Felkészülés: Madagaszkár közel járt a történelmi győzelemhez

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.02. 21:19
null
Hatgólos döntetlent hozott a vasárnapi mérkőzés (Fotó: tageblatt.lu)
Ha hinni lehet az interneten fellelhető adatbankoknak, akkor a madagaszkári labdarúgás történetében még sohasem fordult elő, hogy a válogatott európai rivális ellen nyert. Az Afrika-kupára készülő csapat Luxemburgban lépett pályára, és ugyan a 91. percben még 3–1-re vezetett, végül csak 3–3-as döntetlent ért el.

 

Az afrikai válogatott korábban soha, semmilyen nemzetközi sikert nem ért el, nem hogy a világbajnokságok közelébe nem került, de még az Afrika-kupára sem kvalifikálta magát. Ez a rossz széria tört meg tavaly októberben, amikor a csapat Szenegál mögött – megelőzve Egyenlítői-Guineát és Szudánt –kijutott az idei kontinenstornára.

A három hét múlva kezdődő versenyen a B-csoportban Guinea, Burundi és Nigéria lesz az ellenfél. A csapat egyetlen felkészülési meccsét a luxembourgi Josy Barthel Stadionban játszotta, ahol a hazaiak már a 2. percben vezetést szereztek Vincent Thill szép góljával. A 35. percben az Egyiptomban légióskodó Paulin Voavy egyenlített, két perccel később a francia másodosztályú Clermont Foot 63 csatára, Faneva Ima Andriatsima büntetőből szerzett góljával már a vendégek vezettek 2–1-re.

A 62. percben Carolus Andriamatsinoro is betalált, úgy tűnt, 1–3-ról már nincs visszaút, és meglesz a történelmi siker, azonban Luc Holtz szövetségi kapitány tanítványai nem adták fel. A 91. percben az Apollon Limassol újonca, Vahid Selimovic szépített, a 92. percben a Metz védője, Laurent Jans beállította a 3–3-as végeredményt.

Madagaszkár eddig hivatalos mérkőzésen csak egyszer játszott európai csapat ellen: 2018. március 24-én 1–0-ra kikapott Koszovótól. Akad ugyan olyan oldal, amely szerint játszott a franciákkal is ötször (minden bizonnyal nem hivatalos meccseket), de győzni akkor sem sikerült.

Zeki Celik (jobbra) szerezte a törökök mindkét gólját (Fotó: AFP)
Zeki Celik (jobbra) szerezte a törökök mindkét gólját (Fotó: AFP)

 

A törökök nagy menetelésben vannak, hiszen két hét alatt négy meccset játszanak. Az elsőt csütörtökön 2–1-re megnyerték a görögök ellen, míg vasárnap Alanyában Üzbegisztán volt az ellenfél. A 2–0-s győzelemmel véget ért összecsapás hőse a Lille védője, MehmetZeki Celik volt, aki duplázott. A 90. percben Irfan Kahveci kihagyott egy büntetőt.

Az Eb-selejtezőt két győzelemmel kezdő törökök június 8-án a világbajnok franciákat fogadják, majd június 11-én Reykjavíkban Izland vendégeként lépnek pályára.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Luxemburg–Madagaszkár 3–3
(Thill 2., Selimovic 91., Jans 92., ill. Voavy 35., Andriatsima 37. – 11-esből, Andriamatsinoro 62.)
Törökország–Üzbegisztán 2–0 (Celik 17., 57.)
Malajzia–Nepál 2–0
Franciaország–Bolívia 2–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik