Európán kívüli „B-csapatok”

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2011.06.29. 11:54
null
A Caracas B megmutatta, hogy képes eljutni a legjobbak közé
Címkék

 

 

DÉL-AMERIKA

Argentínában már a korai időkben is nagy szerepe volt a tartalékkluboknak, 1935-ben és 1936-ban például mind a 18 élvonalbeli gárdának volt második osztályú fakója. Nem is akármilyenek, az első említett évben az első 13, a másodikban az első 11 pozíciót a tartalékok foglalták el... Egy év múlva véget is vetett a szövetség a mulatságnak. A két győztes egyébként az Estudiantes II és a Boca Juniors II volt. Paraguayban 1910-ben a Nacional B, tíz idény múlva a Cerro Porteno B kerülhetett volna fel az első ligába, ha lehet; Venezuelában 2010-ben a Caracas B mutatta meg, hogy játékosai érettek a legmagasabb ligára is.

AFRIKA

A kelet-afrikai Eritreában 2008-ban sikerült a Tesfa együttesének az, amit az MTK mutathatott volna be ebben az idényben: az első csapat kiesett a legjobbak közül, míg a „tarcsi", a Tesfa Junior a második vonalban megszerezte a feljutást érő ezüstérmet. Az ottani szabályok értelmében az aszmarai klub így maradhatott az élvonalban.

Az északnyugati Mauritániában 2004-ben az országos kupában az FC Nouadhibou saját B-csapatát győzte le az elődöntőben 1–0-ra, és később a kupát is hazavihette. Togóban 1989-ben az Entente de Lomé II nyerte a kupadöntőt az Aiglons de Lomé ellenében. Bármilyen fura, Afrikában a B-válogatottak nemzetközi tornákon is indulhattak olykor. A kelet-és közép-afrikai bajnokságban (CECAFA-kupa) a térség érintett válogatottjai vesznek részt, és 1992 után a rendező második garnitúrája is megmérethette magát. Tanzánia, Uganda és Szudán B-csapata el is jutott a fináléig, ott azonban rendre érvényesült a papírforma. Ruanda B-gárdája 1999-ben történelmet írt, és otthon tartotta a versengés aranyérmét, miközben az A-csapat bronzot szerzett. 1996-ban Szudán B legyőzte Szudán A-t, amit nehéz lesz megismételni mostanában, lévén 2001 óta egy ország ismét csak egy nemzeti csapatot indíthat a sorozatban.

ÁZSIA

Iránban a 2007–2008-as idényben az első osztályú Szepahan tartalékja, a Szepahan Novin kivívta a feljutás jogát, és mivel a FIFA szabályai szerint nem szerepelhet egyazon egyesület két csapata ugyanabban a bajnokságban, az anyagárda megpróbálta némi jogi csűrcsavarral bebizonyítani, hogy a Szepahan Novin független tőle. A helyi szövetség végül megtorpedózta ezt.

Egyébként még 2006-ban, harmadosztályúként az Irán Kupában a negyeddöntőig jutott a Szepahan Novin, miközben a végső győztes éppen a Szepahan lett. Laoszban az MCTPC 2 járt így 2005-ben, Kínában 1986-ban a nemzeti kupában a Guangdong A és B csapata is bejutott az elődöntőbe, de nem egymás ellen játszott. Mindketten vereséget szenvedtek, a bronzért így összecsaphattak, és érvényesült a papírforma.

Kirgizisztánban 2010-ben a Neftcsi két kompániája ismételte meg az elődöntőbe jutást a Kirgiz Kupában, és itt is az „egy" ment tovább, szolid 19–2-es gólkülönbséggel. Szingapúrban némileg korábban, 1907-ben nyerte meg a kupaküzdelmeket a 2nd Battery West Kentshire Regiment (ajánljuk e csapatnevet Marosi Gergely figyelmébe) második tizenegye, hogy egy év múlva az első csapat meneteljen el a végső győzelemig. Ázsiában szintén részt vett B-válogatott nemzetközileg is jegyzett tornán: a nők 2004-es Délkelet-Ázsia-bajnokságán a rendező Vietnam két csapata az elődöntőben találkozott egymással, és Dávid legyőzte Góliátot, még ha a végső győzelmet el is csente előle Mianmar.

ÉSZAK- ÉS KÖZÉP-AMERIKA

Costa Ricában, még mielőtt a FIFA rendet rakott volna ebben a kérdésben, az Alajuela Junior, az Alajuelense tartalékja részt vehetett az élvonalbeli bajnokságban, sőt, szemtelen módon 1933-ban, 1934-ben és 1935-ben is a nagyok előtt végzett, utóbbi két alkalommal egyenesen ezüstérmet kiérdemelve. Egy év múlva jött a bosszú: eme két egylet végzett az utolsó két helyen, ám csak a sereghajtó Junior esett ki.

1932-ben a Trinidad és Tobagóban rendezett kupaküzdelmeket a helyi Everton fakója nyerte meg, 2005-ben ebben a sorozatban a Defence Force saját harmadosztályú tartalékjait küzdötte le az elődöntőben. 2009-ben erre is sikerült rátromfolni, amikor a Joe Public harmadik (!) számú gárdája eljutott a kupában a negyeddöntőig, ahol a bajnoki és kupacímvédő I-től szenvedett 6–0-s vereséget. Ezt már a Joe Public II sem hagyta szó nélkül, és a következő évben ez a gárda is eljutott a negyeddöntőig, tovább, mint maga az I.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik