FFT: a magányos cowboyok balladája

Vágólapra másolva!
2019.09.25. 17:25
A tulaj: egy rockproducer. A sztárok: egy későbbi Super Bowl-győztes és az évtized legjobb atlétája. A mez: a legrondább, ami csak létezett. Ez a Colorado Caribous.

Az a mez. Az az iszonyú mez. Rengeteg csúnya futballdresszt látott már a világ: a Manchester United szürke szerelése, ami láthatatlanná tette viselőjét; a Hull tigriscsíkjai; a kameruni válogatott ujjatlan trikói a 2002es Afrikai Nemzetek Kupáján. Minden idényben felbukkan egy mez, amin csak segítene, ha lehánynák.

A Colorado Caribous esete mégsem a csapat színei miatt érdekes. Fehérvilágosbarna felső, fekete ujjakkal: nem bántja a szemet, csak szörnyen unalmas. Bézs szimfónia. A baj a mellkason keresztbe futó, rojtos bőrszalaggal volt. Ha magát a countrykirály Kenny Rogerst kérik fel a tervezésre, ő sem tudott volna vadnyugatosabb jelmezt kitalálni, mint a coloradói Karibuk egyetlen idényre megalkotott meze.

Az Észak-amerikai Másodosztályú Labdarúgó-bajnokság (NASL) 1978-as idénye fordulatokban volt gazdag. Colorado állam egyetlen focicsapata sorra fogadta Amerika legjobbjait a 75 ezer férőhelyes denveri Miles High Stadionban. És sorra kikapott tőlük. A szedett-vedett csapat igazi tehetségeket rejtett: egy Superstars-győztest, az NFL egy későbbi sztárját, és az akkor már korosodó Dave Clementset Észak-Írországból. Az idény végére persze mindenki zokogott, de a tulajdonos, James William Guercio látott már elég könnyet, hiszen olyan zenekarok útját egyengette producerként, mint a balladagyáros Chicago.

Bár már egy éve volt, hogy Pelé otthagyta a New York Cosmos csapatát, 1978-ban mégis nagyot durrant az NASL. Az amerikaiaknak úgy megjött a kedve az európaiak focijához, hogy olyan helyen is csapatok alakultak, ahol korábban nyoma sem volt a profi játéknak. Las Vegasban a Quicksilvers, az oklahomai Tulsában a Roughnecks, Hawaiin a (fantáziadús nevű) Team Hawaii lett NASL-szereplő.

Ami Colorado államot illeti, ott már a Caribous előtt is kacérkodtak a profi labdarúgással. Amikor a Denver Dynamos 1976-ban bezárta kapuit, a futball még mindig harmadlagos népszerűségnek örvendett az Egyesült Államokban. A tv-közvetítés elterjedésének és az Európából vég nélkül áramló, importált sztároknak hála azonban elég nagy visszhangja lett ahhoz, hogy újra gyökeret verjen a 38. államban. A rockmilliomos legalábbis így gondolta.

A basszusgitárosból producerré avanzsáló Jim Guercio futtatta fel az amerikai soft rock egyik legnagyobb bandáját, a Chicagót, amellyel hatalmasat kaszált, hiszen 51 százalékos részesedése volt a zenekar bevételeiből. Peter Cetera és kollégái persze nem voltak elragadtatva ettől a felosztástól: 1978-ban, abban az évben, amikor a csapat gitárosa, Terry Kath baleset következtében elhunyt, felbontották a szerződést Guercióval. Tévedés volna azonban azt állítani, hogy a dugába dőlt szerződés miatt alapította Jim Guercio a Colorado Cariboust...

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik