlen, erősíti a csapatszellemet, de gyilkosságra is ingerelhet, bűnügyi bizonyítékkal szolgálhat, és egy elhunyt utolsó szavait is megőrizheti.

Vessük hát bele magunkat az azonnali üzenetváltás őrült világába, és derítsük ki, milyen hatással van a futballra.

Ízelítőnek csak egy példa a játékosok egymás közti levelezéséből:

Gerard Piqué: Tavaly, amikor a Barca vezetett, szétgyaláztuk egymás csapatát! Zseniális volt. Amikor a Real mindent megnyert, nagyon magabiztosak lettek. Folyton cseszegettek minket. Az idén mondjuk más a helyzet, nagyon nyomasztóak az Instagram-képeik. Úgyhogy rájuk írtam, hogy: »Miért vagytok olyan komolyak?«. És hozzátettem egy sírós meg egy nevetős hangulatjelet.”

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

2020.02.21 00:13:31

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Lassan eljutunk oda, hogy visszasírjuk a technológia­mentes játékvezetés korát. Azt, amikor egy bíró nem a tévedhetetlensége révén szerzett tekintélyt a futballisták körében, hanem az igazságosságra való törekvéssel, a csibészséggel.

2020.02.20 14:47:47

Minden más foci nemzetisport.hu

Ha nincsenek épített kabinok a pályán a játékosok számára, állítson fel összecsukható pavilonsátrat! (X)

2020.02.19 21:46:09

Minden más foci SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Az új tervezet csak hátrébb viszi a problémás területet.

2020.02.09 23:52:13

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A Juventus meg sem szerezte Möllert, már eladta, Clough a csizmája miatt nem kért a karmesterből.