Felkészülés: angol siker Skóciában, francia győzelem

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.18. 22:56
null
Wayne Rooney már 46 gólnál jár a válogatottban (Fotó: Reuters)
Felkészülési mérkőzésen az angol válogatott Skóciában nyert a duplázó Wayne Rooney vezérletével, a franciák hazai környezetben Raphaël Varane hajrábeli fejesével győzték le Svédországot.

Skócia–Anglia

A Fraser Forster – Clyne, Cahill, Smalling, Shaw – Oxlade-Chamberlain, Wilshere, Downing, Milner – Welbeck, Rooney kezdővel felálló angolok az első félidőben próbáltak mezőnyfölényhez jutni, igyekeztek megbecsülni a labdát, de mivel a skótok is hasonlóra törekedtek, kiegyenlített, helyzetek nélküli mezőnymunkát láthatott a közönség. Egy gól azért született: a 32. percben Alex Oxlade-Chamberlain juttatta vezetéshez a vendégeket. Jack Wilshere a balösszekötő helyéről ívelt a center helyére, ahol a jó ütemben érkező Oxlade-Chamberlain két skót védő között fejelt a hazai kapuba (0–1).

A szünet után a kapitány, Wayne Rooney tett arról, hogy megnyugtatóbb legyen az angolok előnye: a 47. percben a századik válogatottságát legutóbbi mérkőzésén góllal ünneplő manchesteri támadó ezúttal is betalált, egy pattogó labdát stukkolt be hét méterről (0–2). A skótok azonnal szépíthettek volna – Fraser Forster tolta kapufára Russell Martin fejesét –, de a kimaradt lehetőség után ismét lelkes küzdelem folyt a mezőnyben, amelyben az angolok egy picivel ugyan, de közelebb jártak a veszélyes zónához. A hajrára gyors gólváltás maradt: a skótok Andrew Robertson góljával csökkentették minimálisra a hátrányukat (1–2), de Rooney tett róla, hogy nyugalmas legyen övéinek a végjáték (1–3). Az MU támadója 46 góllal várja a folytatást a válogatottban – Jimmy Greavest megelőzve már csak Bobby Charlton (49 gól) és Gary Lineker (48) áll előtte az örökrangsorban.

Franciaország–Svédország

Az első félidőben erősen érződött a találkozó tét nélküli jellege: az iram és a színvonal is erősen átlagos volt, kockázatot egyik fél sem vállalt. A Mandanda – Sagna, Varane, Mangala, Kurzawa – Pogba, Payet, Guilavogui – Griezmann, Gignac, Valbuena kezdővel felálló franciák még így is mezőnyfölényhez jutottak, a Zlatan Ibrahimovic személyében vérbeli klasszisukat nélkülöző vendégek jobbára saját tizenhatosuk előterébe szorítva védekeztek, átadva a területet a házigazdáknak.

A második félidőben folyamatosan szálltak be a játékba a cserék – érkezett Karim Benzema is –, a játék összképe (hazai fölény) és az eredmény azonban nem változott. Egészen a 84. percig: egy bal oldali szögletre Raphaël Varane érkezett jó ütemben a röviden, és a mezőnyre két emeletet ráverve a kapu hosszú oldalába csúsztatott (1–0). Két perccel később Benzema előtt adódott lehetőség a gólszerzésre, ám a büntetőt nagyon meghelyezte, a labda meg elszállt a kapu fölött.

FELKÉSZÜLÉS
Skócia–Anglia 1–3 (0–1)
G:
Robertson (83.), ill. Oxlade-Chamberlain (32.), Rooney (47., 85.)
Franciaország–Svédország 1–0 (00)
G:
Varane (84.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik