FFT: a futballtörténelem legnagyobb törpéi – avagy nesze neked, Dugarry!

Vágólapra másolva!
2020.07.03. 13:31
null
Sammy Lee-ért rajongott az Anfield Road (Fotó: FFT)
Ha már a francia világ- és Európa-bajnok Christophe Dugarry „150 centis törpének” nevezte Lionel Messit, a Barcelona hatszoros aranylabdását, a FourFourTwo magazin előásta az archívumából korábbi összeállítását minden idők 10 legjobb mély növésű játékosáról.

 

Ízelítő a gyűjteményből:

Legyűrhetetlen mini torpedó

A 157 centis Sammy Lee minden idők egyik legjobb klubcsapatában, az 1970-es és 1980-as évek fordulójának Liverpooljában szántotta fel a középpályát. Bob Paisley rendszeresen az ellenfelek játékmesterét idegesítette a kicselezhetetlen, lefuthatatlan és legyűrhetetlen mini torpedó állandó jelenlétével. Lee két gólt lőtt 14 meccsen angol színekben, ezekből az egyiket a Népstadionban, Mezey György első kapitányi tétmérkőzésén a mieinknek. Hatalmas dugó volt, megágyazott a 3–0-s magyar vereségnek.

BL-t nyertünk? Szerződtetjük!

A portugálok szupertörpéje, Rui (Gil Soares de) Barros a másodosztályú Varzimból éppen a Porto első, 1987-es BEK-győzelme után érkezett a kikötővárosba, így viszont már nem maradt le a klub európai Szuperkupa- és Világkupa-győzelméről. A 160 centis, miniatűr középpályást imádták, amerre járt, a Juve (UEFA-kupát nyert Torinóban), a Monaco (a hercegségben „csak” az KEK-döntő jött össze) vagy a Marseille hívei is – ide is sikerült a BL-siker másnapján betoppannia, de legalább megérte, hogy bundázás miatt kizárják az OM-et a francia első osztályból.

Erőszakos Napóleon
A dél-afrikai Sowetóból származó Benedict Vilakazi egy nagy zulu költő nevét viseli, a maga 157 centijével maximálisan rászolgált a „Mini Napóleon” becenévre. Ezzel együtt nem elsősorban kimagasló labdarúgótudása miatt érdemes a figyelemre, sokkal inkább azért, mert hivatalosan ő a legkisebb aktív profi játékos (öt meccs erejéig a dán élvonalban, az Aalborg színeiben is pályára lépett, azonban felsült, és gyorsan visszamenekült Afrikába), no meg mert ez sem akadályozta meg abban, hogy kicsi a bors, de erős alapon nemi erőszak vádjával álljon bíróság elé.

A teljes cikk elolvasható a FourFourTwo.hu-n,IDE KATTINTVA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik