FFT 2020.08.10 14:25

FFT: a futballtörténelem valaha volt legjobb vesztesei

Csaknem negyven éve, hogy Tele Santana brazil válogatottja dicstelenül zárta a vb-t, mégis a világ legjobb csapataként tartják számon. Utánajártunk, hogy vannak Zico és barátai.

Csaknem negyven éve, hogy Tele Santana brazil válogatottja dicstelenül zárta a vb-t, mégis a világ legjobb csapataként tartják számon (Fotó: AFP)

 

Harmincnyolc év elmúltával Zico, akit fehér Pelének neveztek, hangjából még mindig a büszkeség cseng, amikor arról beszél, milyen szerepet játszott a világbajnokságok történetének egyik leghíresebb csapatában.

„Bárhová is megyek a világon, és jártam már néhány helyen, mindig az 1982-es brazil csapatról kérdeznek – mondja a 67 éves sportember a FourFourTwo-nak. – Mindent megtettünk, de sajnos ez sem volt elég.”

Brazíliában az elmúlt hetekben arra az ikonikus nyárra emlékeztek. Mivel a pandémia miatt élő mérkőzések nem voltak, az egyik tévétársaság úgy döntött, megörvendezteti az otthoni ücsörgő nemzetet, és leadja a brazil válogatott összes spanyolországi vb-mérkőzését. „Minden 1982 nyári meccsünket újra műsorra tűzték, pedig nem is nyertünk világbajnokságot abban az évben” – folytatja Zico. Akár sikerült akár nem, az érzés megmaradt.

Telê Santana csapatát a mai napig úgy tartják számon, mint a legjobb, amelyik végül nem nyert vb-t. A tehetséges játékosok, a végtelen képzelőerő csodálatosnál csodálatosabb gólokat eredményeztek, és elkápráztatták a nézőket szerte a világon. Bár a történet vége szomorú, és a brazil válogatott még csak elődöntőbe sem jutott, ameddig tartott a történet, nagyon szép volt.

A teljes cikket elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!

Magazinunkat olvassa digitálisan a digitalstand.hu/fourfourtwo oldalon! 

2020.09.27 23:46:59

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nem mellesleg szponzorom is volt, azaz inkább mecénásom, még ha nem is tudta. A nagyapámra mindenben számíthattam, visszatérően javasoltam neki, hogy kössünk üzletet, én adok neki öt forintot, ő ad helyette egy tízest.

2020.09.27 16:49:19

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A kupapofon után a Dunaszerdahely hazai pályán kétgólos sikert aratott a Trencín ellen.

2020.09.26 18:33:14

Minden más foci H. D.

Hiába egyenlített emberhátrányban a vendégcsapat, sorozatban harmadszor nyert az NK Osijek.

2020.09.26 15:19:06

Minden más foci TŐKE JÁNOS (összefoglaló, percről percre)

A házigazda TSC 3–0-ra nyert a fordulót a negyedik helyről váró Szpartak Szubotica ellen.

2020.09.25 16:15:41

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Először nyert ebben az idényben a Sepsi, amely idegenben egygólos hátrányból fordított a Voluntari ellen.