Eurofutball: két botrány tört ki egyszerre a francia fociban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.18. 11:23
Fekete kedd a francia labdarúgásban: miközben a másodosztályban (Ligue 2) bundázás gyanújával vettek őrizetbe klubvezetőket Franciaország különböző városaiban, egy feltételezett átigazolási visszaélés miatt reggel a rendőrség ugyancsak őrizetbe vette és kihallgatta Vincent Labrune-t, az Olympique Marseille elnökét.

A gyanú szerint a Marseille gólvágója, André-Pierre Gignac 2010 nyarán nyélbe ütött átigazolásakor pénzügyi szabálytalanságok történtek. Akkoriban a felügyelőbizottság elnökeként Vincent Labrune-nek rálátása volt a pénzügyekre – így a rendőrség nemcsak Jean-Claude Dassier akkori és Pape Diouf korábbi klubelnökök, hanem Labrune felelősségét is vizsgálja. Kedden mindannyiukat bevitték és kihallgatták.

Ami a másodosztályt megrengető balhét illeti, az őrizetbe vételek alapját a Nimes tavaszi „tisztátalan” bennmaradása körüli vesztegetési gyanú jelentette. A francia sportnapilap, az Équipe információja szerint Jean-François Fortint, a Caen elnökét és Olivier Dall'Ogliót, a Dijon edzőjét letartóztatták, és tanúként kihallgatják Patrice Garande-ot, a Caen szakvezetőjét is.

A hatóságok egy másik, pénzmosási ügyben elrendelt telefonlehallgatás útján bukkantak a gyanús mérkőzések nyomára. A lehallgatott beszélgetések során Serge Kasparian, a Nimes részvényese jelezte Jean-Marc Conrad klubelnöknek, hogy kész pénzzel biztossá tenni a bennmaradást.

A hatóságok állítólag három mérkőzés ügyében vizsgálódnak – érdekesség, hogy ezek egyikén a „krokodilok” katasztrofális vereséget szenvedtek (Dijon–Nimes 5–1, Angers–Nimes 2–3, Caen–Nimes 1–1).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik