TÓTH ÁDÁM 2020.09.16 08:28

Európai Szuperkupa: Jesús Navas másodszor emelné magasba a trófeát

A Manchester Citytől 2017-ben a Sevillához visszatérő Jesús Navas büszke az Európa-liga-sikerre. A spanyol klub jelenlegi keretéből egyedüliként tagja volt a 2006-os európai Szuperkupa-győztes csapatnak, a Puskás Arénában elsőként emelné magasba a trófeát szeptember 24-én.

Az El-serleget Jesús Navas emelte elsőként a magasba, ha megnyeri a Sevilla a Szuperkupát, ugyanez a kiváltság jár majd neki (Fotó: AFP)

Nem véletlenül Jesús Navas a Sevilla csapatkapitánya. A 34 éves jobbhátvéd 2001 óta tartozik a klub kötelékéhez, négy év manchesteri kitérőt leszámítva végig az andalúziai egyesületért dolgozott. Talán kevesen tudják, karrierjét kór kísérte évtizedeken keresztül: hiába tartották sokáig korosztálya legtehetségesebb futballistájának, szorongásos betegsége és honvágya miatt csak 2013-ban vágott neki a külföldi kalandnak. Emlékezetes eset volt, amikor a 2005-ös edzőtábort hagyta ott, mert hiányzott a családja.

„Nehéz pillanatokat éltem át korábban, de szakemberekkel dolgoztam a betegségemen – nyilatkozta Jesús Navas a FourFourTwo-nak. – Csendes srác vagyok, aki szeret a feleségével és a barátaival moziba járni. Egyszerű életem van, nekem az otthonom a biztonságot és a nyugalmat jelenti. A manchesteri kaland előtt sokat töprengtem, végül az döntött, hogy szerettem volna megméretni magam a Premier League-ben. Az időjárás sem szegte kedvem, próbáltam Angliában felfedezni a szépet.”

A Manchester Citynél négy évet töltött, de hiába volt húzóembere az angol együttesnek, a várva várt szintlépés nem jött össze, ezért 2017-ben visszatért a Sevillához. Aligha túlzás állítani, hogy a gárdánál legendaként kezelik, árulkodó, hogy évek óta ő viseli a csapatkapitányi karszalagot. Az előző idényben az Európa-ligában vezette csúcsra játékostársait, az Internazionale elleni döntőt (3–2) követően könnyek között nyilatkozott.

„Megérdemeltük a győzelmet, a serleg felemelése életem legszebb emlékei közé tartozik – folytatta a világbajnok és Európa-bajnok labdarúgó. – Elképesztő tettet hajtottunk végre, hosszúra nyúlt az idény, számos problémával kellett szembenéznünk. Büszkeséggel tölt el, hogy én vagyok a csapatkapitány, remek közösség alakult ki az öltözőben. Csupán azt sajnálom, hogy az elhunyt José Antonio Reyes már nem lehet közöttünk. Nem szabad megfeledkeznünk Julen Lopetegui munkájáról sem, a szakvezetőnk a nap huszonnégy órájában a labdarúgással foglalkozik, nem lennék meglepve, ha azzal is álmodna.”

Az európai Szuperkupa-mérkőzést szeptember 24-én 21 órától játssza a BL-győztes Bayern München és az El-győztes Sevilla a budapesti Puskás Arénában. A játékvezető az angol Anthony Taylor lesz.

2020.09.20 14:57:51

Minden más foci H. D.

Kleinheisler László negyedórát kapott, az NK Osijek idegenben győzte le a Varazdint.

2020.09.20 18:12:23

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A hétközi kupabravúr után a DAC Szenicán is győzött, az idényben 9 mérkőzésén 9 győzelmet aratott!

2020.09.19 17:37:25

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Sőt a szentgyörgyiek hazai pályán csak a hajrában egyenlítettek a szintén nyeretlen Viitorul ellen.

2020.09.13 21:36:28

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A sportban is létezik hierarchia, alá- és fölérendeltség, ennek klasszikus példája az edző-versenyző kapcsolat. Ha tetszik, ha nem, az a nagy helyzet, hogy az esetek döntő többségében a tréner áll feljebb.

2020.09.13 17:52:25

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Gyurgyevóban a hazaiak kétgólos játékosa, Gheorghe piros lapot kapott a hajrában, Safranko gólja pontot ért.