TÓTH ÁDÁM 2020.09.16 08:28

Európai Szuperkupa: Jesús Navas másodszor emelné magasba a trófeát

A Manchester Citytől 2017-ben a Sevillához visszatérő Jesús Navas büszke az Európa-liga-sikerre. A spanyol klub jelenlegi keretéből egyedüliként tagja volt a 2006-os európai Szuperkupa-győztes csapatnak, a Puskás Arénában elsőként emelné magasba a trófeát szeptember 24-én.

Az El-serleget Jesús Navas emelte elsőként a magasba, ha megnyeri a Sevilla a Szuperkupát, ugyanez a kiváltság jár majd neki (Fotó: AFP)

Nem véletlenül Jesús Navas a Sevilla csapatkapitánya. A 34 éves jobbhátvéd 2001 óta tartozik a klub kötelékéhez, négy év manchesteri kitérőt leszámítva végig az andalúziai egyesületért dolgozott. Talán kevesen tudják, karrierjét kór kísérte évtizedeken keresztül: hiába tartották sokáig korosztálya legtehetségesebb futballistájának, szorongásos betegsége és honvágya miatt csak 2013-ban vágott neki a külföldi kalandnak. Emlékezetes eset volt, amikor a 2005-ös edzőtábort hagyta ott, mert hiányzott a családja.

„Nehéz pillanatokat éltem át korábban, de szakemberekkel dolgoztam a betegségemen – nyilatkozta Jesús Navas a FourFourTwo-nak. – Csendes srác vagyok, aki szeret a feleségével és a barátaival moziba járni. Egyszerű életem van, nekem az otthonom a biztonságot és a nyugalmat jelenti. A manchesteri kaland előtt sokat töprengtem, végül az döntött, hogy szerettem volna megméretni magam a Premier League-ben. Az időjárás sem szegte kedvem, próbáltam Angliában felfedezni a szépet.”

A Manchester Citynél négy évet töltött, de hiába volt húzóembere az angol együttesnek, a várva várt szintlépés nem jött össze, ezért 2017-ben visszatért a Sevillához. Aligha túlzás állítani, hogy a gárdánál legendaként kezelik, árulkodó, hogy évek óta ő viseli a csapatkapitányi karszalagot. Az előző idényben az Európa-ligában vezette csúcsra játékostársait, az Internazionale elleni döntőt (3–2) követően könnyek között nyilatkozott.

„Megérdemeltük a győzelmet, a serleg felemelése életem legszebb emlékei közé tartozik – folytatta a világbajnok és Európa-bajnok labdarúgó. – Elképesztő tettet hajtottunk végre, hosszúra nyúlt az idény, számos problémával kellett szembenéznünk. Büszkeséggel tölt el, hogy én vagyok a csapatkapitány, remek közösség alakult ki az öltözőben. Csupán azt sajnálom, hogy az elhunyt José Antonio Reyes már nem lehet közöttünk. Nem szabad megfeledkeznünk Julen Lopetegui munkájáról sem, a szakvezetőnk a nap huszonnégy órájában a labdarúgással foglalkozik, nem lennék meglepve, ha azzal is álmodna.”

Az európai Szuperkupa-mérkőzést szeptember 24-én 21 órától játssza a BL-győztes Bayern München és az El-győztes Sevilla a budapesti Puskás Arénában. A játékvezető az angol Anthony Taylor lesz.

2020.09.27 23:46:59

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nem mellesleg szponzorom is volt, azaz inkább mecénásom, még ha nem is tudta. A nagyapámra mindenben számíthattam, visszatérően javasoltam neki, hogy kössünk üzletet, én adok neki öt forintot, ő ad helyette egy tízest.

2020.09.27 16:49:19

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A kupapofon után a Dunaszerdahely hazai pályán kétgólos sikert aratott a Trencín ellen.

2020.09.26 18:33:14

Minden más foci H. D.

Hiába egyenlített emberhátrányban a vendégcsapat, sorozatban harmadszor nyert az NK Osijek.

2020.09.26 15:19:06

Minden más foci TŐKE JÁNOS (összefoglaló, percről percre)

A házigazda TSC 3–0-ra nyert a fordulót a negyedik helyről váró Szpartak Szubotica ellen.

2020.09.25 16:15:41

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Először nyert ebben az idényben a Sepsi, amely idegenben egygólos hátrányból fordított a Voluntari ellen.