nemzetisport.hu 2019.05.08 14:35 Frissítve: 2019.05.08 14:48

Eurofutball: sok gyanús vereség – kizárták őket az élvonalból

A Bolgár Labdarúgó-szövetség kedden azonnali hatállyal, a bajnokság befejezése előtt kizárta az élvonalból a tabella utolsó helyén álló Vereját, mert megalapozott a gyanú, hogy a csapat manipulálja az eredményeit.

 

Hírügynökségi beszámolók szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) illetékesei az idény során többször figyelmeztették a bolgár szövetséget a veszélyre. Utóbbi februárban egy 2200 eurós büntetés kiszabásával reagált, de most, az újabb figyelmeztetések hatására már kizárta a gyanúba keveredett klubot.

A bolgár szövetség közleményében azzal indokolta lépését, hogy az UEFA jelzései alapján feltételezhető: olyan kínai, illetve a volt szovjet tagállamokból származó személyek is finanszírozták a Vereját, akik sportesemények eredményeinek manipulálásával, fogadási csalással gyanúsított társaságokhoz köthetők.

A Sztara Zagora-i klub vezetői jelezték: fellebbeznek a döntés ellen, és hamarosan sajtótájékoztatón ismertetik álláspontjukat.

A Vereja tavaly a hatodik helyen végzett a bolgár élvonalban, viszont a mostani kiírásban 32 találkozóból egyet sem nyert meg, hat pontot szerzett, gólkülönbsége 13–81. Bajnoki mérlege 2017 decembere óta: 50 mérkőzés, 1 győzelem, 10 döntetlen, 39 vereség.

A második vonalba száműzött csapatnak két osztályozós playoffmeccse lett volna hátra a jelenlegi idényből.

A Reuters emlékeztet: az utóbbi években a bolgár média többször írt az ország labdarúgását behálózó korrupcióról, de ítélettel végződő eljárások nem indultak – az Európai Bizottság többször súlyos kritikával illette emiatt a helyi hatóságokat.

2019.05.21 22:07:11

Minden más foci SMAHULYA ÁDÁM

ALAPVONAL. Félreértés ne essék, ma is akadnak kiváló fiatal kapusok, csak néhány kivételtől eltekintve hiányzik belőlük a már említett flúgosság, a jó értelemben vett csibészség.

2019.05.21 15:14:38

Minden más foci nemzetisport.hu

A 22. alkalommal feszülnek egymásnak az ifjúsági válogatottak, ezúttal Lengyelországban.