nemzetisport.hu 2015.04.01 11:36 Frissítve: 2015.04.01 11:36

Évi 3.5 milliárdért keresgélnek, de nem mondják meg, kik találnak

A múlt hétvégén játékosmegfigyelői tanfolyamnak adott otthont Budapest, amelyen a scoutingra évente 12 millió eurót költő Udinese megfigyelője, Riccardo Guffanti és az Olasz Labdarúgó-szövetségnél dolgozó, sokáig Arrigo Sacchit segítő Alessandro Musicco tartott előadást. Többek között azt is megtudtuk, hogyan szűkíti le Antonio Di Natale az Udinese, Francesco Totti az AS Roma lehetőségeit.

A Barcelonának továbbértékesített Alexis Sánchez (balra) az Udinese játékosmegfigyelői munkájának egyik gyümölcse
(Fotó: Action Images – archív)
Március utolsó hétvégéjén a Paunoch Péter vezette Center Sport menedzseriroda szervezésében kétnapos játékosmegfigyelői (scouting) képzést tartott az olasz Wyscout. A kurzust két olasz előadó vezette: az Udinese ismert scoutja, Riccardo Guffanti és a sokáig Arrigo Sacchi segítőjeként dolgozó, jelenleg az olasz szövetségnél a fiatal játékosok megfigyelésével foglalkozó Alessandro Musicco.

NINCS BAJ, HA VALAKIÉRT BEJELENTKEZIK EGY KLUB
Az Udinese bevételének nagy részét képezi a játékoseladásokból befolyó pénzösszeg, de szakmailag nem veszteség, ha egy kulcsjátékost eurómilliókért elad a klub. A remekül kiépített megfigyelői hálózatnak köszönhetően ugyanis már abban a pillanatban megkezdődik az adott játékos pótlására alkalmas futballisták keresése, amint egy egyesület érdeklődést mutat valamelyik Udinese-játékos iránt. Guffanti elmondta, az egyik középpályásukat jó eséllyel sikerül eladni a nyáron, s már most van a tarsolyukban négy-öt, az olasznál kevésbé rangos bajnokságban szereplő labdarúgó, aki a távozó helyére érkezhet, s akár még jobb is lehet nála.

A tanfolyamon résztvevő „diákok” – köztük a Puskás Akadémia FC rutinos játékosa, Polonkai Attila és a Diósgyőr korábbi ügyvezetője, Dudás Hunor – a játékosmegfigyelés alapjait sajátíthatták el a két nap során.

A gyakorlati példákkal gazdagított tanfolyamon Riccardo Guffanti elárulta, az Udinese évente 12 millió eurót, vagyis több mint 3.5 milliárd forintot költ a játékosmegfigyelői hálózatának működtetésére, amely az egyik legjobb a világon.

Manapság már hatalmas szerepe van a videoelemzésnek a scoutingban, az olasz klub szakemberei Európa összes játékosát ismerik, mindegyik bajnokság meccseit elemzik, és rangsort állítanak fel a liga legjobbjairól, így a magyar NB I legígéretesebb futballistáiról is.

De nem álltak rendelkezésre mindig videoelemző eszközök, húsz évvel ezelőtt még televízión keresztül kísérték figyelemmel a scoutok a különböző bajnokságokat. Az Udinesénél „NASA-szobának” nevezték azt a helyiséget, amelynek falát telerakták tévékkel, és azokon nézték a meccseket a világ minden tájáról.

EGÉSZ BAJNOKSÁGOKAT TÉRKÉPEZNEK FEL
Az Udinesenél számos első osztályú bajnokságot figyelnek a scoutok. Egy teljes liga feltérképezését követően posztonkénti rangsorba állítják a futballistákat, így ha például balhátvédet keres a klub, könnyebben választhat a precízen, szakmai szempontból összeállított listákból.

A két olasz szakember, Riccardo Guffanti és Alessandro Musicco két különböző nézőpontot képviselt a tanfolyamon: az Udinese scoutja egyes játékosok megfigyelésére szakosodott, míg Musicco elsősorban edzői szemmel nyújtott betekintést teljes csapatok elemzésébe.

Emiatt néhány dologban eltért a véleményük, de abban egyetértettek, hogy egy-egy klub ikonikus futballistája néha beszűkíti a csapat lehetőségeit. Konkrétan Antonio Di Natale, az Udinese gólvágója és Francesco Totti, az AS Roma támadója kapcsán jutottak erre a megállapításra. Ugyanis mindkét klub nagyszerű játékosa köré építi csapatát, ők határozzák meg az együttes fazonját, így rajtuk múlik, hogyan játszik a gárda.

 A SCOUT NEM JAVASOLHAT JÁTÉKOST, CSAK ÉRTÉKEL
Guffanti elmondta, a játékosmegfigyelők nem javasolhatják egy játékos szerződtetését. A scoutok feladata az, hogy fizikailag, technikailag, taktikailag és mentálisan felmérjék a kiszemelt futballistát, s ez alapján rövid beszámolót küldjenek feletteseiknek, amelynek végén az áll: a labdarúgó megfelel az Udinese követelményeinek vagy sem.

Mindenesetre a 37 éves Di Natale utódját nemcsak keresi az Udinese, de már van is két-három csatárjelöltje, ahogy a többi posztra is legalább ennyi kiszemelt van a klub vezetőinek zsebében.

Guffanti azt persze nem árulta el, kik a kiszemeltek, és az is biztos, hogy sohasem fogjuk megtudni, a klub melyik játékosmegfigyelője fedezi majd fel az „új Di Natalét”, vagy kinek keltette fel az érdeklődését annak idején a Chilében játszó Alexis Sánchez. Az íratlan alapszabály ugyanis úgy szól a csapatnál: nem egy megfigyelő, hanem az Udinese fedezi fel a játékost.

A játékosmegfigyelők a háttérben maradnak, de a szerepük óriási az Udineséhez hasonló klubok esetében.

NEM MINDEGY, HOGY A REAL MADRID VAGY AZ UDINESE SCOUTJA FIGYEL
A tanfolyamon gyakran visszatérő példa volt a Real Madrid és az Udinese. A játékosmegfigyelésnél ugyanis elsősorban nem az a fontos, hogy a vizsgált futballista jó játékos-e, hanem az, hogy a munkaadó klub számára megfelelő-e. Ezért fordulhat elő, hogy a Real Madridnál dolgozó scout nem tartja elegendőnek például a szerb bajnokság gólkirályának tudását, de egy Udinese-megfigyelő szemüvegén keresztül egészen más lehet a helyzet.
2020.04.04 20:34:35

Minden más foci K. D.

Most Magyarország legtehetségesebb FIFA-játékosai pótolják a rangadókat!

2020.04.03 08:49:35

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Ami a nagy Cruyffnek nem ment játékosként, összejött edzőként: felépítette a Barca-katedrálist.

2020.04.02 16:57:07

Minden más foci P. K.

Emlékezetes szögletek és egy kis „törióra” – tudja, ki rúgta az első gólt a sarokból, és miért „olimpiai” a neve?

2020.04.01 22:06:12

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

LEGENDÁK LIGÁJA. Ferguson legjobb csapata a szerencsével sem állt hadilábon, a fordítások fordítását mutatta be.

2020.04.02 22:04:09

Minden más foci BODNÁR ZALÁN

Világszerte alig, csupán Svájcban és Brazíliában okozott nagyobb fennakadást a száz évvel ezelőtti járvány.